TOP 50: Czeglédi Gyula

Forrás: turizmus.com

 2017. október 09. 16:04

A Magyar Fürdőszövetség elnökét, a Hungarospa Zrt. vezérigazgatóját örömmel tölti el a fürdők folytatódó forgalomnövekedése. Úgy véli, szükséges, hogy az állami döntéshozók kiemelten foglalkozzanak a fürdők nehézségeivel, hiszen a tíz leglátogatottabb hazai úti célból hét fürdőváros.

Azon kevés fürdőigazgatók egyike, aki immár 20 éve tölti be ugyanazt a pozíciót. Irányításával és 1995 óta több mint 12 milliárdos ráfordítással Európa legnagyobb fürdőkomplexuma jött létre Hajdúszoboszlón, emellett 2014 óta az iparág fő lobbistája.

A több mint száz tagot, s az összes jelentős vizes létesítményt tömörítő Magyar Fürdőszövetség három fő célt tűzött ki tavaszi közgyűlésén. Egyik volt a fürdők életét meghatározó 37/1997-es rendelet módosítása, mely szakmai egyeztetése befejeződött, kihirdetését azonban több hónapja hiába várják. Elengedhetetlennek tartják az évek óta változatlan OEP-finanszírozás 20 százalékos növelését is, ez ügyben az esztendő derekán biztató választ kaptak ugyan az egészségügyi államtitkárságtól, ám mégsem került be az emelés a költségvetésbe, amiért így tovább lobbiznak. Kiemelt céljuk még a fürdőszolgáltatások áfájának kedvezményes körbe sorolása. „Budapest és a Balaton után a fürdők jelentik Magyarország harmadik legfontosabb turisztikai vonzerejét, indokolatlan és ésszerűtlen, hogy ne élvezzenek a szálláshelyekhez és a vendéglátáshoz hasonló kedvezményes áfabesorolást” – érvel az elnök. A döntéshozók meggyőzésére ez év elejére készül el egy független szakértői hatástanulmány, kormány elé terjesztésére ígéretet kaptak Bienerth Gusztáv kormánybiztostól.

Czeglédi Gyula

Fotó: Dombóvári Judit

A szövetség tavaly jelentős számú létesítményben folytatta le a nemzeti tanúsító védjegy megszerzéséhez szükséges szakmai minősítést, ám a turizmusirányítás átalakítása kapcsán ezek elfogadása és kihirdetése is elakadt a fejlesztési minisztériumban, „pedig a fürdők üzleti érdeke, hogy ez minél előbb megtörténjen”.

Minden nehezítő körülmény és az előző évinél jóval változékonyabb nyár ellenére a hazai fürdők átlagosan 2 százalék körüli forgalomnövekedést könyvelhettek el 2016-ban. Hasonló mértékű bővüléssel, a Hungarospa 2,48 millió fürdőszolgáltatást értékesített és 4,5 milliárd forintos árbevételt realizált, felülmúlva az előző évi kimagasló eredményét is. Czeglédi Gyula a hajdúszoboszlói fürdő népszerűségét a folyamatos fejlesztéseknek is tulajdonítja, amelyekkel tavaly sem álltak le. A legjelentősebb ezek közül az új beléptető rendszer bevezetése és az online jegyértékesítés elindítása volt, de több esztétikai és komfortnövelő beruházás is történt: megújult a strand „lepkeszárny” főbejárata és a sétányok burkolata, a gyógyfürdőben klimatizálták a kezelőhelyiségeket, a vízforgató rendszerekbe pedig UV-technológiát építettek be, ami lényegesen kevesebb vegyszerhasználatot tesz szükségessé.

A 2017-re tervezett beruházások között szerepel két új gyerekpancsoló létesítése, a gyógyfürdő recepciójának bővítése és a beteghívó rendszer kiépítése. Ambíciójukat jelzi a tervezés alatt lévő, Tahiti Beach fantázianevű élményfürdő, amelyet egymilliárd forintos beruházással a csónakázótó partjára álmodtak meg.

További információk

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Czeglédi Gyuláról az Arcok rovatunkban tudhat meg többet.