Top50 | Forrai Kovács Krisztina & Forrai Miklós: Célunk, hogy a Balaton négy évszakos desztinációvá válhasson

Szerző: Szigeti Hajni

Forrás: turizmus.com

 2024. február 25. 18:10

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Forrai Kovács Krisztina és Forrai Miklós, a balatonszőlősi Casa Christa Agriturismo tulajdonosai először szerepelnek a turizmus top 50-e között.

Forrai Kovács Krisztina és Forrai Miklós húsz éve ismerik egymást, nyolc éve alkotnak egy párt. Közös projektjük, a Pécsely és Tótvázsony között elterülő Casa Christa 2020 nyarán nyitotta meg az első három, hangulatos szálláshelyként üzemelő, felújított présházát, utána jött még négy, majd 2022 őszén a birtok központi épülete, az étterem. A Casa Christa rövid működése alatt már 2022- ben és 2023-ban is elnyerte a Michelin-kalauz kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand minősítését. A magyar gasztroplatform, a Dining Guide 2023-ban nekik ítélte az Év Szerethető Étterme különdíjat, és a Best of Balaton kurátorai is díjazták az egységet.

A tulajdonosok – a hazai vendéglátás komoly múltra visszatekintő szakembere, Forrai Miklós és felesége, a marketingszakmából érkező Forrai Kovács Krisztina – Balatonszőlősön, öt hektáron valósították meg az álmukat: az első agriturismót Magyarországon.

Forrai Kovács Krisztina és Forrai Miklós, az első magyarországi agriturismo tulajdonosai

Fotó: Chripkó Lili

„A vendégeink nyolcvan százaléka rendszeresen visszatér hozzánk – és ez a legjobb visszajelzés számunkra. Mérsékelten hirdetünk, és a foglalás tekintetében is egyéni koncepciót követünk, például nem szerepelünk a nemzetközi szállásfoglaló gyűjtőoldalakon. Ez jóval több munkával jár, de számunkra a vendégekkel való személyes kapcsolattartás a legfontosabb, így ezt nem adnánk ki a kezünkből” – mondják, és hozzáteszik, az igazán jó nyári szezon után az étteremben még a 2023. szeptemberi hétvégéken is telt házas estéik voltak.

Amikor elkezdték felépíteni a Casa Christát, leginkább a saját igényeikből indultak ki. „Nekem húsz éve a fejemben volt egy terv: láttam magam előtt a nagy területen elszórt kis házakat, a szőlőt, a mandulafákat, a háttérben az erdőt és a Balatont. De hiába van egy ötleted, ha nincs hozzá partnered, akivel megvalósítsd. Kriszta energiájával, személyiségével lett kerek a történet” – hangsúlyozza Forrai Miklós.

A házakon belül és az étterem kialakításánál a designban szerettek volna olyat mutatni, amit még Magyarországon nem láttak a vendégek, de közben nagyon otthonos környezetet akartak teremteni. „Minden házunk más, emiatt előzetesen egészen pontosan tudnunk kell, mire vágyik az, aki nálunk száll meg, így tudunk neki megfelelő szolgáltatást ajánlani” – tette hozzá Krisztina.

Sok környékbelivel, szinte teljesen állandó stábbal dolgoznak. A két séfjük, Kovács Edit és Gerstmayer Benjámin egy párt alkot, és tőlük teljesen függetlenül költöztek a szomszédos faluba, miután a többévnyi külföldi és budapesti munkától megcsömörlöttek. Londonban találkoztak össze Miklóssal, és kiderült, hogy működik a kémia köztük, így vágtak bele a közös éttermi projektbe. A környékbeli termelőkkel folyamatosan együttműködnek, a Veszprém– Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak is több alkalommal helyszínéül szolgáltak.

Tavaly felújították a rendezvénytermüket annak érdekében, hogy még több rendezvényszervezési igényt ki tudjanak elégíteni, és a szállások számát is sikerült bővíteniük plusz szobákkal. Ez év tavaszára további szálláshelyek és egy jelentős méretű konyhakert kialakítását tervezik.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Forrai Miklós tizenöt éve a budapesti Alessio étterem egyik tulajdonosa, korábban az Articsóka, az Angelo, az A Presto és a Malom-tó étteremmel szerzett hírnevet magának. Forrai Kovács Krisztina a Funzine Média tulajdonosa, marketinggel és rendezvényszervezéssel is foglalkozik.

*

Ha szeretné megrendelni a 164 oldalas, A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványt, amelyben közel 100 szakemberről olvashat, ezen az oldalon megteheti.