Top 50: Gulyás Eszter

Szerző: Babik Edit

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 06. 13:21

A Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Egyesületének elnöke szerint hidat kell képeznünk múlt, jelen és jövő között.

A lenti interjút eredetileg a magyar turizmus 50 legbefolyásosabb személyét felsorakoztató, 2019. februárban immár 6. alkalommal megjelent kiadványunkban közöltük. Az információk így a fél évvel ezelőtti állapotot tükrözik – a szerk.


Három éve elnöke az egyesületnek. Mire a legbüszkébb?

Szoros kapcsolatot építettem ki az osztrák kastélyszövetséggel, a Schlosshotels & Herrenhäuserrel, amelynek tevékenységét már fiatal pályakezdőként is csodálattal figyeltem.

Gulyás Eszter

Fotó: Dombóvári Judit

Tavaly pedig a szlovák, az osztrák és a magyar kastélyszövetség együttműködésével megalakítottuk a „Heritage Hotels of Europe” nevű szervezetet. Kilenc tagországunkban több mint száz történelmi kastélyt tartunk számon. Tavaly novemberben már kiosztottuk az első díjakat is a közönségszavazatok, illetve a szakmai zsűri döntései alapján. Nagyon örültem, hogy magyar nyertes is volt köztük, a „Host of the year” kategóriában, az alsópetényi Prónay-kastély.

A Szidónia Kastélyszálloda, ahol 12 éve dolgozik, és „házigazda” szerepet tölt be, Business Excellence díjas lett. Mivel érdemelték ki?

Az összetartó, állandó csapatot emelném ki, hiszen nagyszerű, elhivatott kollégákkal dolgozunk együtt. Ez a siker egyik záloga szerintem. Az állandóság mellett folyamatosan megújulunk, a tradicionális elemeket jól integrálható, nem „tolakodó” újdonságokkal bővítjük. Bevezettük például a piknikkonferenciát, amikor a héthektáros parkban, a szabad ég alatt, babzsákon tarthatják a cégek a kreatív munkára ösztönző rendezvényeiket.

Hogyan lehet gazdaságosan üzemeltetni a történelmi kastélyokat?

Sokkal távolabb vagyunk a pole pozíciótól, mint a hagyományos szállodák. A korszerűtlen épületeket, az óriási, tervezett parkokat rendben kell tartani. Magasan képzett, jól motivált személyzetet kell magunkhoz vonzani és megtartani. Ugyanazok a kérdések merülnek fel minden kastélyszállóban, és nagyon jó, hogy őszintén, nyíltan tudunk beszélgetni az egyesületben arról, hogy ki, mit és hogyan old meg a saját birtokán belül. Sokat segítünk, sőt olykor vendégeket is delegálunk egymásnak.

Meg tudják szólítani az új generációt?

A fiatal felnőttek jelentős része még naftalinszagúnak, avítt hangulatúnak képzeli a kastélyszállodákat. Nagyon jó hasonlattal élt nemrég egy osztrák kolléga, amikor azt mondta, hogy most a kastélyszállodák az emberek szemében úgy néznek ki, mint II. Erzsébet brit királynő: óriási a formalitás, minden tradícióvezérelt, elegáns és makulátlan. Nekünk már „Harry hercegként” és „Meghan Markle”-ként kellene megjelennünk, hogy hozzuk a fiatalok által sugallt trendi és szexi vonalat, amellett hogy ők maguk is őrzik a hagyományokat és a tradíciókat. A fiatalok megszólítása lesz az egyik legfontosabb teendőnk a közeli jövőben.

*

Kiadványunkban az interjúalanyoknak három fix kérdésre is válaszolniuk kellett – a szerk.

A top 50 kiadvány borítója

Fotó: turizmus.com

Mitől lehet a turizmus még „zöldebb”?

Elég visszanyúlni a gyökerekhez, a tradicionális kastélyüzemeltetés ugyanis környezetbarát. 

Mi volt a legjobb tanács, amit életében kapott?

Minden helyzetben elegánsnak kell maradni.

Sportol, vagy inkább nézi?

Heti négy alkalommal sportolok: spinning, TRX.

*

A teljes anyagot és a további cikkeket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban & top 10 fiatal című kiadványban olvashatja.