TOP 50: Káel Csaba a kulturális turizmusról

Forrás: turizmus.com

 2018. április 09. 14:02

Budapest kiváló művészein és nemzetközi sikerű fesztiváljain keresztül válhat Európa meghatározó kulturális és turisztikai központjává – vallja a Müpa első embere.

Káel Csaba

Fotó: Csibi Szilvia/Müpa

„Büszkék vagyunk rá, hogy a Müpa nem csupán emblematikus kulturális tér és találkozóhely, de a külföldi közönség számára vonzó turisztikai célpont is” – mondja a szakember, aki 2011-től a Müpa vezérigazgatója, és a kezdetektől fontos szerepet játszik abban, hogy az intézmény Európa egyik legfontosabb művészeti központjává, megkerülhetetlen, trendformáló szereplőjévé vált.

A Müpa kiemelkedő sikerű évet zárt 2017-ben: fellépői között ott volt Valerij Gergijev, John McLaughlin, rögtön a világpremiert követően érkezett a Müpába John Malkovich új produkciója, először járt hazánkban Kína Bartókja, az Oscar-díjas Tan Dun, a New York Times által „Duna-parti Bayreuthnak” nevezett Budapesti Wagner-napokon pedig operatörténelmet írt a legendás szoprán, Iréne Theorin. „Megtisztelő az a bizalom és odaadás, amelyet világsztároktól, ifjú tehetségektől és a közönségtől kapunk” – mondja Káel Csaba, kiemelve, hogy a Müpa hűségprogramjához csatlakozók száma mára átlépte a 12 ezret. 2017 nyarán a Müpa szervezésében valósult meg a 17. úszó-világbajnokság nyitó- és záróelőadása: a Budapest szívében, a Dunán lebegő színpadon közel 700 művésszel létrehozott grandiózus produkció a rendezvényszakma Oscar-díjaként is emlegetett rangos Bea World – Best Event Awards díjátadón a Live Entertainment kategória fődíját érdemelte ki, és Opening/Celebration kategóriában is ezüsttrófeát kapott. Káel Csaba a nyitóelőadás főrendezőjeként a kultúra közvetítő és dialógusteremtő szerepére mutat rá.

„A művészet diplomáciai és turisztikai értéke felbecsülhetetlen. Kiváló példa erre a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest nemzetközi sikere is. A kulturális szektor eredményei a Budapest-márkát is erősítik, a Müpa környékén kialakuló új kulturális negyed a tervezett új kongresszusi központtal pedig szintén páratlan lehetőségeket kínál majd a tudomány, a kultúra és a turizmus területén.”

Káel 2016-ban újabb öt évre, 2021-ig nyerte el a Müpa vezetését, víziója mentén az intézmény programjában és kommunikációs stratégiájában is kulcsszó az innováció.

 

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

 

A kiadványt ITT rendelheti meg >>


Káel Csabáról a nevére kattintva, az Arcok rovatunkban tudhat meg többet.