TOP 50: Káel Csaba összegezte a Müpa legsikeresebb évét

Forrás: turizmus.com

 2017. június 04. 12:37

A Müpa vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke hiszi, hogy Budapest nemzetközi rangú művészein és fesztiváljain keresztül válhat Európa egyik legfontosabb kulturális és turisztikai célpontjává.

„Nem gondoltam, hogy lehet még annál is gazdagabb, sokszínűbb évadot készíteni, mint ami a 10. évfordulóra összeállt” – kezdte a tavalyi év értékelését a Müpa első embere, aki 2011-es vezérigazgatói kinevezéséig kulturális tanácsadóként egyengette az intézmény fejlődését, így a kezdetektől fogva fontos szerepe volt abban, hogy a Müpa az elmúlt 11 évben Európa egyik legfontosabb kulturális központjává vált. Az intézmény minden korábbinál sikeresebb évet zárhatott tavaly, fellépői között ott volt az operavilág legünnepeltebb dívája, Anna Netrebko, aki először adott áriaestet hazánkban, vagy a jazz világának sztárja, Keith Jarrett, de az év kiemelkedő eseménye volt Eötvös Péter és Esterházy Péter közös munkájának, a Salzburgi Ünnepi Játékokra készült Halleluja – Oratorium balbulum című művének magyarországi bemutatója is.

Káel Csaba

Fotó: Dombóvári Judit

Novemberben hatalmas figyelem és elismerés mellett vezényelték le a Magyar Kulturális Hetet Kína legrangosabb kulturális seregszemléjén, a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválon, melyen a Müpa a gazdag magyar zenei hagyományokat a modern irányzatokkal ötvöző programot mutatott be, köztük Bartók két emblematikus művét, A kékszakállú herceg várát Káel Csaba rendezésében, valamint A csodálatos mandarint a Pécsi Balett előadásában. A kultúrák közötti párbeszéd megteremtése, a hazai művészek nemzetközi kontextusba helyezése fontos küldetés a Müpa számára. Előbbinek kiváló példája a Budapesti Fesztiválzenekarral közösen elindított Európai Hidak című sorozat is, melynek a spanyol kultúra áll majd a középpontjában idén. „Fontos, hogy mi, európai népek többet tudjunk meg egymás hagyományairól, múltjáról és jelenéről, így ezek a sorozatok diplomáciai és turisztikai szempontból is rendkívül értékesek” – vallja Káel Csaba. A főváros legjelentősebb kulturális fesztiváljaiért felelős operatív testület vezetőjeként büszke a Budapest Tavaszi Fesztivál kiemelkedő sikereire és arra, hogy a CAFe Budapest a régió legfontosabb kortárs művészeti fesztiváljává vált, melynek részeként 2016-ban elindulhatott egy új, hiánypótló világzenei fesztivál, a Budapest Ritmo.

A Müpa 2017-ben is világsztárokat hoz Magyarországra.

 

További információk

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Káel Csabáról az Arcok rovatunkban tudhat meg többet.

Kapcsolódó cikkek

A MÜPA mint látványosság

2017. február 23.