TOP 50: Komora Zoltán és Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2017. október 26. 09:00

Több szempontból is kiemelkedik az utazási piacon az IBUSZ, amelynek vezetői megfontoltan építik tovább a céget, így 2016-ban sem érték őket meglepetések.

Az IBUSZ-nak 1902-es alapítása óta alapstratégiája a több lábon állás és a diverzifikált, egymást jól kiegészítő szolgáltatásportfólió, mely szemlélethez a jelenlegi menedzsmentje is hű maradt: 32-féle tevékenységgel foglalkoznak, nincs még egy ilyen széles portfóliójú cég a hazai utazási piacon. Kovács Balázs elnök-vezérigazgató szerint sokoldalúságuknak köszönhető, hogy a céget a mostani „vérzivataros idők” sem viselik meg, és 2016-ban is mind a négy üzletágukban sikerült felülmúlni a korábbi év teljesítményét.

Mivel az utaztatás területén nagyon alapos előkészítéssel tervezik meg az adott évet, tisztában voltak a várható nehézségekkel így – a foci-Eb elszívó hatását leszámítva – nem érte őket nagy meglepetés. Fel voltak készülve a terrorizmus és a migráció várható következményeire, sőt a török piac esetleges visszaesésére is. Válaszul a korábbi éveknél lényegesen nagyobb garanciális lekötést vállaltak a klasszikus mediterrán térségek szálláshelyein, hogy alternatívát tudjanak kínálni utasaiknak. Jelentősen bővítették charterkapacitásukat is, heti 14 géppel repültek végig a szezonban, amivel a legnagyobb hazai chartereztetővé léptek elő. „Ehhez ugyan tőke és fokozott rizikóvállalás kellett, de az élet igazolt bennünket” – nyugtázzák. Turisztikai üzletáguk 10 százalékkal, repülőjegy-értékesítésük 14 százalékkal nőtt, összességében a másik két üzletággal (pénzügyi szolgáltatások, vámtevékenység) együtt 17,7 milliárd feletti forgalmat realizált a társaság 2016-ban.

Komora Zoltán és Kovács Balázs

Fotó: Dombóvári Judit

Kovács Balázs és Komora Zoltán 2013-ban vette át a vállalat irányítását Balázs édesapjától, az azóta elhunyt Kovács Gáspártól, aki a rendszerváltás után reorganizálta, majd új fejlődési pályára állította a piacgazdasági viszonyok között komoly kihívásokkal küzdő IBUSZ-t.

Míg Zoltán az utazási szakmából jött, a tőzsdei és banki tapasztalatokkal felvértezett Balázs lépésről lépésre tanult bele az egyes üzletágakba, egyúttal új lendületet adva ezek működésének. Személyével a pénzügyi, elemző vonal is megerősödött. „Máig igyekeztem megtartani azt a szemléletet, hogy kívülről, illetve felülről, komplexen lássam és láttassam a céget” – vallja. A stratégiai irányítás mellett Balázs fogja össze a pénzügyi szolgáltatások, a vámtevékenység és a repülőjegy üzletágakat, Zoltán felel a turisztikáért, de mint mondják, a többi kollégával együtt, igazi csapatként működnek.

Az elmúlt években az IBUSZ egyértelműen növekedési pályára állt, lerázva magáról „régimódi” imázsát, és marketingkommunikációjának teljes megújításával, termékinnovációval megteremtette egy trendi utazási iroda képét, amivel sikeresen szólította meg a fiatalabb korosztályokat is. A kor kihívásaira reagálva sokat költenek online fejlesztésekre, 2017 elején megújul honlapjuk. Újdonság a célzott utazóközönségnek szóló, prémiumutakat kínáló katalógus is. Nagy erősségük az országos lefedettség, értékesítésük 70 százalékát 40 városi fiókirodából álló hálózatuk tartja kézben.

További információk

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Komora Zoltánról és Kovács Balázsról a nevükre kattintva, az Arcok rovatunkban tudhat meg többet.

Kapcsolódó cikkek

Szezont zárt a Gruber Travel

2017. október 01.