Top 50: Kovács László

Szerző: Szikora Katalin

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 10. 15:22

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnökének, a La Fiesta Party Service tulajdonos ügyvezető igazgatójának hitvallása: „Adni olyan öröm, ami engem gazdagít.”

A lenti interjút eredetileg a magyar turizmus 50 legbefolyásosabb személyét felsorakoztató, 2019. februárban immár 6. alkalommal megjelent kiadványunkban közöltük. Az információk így a fél évvel ezelőtti állapotot tükrözik – a szerk.


Találkozik még olyan kihívásokkal a munkájában, az életben, amelyek zavarba hoznák?

Már nem nagyon.  Idén két óra alatt, hat helyszínen, egy időben kellett 36 ezer embert étellel kiszolgálnunk, úgy, hogy mindenki elégedett legyen.

Kovács László

Fotó: Dombóvári Judit

Az ilyen nagy kihívások arra jók, hogy akkor érzem a stabil szakmai hátteret, a megbízható kollégák támogatását, azt, hogy ez egy igazi csapatmunka, és hálás vagyok érte a kollégáimnak.

Az ipartestülettel is elérnek ennyi emberhez?

Létszámunkat tekintve nem vagyunk a legnagyobb szakmai szervezetek között az MVI-vel, a véleményünk viszont az egyik legmegalapozottabb.  A vendéglátó tulajdonosok érdekvédelmi szervezeteként mi érzékeljük a legközvetlenebbül az aktuális jogszabályrendszer hatását – hiszen ennek a keretei között dolgozunk. Tudjuk, hogy mi az, ami felülvizsgálatra szorul, mit kell kigyomlálni a jogszabályok közül. Azokon a fórumokon, ahol a vendéglátás-turizmus jövőjéről van szó, mindig elmondjuk a véleményünket, ami a vállalkozói környezet javítását szolgálja.

Ez, a változásra való érzékenység hogyan hasznosítható a mostani, prosperitást hozott időszakban?

A tíz évvel ezelőtti válság új időszámítást indított el a vendéglátásban is. Aki nem tudott váltani, az nem tudott megmaradni. A vendégek hiánya mindenkit új utakra kényszerített. Mi például a La Fiestánál több beruházásunkat abban az időben kezdtük el, és azóta is folyamatosan újulunk meg. Fel tudtunk készülni arra, hogy a mai igények nemcsak gyökeresen mások, mint a válság előttiek, hanem ezek is állandóan változnak.

A szakmai környezet legerősebb kihívása a szakképzett munkaerő hiánya. Ez a helyzet milyen tanulságokra késztette?

Ennek megoldása minden más érdek fölé került. Annak tanulságával, hogy nincs másik munkaerőnk, ennek kell megadni mindent. A fizetést lehet emelni, de legalább olyan fontos a kollégák megbecsülése.

Azokon a napokon, amikor nem dolgozik a cégében, vagy nem védi az étteremtulajdonosok érdekét, mi jelenti a felhőtlen örömet?

Az idén megszületett az unokám. Tulajdonképpen ezzel kellett volna kezdenem. Ez a tény egyszerűen átrendezte az életemet, új fontossági sorrendet alakított ki nálam. Most már az a legfontosabb, hogy sokáig tudjak gyönyörködni benne.

*

Kiadványunkban az interjúalanyoknak három fix kérdésre is válaszolniuk kellett – a szerk.

A top 50 kiadvány borítója

Fotó: turizmus.com

Mitől lehet a turizmus még „zöldebb”?

A fenntarthatóságot szolgáló lebomló eszközöktől, a műanyag elhagyásától, a pazarlás csökkentésétől, de főként a tudatosságtól.

Mi volt élete legjobb tanácsa, amit kapott?

Édesanyámtól hallottam: „Az emberek enni mindig fognak.”

Sportol, vagy inkább nézi?

Inkább nézem.

*

A teljes anyagot és a további cikkeket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban & top 10 fiatal című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>