TOP 50: Kovács László a szakma szeretetéről

Forrás: turizmus.com

 2018. április 05. 14:27

A munkájáért rajongó szakember – akit ötödször is beválasztottak az 50 legbefolyásosabb személy közé a magyar turizmusban – úgy véli, a vendéglátásban más-más munkamorálhoz szokott „nagyöregek” és a fiatal generáció közti összekötő kapocs a szakma szeretete lehet.

Kovács László

Fotó: Dombóvári Judit

Kiemelkedően sok munkával zártuk 2017-et, ami a cég életében messze a legsikeresebbnek számít. Ez akkor is így van, ha a rengeteg befektetett energiáinkkal nincs arányban a bevételünk, de ezt az aránytalanságot el kell fogadnunk – néz vissza az elmúlt évre a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, a La Fiesta Party Service tulajdonos-ügyvezetője.

Mint mondja, a szellemi termékek, például a jogdíjak olyan sokba kerülnek, hogy szakmai munkájuk már nem tud az értékén hasznosulni, nem tudják a vállalkozói árakban érvényesíteni. Ezzel együtt jelentősnek tartja 2017-et a szakma számára, többek közt azért is, mert sok minden a reális helyére került a vendéglátásban. A mérföldkő a 2008-as válság volt, mostanra viszont érzékelhető a felívelés. Van már fizetőképes kereslet, és nem ritkák a stabilan álló, terjeszkedni is tudó vállalkozások.

Az MVI elnökeként a vállalkozói érdekképviseletben azt tartja kiemelkedőnek, hogy több alkalommal is felkérték a szervezetet, tegyen javaslatokat a jogszabályok észszerű módosításához, amelyekkel segítik a vállalkozók életét. Például a Magyar Turisztikai Ügynökség kikérte a véleményüket a deregulációs változásokhoz.

„Nagy fegyvertény volt a 2017-ben 18 százalékra csökkentett áfa az éttermi vendéglátásban. Csak remélni tudom, hogy a 2018 januárjától érvényes, 5 (+4) százalékra csökkentett forgalmi adó hatására a szakmánkban is a helyükre kerülnek a dolgok – például a bérek. Ez azért nagyon fontos, mert ezt követően számon kérhetők lesznek a morális értékek is.”

 

 

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

 

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Kovács Lászlóról a nevére kattintva, az Arcok rovatunkban tudhat meg többet.

Kapcsolódó cikkek