TOP 50: Légli Ottó a magyar borról

Forrás: turizmus.com

 2018. június 25. 17:38

„A magyar bor egy mezei csokor, melyhez mi, borászok minél több színt szeretnénk hozzátenni" – mondja a hegyközségek Nemzeti tanácsa elnöke

Légli Ottó

Fotó: Dombóvári Judit

Borászként az a feladatunk, hogy megpróbáljuk megtalálni és kibontani azt a színt, amelyet csak mi tudunk hozzáadni ehhez a csokorhoz” – vallja Légli Ottó, aki a nevét viselő, országosan elismert borászat vezetésén túl az egész magyar borágazat meghatározó szereplője. Balatonboglári pincészete klasszikus rendszerváltás utáni családi birtokként indult, amelynek borain keresztül mindig is a vidék sajátosságait igyekezett megmutatni.

A Balatonboglári borvidék főként fehérboros adottságú, ezt a ma 33 hektáros Légli-birtok fajtaválasztéka is tükrözi. Ottó közel 10 éve pezsgőt is készít, és a rizlingek mellett van egy másik nagy szerelme, a pinot noir. „Elejétől fogva fontos volt a saját egyéniségünk, helyi értékünk megfogalmazása, mindaz, ami mások számára is izgalmas, érdekes lehet. Így gondolkodunk a munkánkról és a felelősségünkről is.”

Ha a termelők ezzel a szemlélettel dolgoznak, a bor turisztikai attrakcióként is izgalmassá válik, állítja. „A szőlővel foglalkozók nagy lehetősége, hogy az ültetvény mint tájalkotó elem, mint a kultúra része már önmagában kijelöli a turisztikai lehetőségeket. Erre és az egyedi, helyi borra alapozva lehet aztán létrehozni a klasszikus borturisztikai elemeket: a dűlőtúrákat, borteraszokat, tanösvényeket, szálláshelyeket, kerékpárutakat…”

 

 

 

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

 

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

 

Légli Ottóról a nevére kattintva, az Arcok rovatunkban tudhat meg többet.

Kapcsolódó cikkek