Top 50: Semsei Sándor

Forrás: turizmus.com

 2019. október 15. 16:22

Ha az emberek jobb viszonyban lennének saját magukkal, akkor jobban figyelnének az őket körülvevő világra is – véli a Magyar TDM Szövetség elnöke, a Chrome-Soft Kft. alapító ügyvezetője.

A lenti interjút eredetileg a magyar turizmus 50 legbefolyásosabb személyét felsorakoztató, 2019. februárban immár 6. alkalommal megjelent kiadványunkban közöltük. Az információk így a fél évvel ezelőtti állapotot tükrözik – a szerk.

2018-ban nem változott a Magyar Turisztikai Ügynökség programja, a turisztikai fejlesztéseket nem a helyi és térségi TDM-ek határvonala, hanem a kiemelt fejlesztési térségek mentén képzelik el. Miért tekinti mégis sikeresnek 2018-at a szövetség?

Ha cinikusan akarnék fogalmazni, azt nevezném sikernek, hogy a TDM-ek rendszere nem omlott össze, létezünk, dolgozunk, lám, központi források nélkül is életben maradtak a helyi és térségi szervezetek, hála a helyi menedzsmentszervezetek kiváló és lelkes munkájának.

Semsei Sándor

Fotó: turizmus.com/Dombóvári Judit

Valójában persze ennél sokkal többről van szó. Elsősorban arról, hogy a legjobban működő szervezetek erősíteni tudták saját pozíciójukat mind az önkormányzatok, mind pedig a szolgáltatók körében, illetve az MTÜ-vel folytatott együttműködés lehetősége is pozitív fordulatot vett. Időközben a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány tagjainak sorába lépett, ezzel is erősítve a TDM-ek pozícióját, befolyását.

Mégis úgy tűnik, hogy a TDM-szervezetek nemcsak a működésre, de a fejlesztésekre sem kapnak állami forrást.

Igaz, hogy a kiemelt fejlesztési térségekre eddig kiírt pályázatoknak nem a TDM-szervezetek a közvetlen nyertesei. Ugyanakkor több térségben is pályázati konzorciumi partnerként szerepelnek TDM-ek, ami igazolja sokszor hangoztatott álláspontunkat: a termék a helyi TDM-szervezeteknél van, ezért nemhogy ellenük, de nélkülük sem lehet brandet építeni. Másként fogalmazva a helyi szervezetek megkerülhetetlenek lesznek a térségi fejlesztések során.

 

Mondhatjuk, hogy 2018 már az építkezés éve volt?

2017 elején meghirdettük az „egy lépést hátra, két lépést előre” programunkat. Az elsőt, a hátralépést, azaz helyzetünk felmérését még 2017-ben megtettük. Három pontban összegeztük feladatainkat, nevezetesen: el kell indítanunk egy stratégiaimenedzser-képzést; be kell vezetnünk egy minőségbiztosítási rendszert; illetve ki kell alakítanunk egy komplex mérési rendszert, amivel számszerűsíteni tudjuk az eredményeinket.

Az első két vállalásunkat elindítottuk. Az ország különböző tájairól 12 fő részvételével kezdődött el és jelenleg is folyik az akkreditált stratégiaimenedzser-képzés. Fontos megjegyezni, hogy nem elméleti, hanem tréninggel kombinált, nagyon is gyakorlati képzésről van szó, amelyért nem is kevés részvételi díjat fizetnek a résztvevőket delegáló szervezetek. Elkészült a minőségbiztosítási rendszerünk is, összeállítottuk azt a „check-list”-et, amely biztos támpontot adhat a TDM-menedzsereknek a sikeres munkához.

*

Kiadványunkban az interjúalanyoknak három fix kérdésre is válaszolniuk kellett – a szerk.

Mitől lehet a turizmus még „zöldebb”?

A kiadvány borítója

Fotó: turizmus.com

Ha az emberek jobb viszonyban lennének saját magukkal, akkor jobban figyelnének az őket körülvevő világra is.

Mi volt a legjobb tanács, amit életében kapott?

A dél-tiroli TDM IT-rendszer-menedzsere azt mondta egyszer: „Ne ragadj le az egyesületeknél!” Ennek lassan már 20 éve… és még az is előfordulhat, hogy a magyar TDM-rendszer működni fog!

Sportol vagy inkább nézi?

Fiatalon igazolt futballista voltam, de ma már nem is nézem.

*

A teljes anyagot és a további cikkeket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban & top 10 fiatal című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>