Top 50: Szerdi Zsuzsanna

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 19. 14:08

„A siker fokmérője a vendégelégedettség, a titka pedig a szakmai és emberi odafigyelés” – vélekedik a Hotel Lycium**** Debrecen igazgatója.

A lenti interjút eredetileg a magyar turizmus 50 legbefolyásosabb személyét felsorakoztató, 2019. februárban 6. alkalommal megjelent kiadványunkban közöltük. Az információk a fél évvel ezelőtti állapotot tükrözik – a szerk.

 

Hogyan alakult a pályája a szállodaiparban?

A történet akár rövid is lehetne, mert egyenes út vezetett idáig. Mindössze két munkahelyem volt, három szállodában. Mindenütt hosszú távon is megtalálom a kihívásokat és a motivációt. Erős ez a kötés, csaknem 35 éve tart. 10-12 évesen nyaranta a nagyszülőknél már holland, német és magyar turistáknak mutogattam a lónyai haranglábat és templomot – már akkor tudtam, hogy a turizmussal szeretnék foglalkozni.

Szerdi Zsuzsanna

Fotó: turizmus.com

14 évesen egy tengerparti, csodálatos étteremben ülve döntöttem el: szállodában szeretnék dolgozni. Szerencsés, ha az ember lépcsőről lépcsőre járhatja végig a szakmai ranglétrát – ez így történt velem is. A Hotel Lyciumba hét éve kerültem, ahol a szálloda mellett az ország legnagyobb vidéki konferencia-központjának termeit is mi kezeljük.

Mire a legbüszkébb, és milyen tervekkel vág neki 2019-nek?

Hét év alatt a vendégforgalmi és bevételadatokat megdupláztuk, a rendezvényszámot közel háromszorosára növeltük. Évi 600 rendezvényt lebonyolítani nem kis kihívás. Kétszer nyertünk Business Excellence díjat a vendégek szavazatai alapján, 2014-ben a Legjobb vidéki rendezvényhelyszín, 2015-ben a Legjobb vidéki businesshotel kategóriában. Büszke vagyok az egyedi szolgáltatáselemekre is: 14 egyedi élményvacsorán és még legalább ennyi tematikus esten vagyunk túl.

Hiszek a magasabb szintű szakmai összefogásban, ezért is vállaltam el a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Keleti régiójának vezetését. Három városban is havi rendszerességgel elindítottuk a szállodaigazgatói reggeli egyeztetéseket, Debrecenben, Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán. Rekordot állítottunk fel, amikor a három várost egy nap alatt jártuk végig szeptemberben. A debreceni szállodák együttműködése is példaértékű egy-egy nagy konferencia esetén (500–1200 fő).

Szívesen részt veszek minden, a szállodát valamilyen formában érintő további tevékenységben. Tanítok a Debreceni Egyetem turizmus-vendéglátás tanszékén, vizsgáztatok közép- és felsőfokú szakirányú képzésekben és mesterképzésben.

2019-re a legnagyobb tervünk a 12 éves szálloda teljes felújítása, melynek során a szobák, a közösségi terek és a konyhatechnológia is megújuláson esnek át.

Mi a legfontosabb Szerdi Zsuzsának a magánéletben?

A minőségi idő, amit a családdal és a barátokkal tölthetek vagy magamra fordítok. Kevés szabadidőm van, így nagyon odafigyelek rá, hogy az tartalmas legyen. Még szerencse, hogy a szakmám egyben a „hobbim” is.

*

Kiadványunkban az interjúalanyoknak három fix kérdésre is válaszolniuk kellett – a szerk.

A kiadvány borítója

Fotó: turizmus.com

Mitől lehet a turizmus még „zöldebb”?

Attól, ha az emberekbe már gyerekkorukban belenevelik ezt a szemléletet – ez érvényesül mind a vendég-, mind a szolgáltatói oldalon.

Mi volt a legjobb tanács, amit életében kapott?

Bármit csinálunk, törekedjünk a maximumra, csak így érdemes.

Sportol, vagy inkább nézi?

Régen kézilabdáztam, ma már inkább csak nézem, illetve a gyerekekkel aktív életet élünk, jöhet bármi: túra, kerékpár, korcsolya…

 

*

A teljes anyagot és a további cikkeket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban & top 10 fiatal című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>