TOP 50: Új turisztikai képzések Jandala Csilla tervei között

Forrás: turizmus.com

 2017. május 31. 12:10

Az Edutus Főiskola rektora, a Turizmus Tanszék vezetője szakértői tevékenysége és az oktatás mellett kiemelkedő tudományos munkásságot is folytat az általa irányított intézményben.

Az Edutus Főiskola a sikeres szakakkreditáció és a tatabányai turizmus-vendéglátás képzés elindítása után jelenleg azon dolgozik, hogy elnyerje az egyetemi rangot. Terjeszkedni is szeretne, távlati tervei között új képzések elindítása szerepel az ország több pontján.

Jandala Csillának a főiskolai elképzelések megvalósítása mellett pozíciója, gazdag szakmai tapasztalata és szakértői tevékenysége révén arra is lehetősége van, hogy országos szinten tegyen a turizmus-vendéglátás felsőoktatásért. Fontos eredménynek tartja például, hogy a közelmúltban eszmecserére került sor a Nemzeti Turisztikai Ügynökség és az érintett felsőoktatási vezetők között. „Az egész turisztikai felsőoktatás problémákkal küzd, az ellentmondásoknak, hiányosságoknak pedig a szakma látja kárát, ezért szükség van az együttgondolkodásra” – mondja.

Jandala Csilla

Fotó: Dombóvári Judit

Részmegoldást jelentene például, ha az intézmények speciális szakokat is indíthatnának, ma ugyanis az összes főiskolán ugyanazt tanulják a hallgatók. Külföldön, még a gazdaságilag kevésbé fejlettebb országokban – például Portugáliában, Törökországban – is sokkal gazdagabb a kínálat a turizmus-vendéglátó szakokon, márpedig az ezeken tanulók az itthon végzett hallgatókkal versenyeznek az európai munkaerőpiacon.

Fájó az is, hogy egyre csökken a kötelező gyakorlati idő, bár a turizmus-vendéglátás tipikusan gyakorlatorientált terület. Az Edutus jelenleg az előírt kétszeresét, 24 hét gyakorlati időt követel meg, ami nagy segítség a szakmának is, így a más főiskolák által preferált időszakokon túl is tudnak hallgatókat foglalkoztatni. Számos vállalattal valósítottak meg kiváló együttműködést.

Az intézmény mindent megtesz azért, hogy a fenti hiányosságokat pótolja, és hallgatói tudását, látókörét az órakereten kívül is bővítse. A tanulók közös kutatásokban, külföldi és belföldi utazásokon, szakmai kirándulásokon, konferenciákon vehetnek részt, ebből a szempontból előny, hogy egy évfolyamon legfeljebb ötvenen tanulnak. Hallgatóik számára az is óriási jelentőségű, hogy a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) anyagaihoz az Edutus – mint társult tag – ingyenesen jut hozzá.

További információk

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Jandala Csilláról az Arcok rovatunkban tudhat meg többet.

Kapcsolódó cikkek

TOP 50: Gerendai Károly

2017. május 08.