Top50 | Biró László: Vérre menő küzdelem zajlik az utazók néhány másodperces figyelméért

Szerző: Szigeti Hajni

Forrás: turizmus.com

 2024. április 25. 18:02

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Biró László, a Mediator reklámügynökség ügyvezető-tulajdonosa először szerepel a turizmus top 50-e között.

„Egy ország turisztikai kommunikációjának teljes körű kiszolgálása az egyik legizgalmasabb feladat, amit egy reklámügynökség kaphat" – állítja Biró László, az ország legnagyobb független, full-service ügynökségének ügyvezető-tulajdonosa.

A Mediator több mint négy éve felel a desztinációs országmárka nemzetközi és belföldi megjelenítéséért, és ebben a minőségében – a médiavásárlás kivételével – minden kreatív, kampányfejlesztési és gyártási feladatot ellát a turisztikai állami szervezet kommunikációjában. Az ügynökség csak 2023-ban négy belföldi és három nemzetközi reklámkampány kreatív koncepciójáért és teljes körű gyártási feladataiért felelt.Emellett a Mediator a hat legjelentősebb nemzetközi kiállításon és vásáron – mint például a WTM London, az IBTM Barcelona vagy az IMEX Las Vegas – menedzselte teljeskörűen a magyar stand tervezését, gyártását és üzemeltetését. Továbbá kulcsfontosságú szerepe volt a globális piacra irányuló legjelentősebb turizmusszakmai rendezvények, mint az Amour Global vagy az ASTA itthoni szervezésében. „A turisztika – reklámszakmai értelemben – az ország legnagyobb ügyfele, ennek megfelelően a több mint százfős ügynökségen belül dedikált csapat dolgozik rajta a kreatív- és vizuális szakemberektől a közösségi médiásokon és rendezvényeseken át a digitális fejlesztésig" – mutat rá a volumenre a reklámszakember, aki szerint a feladat megkívánja az ilyen mélységű ügyfél-, termék- és platformismeretet.

Biró László, a Mediator reklámügynökség ügyvezető-tulajdonosa

Fotó: Tóth Balázs

Azt, hogy a turizmus világa mennyire változatos, a reklámügynökség hamar megtanulta, hiszen rögtön az együttműködés elején robbant ki a koronavírus-világjárvány. „Rendkívül gyorsan kellett reagálni, figyelni a versenytárs piacokat, újrahangszerelni az üzeneteinket, új tartalmakat vagy akár új platformokat fejleszteni" – összegzi a máig érvényes tapasztalatokat a Mediator vezetője.

„Amikor a turisztikai ajánlatot kommunikáljuk, nem szabad megfeledkezni arról, hogy mi magunk is az egyre telítettebb figyelemgazdaság szereplői vagyunk, és vérre menő küzdelem zajlik a fogyasztók néhány másodperces figyelméért" – mutat rá Biró László, aki szerint nem létezik hatékony imázskampány erős értékesítési láb nélkül.

Nagyon fontos, hogy egy desztinációnak jó sztorija legyen, de napjainkban már a reklámosok munkája nem ér véget a figyelem felkeltésénél. „Kézen kell fogni a fogyasztót, és végig kell vezetni a vásárlói életúton, hogy a végén a kemény munkával megszerzett figyelem kattintásban, foglalásban realizálódjon" – teszi hozzá a szakember, aki szerint ehhez a teljes digitális eszköztárat be kell vetni. Éppen ezért a hazai turisztikai márka digitális ökoszisztémájának megreformálására a legbüszkébb az elmúlt évek munkájából.

2024 egyik legnagyobb kihívásának és feladatának azt tekinti, hogy a ma még leginkább felkapott kifejezésnek számító mesterséges intelligencia alkalmazásával valóban életképes turisztikai kommunikációs megoldások szülessenek, olyanok, amelyek beváltják a személyre szabható ügyfélélmény egyre sürgetőbb ígéretét.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

A több mint húszéves reklámügynökségi tapasztalattal rendelkező szakember 2013-ban érkezett a Mediatorhoz, 2018-tól a cég ügyvezetője, később tulajdonosa. Vezetése alatt az elmúlt években a szakmai csapat létszáma száz fölé nőtt, a kommunikációs innovációban élen járó, számos hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett cég pedig az ügynökségi bevételek alapján a legnagyobb hazai szereplővé vált.

*

A cikk eredetileg a 2024. február 1-jén kiadott A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványban jelent meg. A nyomtatott magazin megrendelhető ezen az oldalon.