Top50 | Fodor Gergely & Sikota Krisztina: Célunk, hogy a Budavári Palotanegyed újra megteljen élettel

Szerző: Csémi Klára

Forrás: turizmus.com

 2024. március 13. 14:24

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Fodor Gergely, a Várkapitányság vezetője először, míg Sikota Krisztina turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettes másodszor szerepel a turizmus top 50-e között.

A Várkapitányság a Nemzeti Hauszmann Program keretében 2019 óta dolgozik azon, hogy a Budavári Palotanegyed méltó módon szülessen újjá. Mint Fodor Gergely várkapitány felidézi, az építész Hauszmann Alajos a 19–20. század fordulóján újjáépítette és ezzel európai rangra emelte a Budavári Palotanegyedet. Ezt követően, a második világháborúban az épületek súlyosan megsérültek, amelyeket a következő évtizedekben önkényesen tovább pusztítottak vagy méltatlan módon alakítottak át. „Az a célunk, hogy a városrész visszanyerje eredeti szépségét, és újra megteljen lüktető élettel" – hangsúlyozza.

Rendkívül büszke arra, hogy egyre többen veszik birtokba a megújult épületeket és tereket. Mint rámutat, az itt zajló tevékenység nemcsak a magyar látogatók érdeklődését keltette fel, hanem felhívta magára a nemzetközi figyelmet is. „A Time magazin például a világ legnagyszerűbb helyszínei között említette a töretlen népszerűségű Szent István-termet, valamint két, kávézóként megújult épületet, a Főőrséget és a Karakas pasa tornyát. A The Thinking Traveller listáján pedig megelőztük még a versailles-i kastélyt is" – sorolja.A munka folytatódik, a következő években még több, egykor csodálatos épület születik újjá. A legnagyobb kihívást a Budavári Palota teljes körű helyreállítása jelenti. Fodor Gergely szerint mindemellett fontosak a kevésbé látványos, de igen hasznos fejlesztések is. Megújultak sétányok, a liftek, mosdókat és pelenkázókat alakítottak ki, 2024-ben pedig új játszóteret vehetnek birtokba a gyerekek. A Budavári Palotanegyed 2023-ban elnyerte az Év Családbarát Emlékhelye díjat, ami a kormánybiztos szerint nemcsak a felsorolt beruházásoknak és fejlesztéseknek köszönhető, hanem annak is, hogy a családok kiemelt figyelmet kapnak a programok szervezésekor.

Fodor Gergely, a Várkapitányság vezetője és Sikota Krisztina, a Várkapitányság vezérigazgató-helyettese

Fotó: Várkapitányság

 

Ezt alátámasztják Sikota Krisztina vezérigazgató-helyettes szavai, aki úgy fogalmaz: az élmények visszaköltöztek a Budavári Palotanegyedbe. Ezt tanúsítják a számok is, amelyek szerint 2023-ban több millió érdeklődő kereste fel a megújuló városrészt, a Várkapitányság helyszínein az utóbbi másfél évben közel 4000 rendezvényt tartottak, és ezeken csaknem 400 ezer látogató fordult meg. „Sokszínű programkínálatunkkal arra törekszünk, hogy minél többet mutassunk meg a magyar kultúra kincseiből. Tavasztól őszig például lovas huszárokkal és minőségi cigánymuzsikával is várjuk az érdeklődőket" – mondja.

Kitér a Várhegybe simuló Várkert Bazár rendezvényeire is, ahol változatlanul rendkívül népszerűek a zenei és az irodalmi programok. „A művészeti sokszínűséget tavaly az YBL6 Művészeti Tér átadásával bővítettük, ahol a hazai képzőművészet alkotásai kapnak helyet. De nincs megállás, mivel 2024-ben immár tízéves lesz a megújult Várkert Bazár. Az évfordulóra méltó módon, különleges programokkal készülünk" – hangsúlyozza.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Fodor Gergely 2004–2010 között filmproducer, 2010–2013 között az NMHH kabinetfőnöke, majd a TEK, később a Budapest 2024 Zrt. vezető munkatársa. 2018-tól miniszteri biztosként, 2019-től kormánybiztosként felel a Budavári Palotanegyed megújításáért. Munkája 2021 áprilisától kibővült a Citadella és a visegrádi műemlékegyüttes területén megvalósuló kormányzati beruházások lebonyolításával. Az operatív munkát a Várkapitányság Nzrt. igazgatósági elnökeként irányítja.

Sikota Krisztina 1991–2014 között nyelvtanár a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és több nyelviskolában. 2006-tól a Budapest XII. kerület önkormányzati képviselője. 2015 után a Várgondnokság Közhasznú Nkft. kulturális igazgatója, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nkft. kulturális és turisztikai főigazgatója. 2017–2018 között a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója, 2019-től a Várkapitányság Nzrt. turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.

*

Ha szeretné megrendelni a 164 oldalas, A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványt, amelyben közel 100 szakemberről olvashat, ezen az oldalon megteheti.