Top50 | Folly Réka & Werner Péter: Boraink egyet jelentenek a család és az arborétum által képviselt értékekkel

Szerző: Tóth Judit

Forrás: turizmus.com

 2024. május 12. 18:19

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Folly Réka és Werner Péter, a Folly Arborétum és Borászati Kft. tulajdonosai és ügyvezetői először szerepelnek a turizmus top50-e között.

Folly Réka és férje, Werner Péter a család negyedik generációjának képviseletében 2010 óta irányítják a 120 éves múltra visszatekintő, badacsonyörsi Folly Arborétumot, amely az ország egyetlen, családi kézben lévő arborétuma. Kezdetektől fogva úgy tekintenek a kertre, mint egy piacképes turisztikai termékre, amit üzleti vállalkozásként üzemeltetnek. Az elmúlt közel másfél évtizedben jelentősen nőtt a látogatók száma, míg 2010-ben kétezren, addig 2022-ben és 2023-ban is több mint 80 ezren keresték fel az arborétumot. 2021-ben, amely minden szempontból rekordévnek számított, közel 100 ezer látogatójuk volt.

Folly Réka fogorvosból, Werner Péter közgazdászból lett a ma már 45 főt foglalkoztató cég ügyvezetője. „Viccesen azt mondhatnám, hogy én viszem a front office-t, férjem a back office-t. Kicsit pontosítva nálam elsősorban a kert, a vendégeket fogadó látvány, a szolgáltatások, a termékpaletta és a marketing van fókuszban, Péter pedig közgazdászként a vállalkozás ügyviteli és gazdálkodási tennivalóit felügyeli" – mondja Folly Réka.

Folly Réka és Werner Péter, a Folly Arborétum és Borászati Kft. tulajdonosai és ügyvezetői

Fotó: Folly Arborétum

 

Az öthektáros területen fekvő arborétum mellett a cég másik alappillére a borászat. „Szépnagypapám a 19. század közepén vette meg a jelenlegi arborétumot is magába foglaló birtokot a rajta álló épülettel és pincével együtt, így a borászat, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban" – idézi fel Réka.

„Az évek során önálló brandet sikerült teremtenünk: a Folly borok egyet jelentenek a család és az arborétum által képviselt értékekkel, minőséggel. Boraink címkéin a kert jellegzetes növényeinek kérge, törzsmintázata köszön vissza" – teszi hozzá Werner Péter.

Borászatuk évente 45-50 ezer palack bort állít elő. Boraik – mint az arborétum ikonikus növényeinek nevét viselő Boróka borcsalád és a Cédrus cuvée – számos nemzetközi elismerést kaptak, például a Berliner Wein Trophyn és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, 2023-ban pedig a Folly lett Magyarország harmadik legszebb szőlőbirtoka kisbirtok-kategóriában.

Tavaly számos fejlesztés történt az arborétumban, megújult a látogatómenedzsment és a kerten belüli kommunikációs felületek. Borsétával, kertészeti, gyógynövényes és a kert állatait bemutató workshopokkal, interaktív programokkal, fényfestéssel bővült a programkínálat, emellett család- és birtoktörténeti kiállítás várja a látogatókat. Újdonság volt még, hogy már iránytaxival is el lehetett jutni Badacsonyból az arborétumba.

A fejlődés mellett törekszenek a fenntarthatóságra is. „Folyamatosan növeljük a parkosított felületeket, továbbá számos területen vezettünk be és alkalmazunk környezetbarát megoldásokat a napenergia használatától kezdve a szelektív hulladékgyűjtésen és a repoharakon át a környezetbarát tisztítószerekig" – sorolja Folly Réka.

Az arborétummal kapcsolatban vannak terveik és álmaik, de 2024-ben szeretnének egy kicsit megállni és figyelni. „Úgy érezzük, hogy az elmúlt évek nagyléptékű fejlesztései után nekünk is szükségünk van arra, hogy visszacsatolásokat kaphassunk a vendégeinktől, és ezek alapján csiszolgathassuk tovább az elképzeléseinket. Borászatunknál pedig a fokozatosság és óvatosság jegyében a mérsékelt volumennövelés a célunk" – összegzik terveiket a tulajdonosok.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Az ország egyetlen családi kézben levő arborétumát 1905-ben dr. Folly Gyula hozta létre. A család negyedik generációjának tagjaiként 2011-ben indították el a Folly Arborétum és Borászat Kft.-t. 2017-ben elnyerték az Év Ökoturisztikai Tanösvénye címet, 2023-ban a Folly lett Magyarország harmadik legszebb szőlőbirtoka kisbirtok-kategóriában.

*

A cikk eredetileg a 2024. február 1-jén kiadott A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványban jelent meg. A nyomtatott magazin megrendelhető ezen az oldalon.