Top50 | Hortobágyi T. Cirill: A főapátság titkos részeit is megmutatjuk a turistáknak

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. március 26. 18:07

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Hortobágyi T. Cirill, a Pannonhalmi Főapátság főapátja először szerepel a turizmus top 50-e között.

A Pannonhalmi Főapátságban a 2023-as év legnagyobb turisztikai eredményének tartják, hogy a koronavírus mélypontja után újra sikerült a 2019-es látogatószámot fogadniuk. Leginkább belföldi turistákat köszönthettek a falaik között, de a külföldiek visszatérése is folyamatban van, a nyári hónapokban, kiemelt ünnepeken és a rendezvényeken megtelt az apátság – mondta Hortobágyi T. Cirill főapát.

A főapátság a nyitott kapuk monostoraként határozza meg magát. A turisták így a szerzetesi közösség életébe is bepillanthatnak. A bencések rövid, napközi imaóráján a látogatók együtt imádkozhatnak a szerzetesekkel, jobban megismerve a közösség egyik napi rutinját. Újdonság, hogy a fiatalabb bencések közül egyre többen vállalnak idegenvezetést a bazilikában és a főapátság látogatható részein, ami különleges élmény a vendégek számára.Az utóbbi időszak legnépszerűbb programjai a vezetett séták lettek, ezeken a résztvevők beleshetnek a főapátság olyan titkos részeire, amelyek általában nem látogathatók, hiszen a szerzetesek belső életteréhez tartoznak. Ilyen például a barokk séta során megtekinthető, lélegzetelállító díszítésű barokk ebédlő, ahol a bencések étkeznek, vagy a prelatúra, a felújított egykori főapáti lakosztály. Emellett folyamatosan terveznek, gondolkoznak, igyekeznek új sétatematikákat találni.

Hortobágyi T. Cirill, a Pannonhalmi Főapátság főapátja

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

 

Hortobágyi T. Cirill a 2023-as év legnagyobb eredményének azt tartja, hogy borászatuk másodszor is elnyerte az Év Pincészete díjat. „Az a gyanúm, hogy aki ma komolyabban foglalkozik Magyarországon borkészítéssel, pincegazdasággal, magyar borokkal, az nem tudja elkerülni a Pannonhalmi Főapátság pincészetét" – fogalmazott a főapát. Kiemelte, nincs jelenleg az országban másik olyan egyházi borászat, ahol saját szőlőterületen, helyben készítik, palackozzák és forgalmazzák a bort. A vendéglátóegységeik területén is sokat fejlődtek: míg a Viator Étterem továbbra is rendezvényhelyszínként üzemel, a Pausa Cukrászda a városból felkerült az apátság mellé, a gyógynövénykertbe. A pincészet kóstolóterasza mellett nyitottak egy új egységet, egy kávézó-pizzériát, ahol nápolyi pizzákat kínálnak. Az új helynek az egyik legforgalmasabb útvonaluk mentén kerestek helyet, melyen az apátság kapujától a Boldogasszony-kápolna, illetve a lombkorona-tanösvény és a Boldog Mór-kilátó felé juthatnak el a turisták, így nem meglepő, hogy már a nyitás első évében nagy népszerűségre tett szert. Termékeiket is fejlesztették: megújultak a likőrjeik, melyeket az agárdi pálinkafőzdével együttműködésben gyártanak. Az új designt és címkéket külön marketingkampánnyal vezették be. A 2024-es év fő motívuma egy fontos jubileum: a főapátság bazilikáját 1224-ben szentelték fel a második nagy tűzvészt követő újjáépítés során, így az idén 800 éves lesz. A már hagyományos rendezvényeiket is erre a tematikára építik fel, de rengeteg új zenei, kulturális és szakrális programot terveznek. Az ünnepi év csúcspontja az augusztus 27-i liturgia lesz, erre a különleges eseményre meghívják azt a három – váci, nyitrai és zengi – püspököt is, akik a 13. századi felszentelés résztvevőinek utódai. A jubileumi ünnepségsorozat egészen a bazilika védőszentje, Szent Márton napjáig, november 11-ig tart majd.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Hortobágyi T. Cirill teológus, hittanár és biológia-földrajz szakos középiskolai tanár, 1985-ben szentelték pappá. Először a bencés rendi növendékek nevelője, majd főmonostori perjel és a főapát gazdasági helyettese. A pannonhalmi bencés közösség 2018-ban választotta főapátjává, ebben az évben benedikálták. A Főapáti Tanács, a Prézesi Tanács és a Bencés Diákszövetség vezetőségének tagja. Kitüntetései: Kitaibel Pál-emlékérem, köztársasági elnöki emlékérem, Maklár díszpolgára

*

Ha szeretné megrendelni a 164 oldalas, A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványt, amelyben közel 100 szakemberről olvashat, ezen az oldalon megteheti.