Top50 | Káel Csaba: Leghűségesebb nézőink száma meghaladja a 45 ezret

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2024. április 12. 12:22

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Bartók Tavasz és a Liszt Ünnep nemzetközi kulturális fesztiválok alapítója, kilencedszer szerepel a turizmus top 50-e között.

A Müpa 2023-ban ünnepelte 18. születésnapját, ez idő alatt sikerült meghódítania a komoly-, a kortárs, a könnyű-, a világzenei és a jazzműfajok közönségét, továbbá az opera, az újcirkusz, a tánc, az irodalom és a film iránt érdeklődőket. „A közönségünkből mára közösség lett, leghűségesebb nézőink száma meghaladja a 45 ezret, ami hazai és világviszonylatban is kiemelkedő" – mondja Káel Csaba, aki úgy véli, a Müpa mostanra nemcsak Magyarországon, de nemzetközi szinten is meghatározó kulturális központtá nőtt, amely iránt folyamatos az érdeklődés.

„Nemcsak a programjaink, hanem maga az épület is nem csökkenő csodálatot kelt a közönségben. És minden reklámkampánynál többet ér, amikor a nálunk fellépő művészek viszik jó hírét a Müpának és Magyarországnak a világban" – emeli ki a vezérigazgató.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Bartók Tavasz és a Liszt Ünnep nemzetközi kulturális fesztiválok alapítója, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos

Fotó: Csibi Szilvi

 

Évente több mint 1500 program valósul meg az intézményben, amelynek visszatérő fesztiváljai folyamatosan újat hoznak a kulturális színtérbe. Így például a nagyhírű Budapesti Wagner-napokon tavaly először tartották meg az Istenek és hősök – a legnépszerűbb Wagner-dallamok koncertet kifejezetten azoknak, akik még csak ismerkednek a monumentális életművel, és nekik még sok a több mint 16 órát felölelő Ring-ciklus. A 2023-as év másik új kezdeményezése a Néma – Film – Zene sorozat volt, amelyen klasszikus némafilmek kaptak új értelmezést élő orgonakísérettel. Már az első est hatalmas sikert aratott: Sebastian Heindl orgonaimprovizációs játéka az 1922-es, Nosferatu című némafilm vizuális világát értelmezte újra. Tavaly a Müpa Filmklub is megújult, amelynek vetítéseit a nagy érdeklődésre való tekintettel duplázni kellett, de szépirodalmi estjeik is egyre népszerűbbek a közönség körében.

Káel Csaba rámutatott: fesztiváljaik sorából kiemelkedik a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek és a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.

„Rendkívül fiatal fesztiválokról van szó, de büszkén mondhatom, mindkettő bizonyította, hogy Budapest legizgalmasabb kulturális eseményei közé tartozik, amelyre nemzetközi világsztárok és hazai művészek egyaránt ellátogatnak, sokszor megismételhetetlen produkciókkal." A 2023-as Liszt Ünnep programjában például két ősbemutató, két zenetörténeti jelentőségű magyarországi premier és kortárs művekre koreografált táncbemutató is színesítette a műsort. A fesztivált beharangozó egyedi sajtótájékoztató pedig Kreatív Prizma díjat kapott a hazai PR-szakma egyik legrangosabb versenyén.

2023-ban elkészült a Müpa fenntarthatósági stratégiája, amelynek egyik fontos tétele a kulturális fenntarthatóság, hogy kulturális környezetünket minél gazdagabban, élhető módon adjuk át a következő generációknak. „Mert igenis mindannyiunknak van egy – hívjuk így – kulturális DNS-e is, amely által az őseink kultúrájához kapcsolódunk, és amely táplál minket. Felelősek vagyunk azért, hogy mindezt a gyerekeink is továbbvihessék a gondolataikban, érzelmeikben. Programjainkat ennek szellemében tervezzük, a fiataloknak szólókat különösen. E téren egyébként igen jók vagyunk, közönségünk átlagéletkora alacsonyabb a kulturális intézményekben megszokottnál" – emelte ki Káel Csaba.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Káel Csaba 2005-től a Müpa művészeti tanácsadója, 2011-től vezérigazgatója. Több száz reklámfilm, számos játék- és dokumentumfilm, köztük a Bánk bán című operafilm rendezője; több mint 40 operát állított színpadra. Ő rendezte a 17. FINA-világbajnokság nyitóelőadását is, mely kategóriájában elnyerte a rendezvényszakma Oscar-díjának számító Best Event Awardot. Munkásságát többek között Magyar Művészetért és Érdemes Művész díjjal, a Magyar Érdemrend középkeresztjével, valamint a francia Becsületrend lovagja címmel ismerték el.

*

Ha szeretné megrendelni a 164 oldalas, A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványt, amelyben közel 100 szakemberről olvashat, ezen az oldalon megteheti.