Top50 | Kovács Balázs: Az IBUSZ igyekszik azonnal reagálni a piac rezdüléseire

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2024. március 12. 19:01

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Kovács Balázs, az IBUSZ elnök-vezérigazgatója negyedszer szerepel a turizmus top 50 szakembere között.

Várakozásokon felül alakult és kiváló eredménnyel zárult a 2023-as év az IBUSZ számára. Turisztikai forgalmuk 40 százalékkal, utasszámuk 14 százalékkal nőtt 2022-höz képest. A hálózatukban működő irodák száma nem változott, két vidéki fiókjukat frekventáltabb, tágasabb üzlethelyiségbe költöztették, egyet pedig felújítottak. Nagy gondot fordítottak a meglévő, szakképzett munkaerő megtartására, ezt a törekvésüket siker koronázta: a vállalatnál 5 százalék alatti lett a fluktuáció, viszont 12 új kollégával bővítették az értékesítési hálózatot.

„Az elmúlt évet az üdülőterületeken kimagasló kereslet jellemezte, egyértelműen az előfoglalás keretében foglaló utasok jártak jól" – mondta Kovács Balázs. Utasaik elsősorban a magasabb színvonalú szálláshelyek iránt érdeklődtek, a többség már az év első három hónapjában lefoglalta nyaralását, élve az előfoglalási kedvezményekkel. A mediterrán nyári üdülések mellett jelentősen nőtt a kereslet a téli egzotikus utak iránt, a városlátogatások és körutazások reneszánszukat élték. A hajóutak iránt szintén intenzív foglalási kedvet tapasztaltak.„A nyári időszakban a Jón-tenger partjának közkedvelt üdülőhelye, Parga is felkerült a charteres palettánkra, a már meglévő hét görög sziget és két szárazföldi üdülőhely mellé" – nevezte meg 2023-as kínálatuk egyik új elemét a cégvezető. Szintén újdonság volt a debreceni indulású krétai charterük. Törökországban heti 6 charterjárattal jelentős volumennövekedést értek el, így összességében heti 20 charterjáratot üzemeltettek a júniustól szeptember végéig tartó nyári szezonban.

Kovács Balázs, az IBUSZ elnök-vezérigazgatója

Fotó: Dombóvári Judit

 

Újdonsággal rukkoltak elő a téli időszakra is: novembertől Oman fehér homokos tengerpartjára, Salalahra indítottak Magyarországon elsőként chartert, amely 2024 áprilisáig hetente közlekedik. Az innovációt az első két hónap után egyértelmű sikerként könyvelhették el: közel telt házas járatokat üzemeltettek, és rendkívül pozitív volt utasaik visszajelzése az úti célról.

A tavalyi évet minden turisztikai szolgáltatónál jelentős áremelés jellemezte. Az IBUSZ bevételeinek a korábbiaknál is nagyobb hányada (76%) származott a külföldi üdülésekből és városlátogatásokból, kisebb részt képviselt a repülőjegy-eladásból (11%), a hajóutakból (7%), a belföldi üdülésekből (3%) és az egyéb szolgáltatásokból befolyt volumen.

A napi ügymenetet támogató fejlesztéseik fókuszában továbbra is az ügyfélkapcsolatok és a hatékonyabb folyamatmenedzsment maradt. Az értékesítői munka támogatására elindult új, kifejezetten az IBUSZ-ra optimalizált CRM-rendszerük. A folyamatfejlesztések további digitalizációval egészülnek ki, hogy a közeljövőben visszaszoruljon a papíralapú adminisztráció, és utasaik – a hagyományos kapcsolattartás mellett – mindent el tudjanak intézni távolról is.

„Fontos, hogy a hosszú távon fenntartható növekedést egy ilyen erős év után se tévesszük szem elől" – beszélt 2024-re vonatkozó törekvéseikről Kovács Balázs, aki innovációjuk motorjának a normalizálódó kereslet által élénkített piaci versenyt tartja. Igyekeznek nem túlbecsülni a piacban rejlő lehetőségeket, kiegyenlíteni a szezonalitást és azonnal reagálni a piac rezdüléseire.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Kovács Balázs hat évig tőzsdei üzletkötő volt az Első Magyar–Angol Bróker Rt.-nél, majd ingatlanfejlesztésekkel foglalkozott. 2004-ben megalapította az Innova Invest Pénzügyi Zrt.-t. 2009-től az IBUSZ Utazási Irodák Kft. üzletágvezetője, majd vezérigazgató-helyettese, 2013. januártól a cég vezérigazgatója.

*

Ha szeretné megrendelni a 164 oldalas, A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványt, amelyben közel 100 szakemberről olvashat, ezen az oldalon megteheti.