Top50 | Laposa Bence: Szeretnénk nyitni a külföldi piac felé

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. március 19. 18:51

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Laposa Bence, borász, a Laposa Birtok ügyvezetője, társtulajdonosa másodszor szerepel a turizmus top 50-e között.

A viszontagságos év ellenére sikerült mennyiségileg hozni a 2022-ben előállított, közel 600 ezres palackszámot a borászatban, a Laposa Birtokhoz tartozó gasztronómiai érdekeltségek zászlóshajója, a Hableány pedig bekerült Magyarország top 100 étterme közé – emelte ki a 2023-ban elért két legnagyobb sikerüket Laposa Bence.

A szakembernek gyerekkorától célja volt, hogy a Balatoni borvidéken olyan borászatot hozzon létre, amely turisztikailag is vonzó. A borászatban pár éve kezdtek el a pezsgők világa felé is nyitni, ugyanis ez talán az egyetlen borászati termék, amelynek esetében Laposa Bence szerint még piaci növekedést lehet elérni. A pezsgőgyártásban jelenleg is komoly szakmai háttérmunka folyik, egyre nagyobb palackszámban tervezik előállítani a buborékos italt.Az elmúlt évben is születtek új tételek a Laposa Birtokon: Vitorlás sorozatuk két új borral, a zenittel és a rajnai rizlinggel gyarapodott, melyek hatalmas sikert értek el a fogyasztók körében, hónapok alatt elfogyott a palackmennyiség, mellyel az első évre készültek belőlük. A szakma is elhalmozta a borászatot díjakkal: a Vinagora borversenyen a 2021-es kéknyelű és a Vitorlás zenit 2022-es évjárata arany minősítést szerzett, a Laposa rosé 2022 pedig ezüstöt, míg az országos borversenyen a Laposa pinot 2022-es tételük kapott ezüst minősítést. A 27. Berliner Wine Trophyról mindkét pezsgőjük arany minősítéssel tért haza.

Laposa Bence, a Laposa Birtok ügyvezetője, társtulajdonosa

Fotó: Szabó Miklós

 

A borászat egyik nagy fejlesztése volt 2023-ban, hogy Magyarországon egyedüliként elkezdtek egy amerikai szoftverrel, az InnoVinttel dolgozni. A szoftver használatával a szőlő érkezésétől a palackba kerülésig végigkövethető a teljes költség- és termelési folyamat, így amikor egy bort a kezükbe vesznek, meg tudják mondani, mennyibe került az előállítása, sőt decire pontosan tudják, mi van benne, melyik tábláról érkezett a hozzá felhasznált szőlő. Már egy teljes szüretet végigvittek a szoftverrel, melynek segítségével a saját munkafolyamataikat is optimalizálhatják a jövőben. Emellett új raktárépületet adtak át, ahol közel 120 ezer palacknyi bor tárolható tökéletes klimatikus viszonyok között, akár hosszabb távon is.

Az év során több rendezvényt tartanak, és nem csak a szezonban; szinte minden hétvégén várják a vendégeket valami újdonsággal. Tavaly már a IV. Badacsonyi Újbor Kóstolót rendezték meg, ahol a korábbi évektől eltérően most nagyobb hangsúlyt fektettek az edukációra és a külföldi, francia újborokra. Ahogy a pezsgőgyártás egyre nagyobb szerepet kap a borászat életében, úgy az ezzel kapcsolatos programok is megjelentek a palettájukon. 2023-ban először rendezték meg a Balatoni Pezsgést, amire a balatoni pezsgőt készítő borászokat hívták meg. A rendezvény egyik fő célja a fogyasztók edukációja, megismertetése a térség pezsgőivel.

Folyamatosan új céljaik és terveik vannak – igaz, ennél nagyobb bővülést jelenleg nem terveznek, viszont szeretnének nyitni a külföldi piacra, amin már dolgoznak a kollégáik. A 2024-es év legnagyobb újítása a Friss borcsalád teljes arculatváltása lesz tavasszal, egy erős, merész új designnal, ami az általuk gyártott borok kétharmadát érinti majd. Emellett egy új tételt is piacra dobnak pezsgősorozatukból, és remélik, hogy tartani tudják vagy akár növelhetik is a pincészettől éves szinten kikerülő bormennyiséget.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Lapos Bence Keszthelyen tanult agrármérnöknek, szüleitől 2005-ben vette át a Laposa Birtok vezetését Badacsonyban. Lokálpatriótaként fontos számára, hogy minden fejlesztéssel a borvidéket segítsék. Sok hasonló gondolkodású baráttal, vendéglátóssal 2014-ben megalapították a Balatoni Kört, amelynek több évig volt elnöke. 2018-ban megkapta a Pro Turismo-díjat.

*

Ha szeretné megrendelni a 164 oldalas, A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványt, amelyben közel 100 szakemberről olvashat, ezen az oldalon megteheti.