Új vezető az Österreich Werbung magyarországi irodája élén – interjú

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 03. 15:40

Augusztus 1-jétől Oskar Hinteregger, az Österreich Werbung (ÖW) milánói bázisának és dél-európai régiójának korábbi vezetője vette át a magyarországi irodát, aki Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Románia, Oroszország és Ukrajna küldőpiacáért is felel majd vezetőként. Interjú.

Mesélne egy kicsit az eddigi pályafutásáról? 1984 óta dolgozik az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Hivatalnál (ÖW), ezalatt több piacot is vezetett már.

Így van, Németországban kezdtem a pályafutásomat, és egyre feljebb küzdöttem magam. A német piac után az Egyesült Királyságban képviseltem Ausztriát, majd 1994-ben visszatértem Németországba, ahol lehetőséget kaptam arra, hogy elindítsam az első MICE-részleget a kirendeltségen, amelyért öt évig voltam felelős. Ezután visszaköltöztem az Egyesült Királyságba, ahol a brit és skandináv irodát vezettem. Ezt követően ismét Németországban folytattam a munkát, ahol az összes ÖW-műveletet vezettem. Összesen 16 évet töltöttem a pályafutásomból Nagy-Britanniában, ugyanannyit, mint amennyit Németországban is dolgoztam, ez a két piac határozta meg a karrierem nagy részét. 2017-ben aztán új kihívások vártak rám, Olaszországba költöztem, és most, öt milánói év után a magyarországi irodát vehetem át.

 

Mik a tervei ezzel a piaccal, most hogy átvette az iroda vezetését?

Úgy gondolom, hogy ez a térség a legfontosabb az Österreich Werbung számára. Természetesen, most hogy megérkeztem, először gyorsan meg kell értenem és ismernem az ország igényeit és lehetőségeit, sok jó és releváns szakmai kapcsolatot kell kialakítanom, hogy megértsem, hogyan működik a piac. Kicsit felkészültem, így tudom, hogy a növekedési potenciál szempontjából Magyarország és a többi piac, amelyért felelős vagyok, nagyon fontos az ágazatunk számára. A csapatom már most a téli síszezonra való promóciós tevékenységek előkészítésén dolgozik, amelynek eredményei reményeink szerint ebben az évben tovább növekednek.

Oskar Hinteregger: A magyarországi iroda csapata nagyon tapasztalt

Fotó: Österreich Werbung

Hogyan látja a Magyarországról érkező turisztikai vendégéjszakák alakulását?

A járványig minden szezonban növekedést láthattunk, még a téli hónapokban is, nem csak nyáron. Két évvel ezelőtt azonban a téli szezonban visszaesést tapasztaltunk, elsősorban a korlátozások és a lezárások miatt. A síelők azonban nagyon hűségesek és elszántak, így tavaly télen erős fellendülést láttunk Magyarországról – nem a pandémia előtti számokat, de sokkal jobbat, mint amire az előrejelzések alapján számítottunk. Ami szintén érdekes, hogy a kevesebb magyar látogató magasabb vendégéjszakaszámot generált. Ez azt jelenti, hogy a síelők a hosszabb tartózkodást választották.

 

Milyen nehézségekre számítanak a jövőben a turisztikai piacon?

Ezekben a kiszámíthatatlan időkben és a kihívásokkal teli gazdasági környezetben az emberek valószínűleg egyetlen fő utazásra összpontosítanak majd, és csak utána gondolkodnak azon, hogy el tudnak-e menni egy második, vagy harmadik rövid pihenésre. Úgy vélem, hogy az árérzékenység is problémát fog jelenteni. A nyaralni vágyók arra fognak törekedni, hogy a pénzükért jó ajánlatot kapjanak. A jó hír az, hogy a járvány évei után az emberek inkább nyaralásra költenek, mint például egy új bútorra. Az utazás és az új helyek felfedezése iránti vágy továbbra is nagy. A nyaralás tehát még válság idején is fontos pont marad az emberek életében.

 

Terveznek-e bármilyen változást a budapesti iroda és a piac működtetésében?

Az ÖW-nél nemrégiben végrehajtottunk néhány belső strukturális változtatást, hogy ezzel is növeljük a munkafolyamatok hatékonyságát, valamint további hangsúlyt fektessünk az üdülési ágazat digitalizálására és a szolgáltatási szint növelésére a szálláshelyek felé. Ami a marketinget és a kommunikációt illeti, szeretném folytatni és támogatni azokat a stratégiákat, amelyeken kollégáim már dolgoznak. A magyarországi iroda csapata nagyon tapasztalt, és nagyon jól tudják, hogy mit kell csinálniuk. Tehát abszolút számíthatok a tudásukra azokban a kérdésekben, amelyekkel szeptembertől foglalkoznunk kell.

A legnagyobb változások az ÖW-nél és az általános stratégiánkban már a megvalósítás szakaszában vannak. Az ÖW arra törekszik, hogy még közelebb kerüljön az ausztriai szakmához (különösen a szállás- és élményszolgáltatókhoz), valamint a különböző piacokon működő utazási szakmához. Tisztában vagyok azzal, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség nagyon proaktív és adatvezérelt a márkaélmény javítása érdekében. Őszintén szólva, ezek olyan területek, amelyekre mi is nagy hangsúlyt fektetünk. Az iparágnak jobban meg kell ismernie a piaci dinamikát és az egyéni fogyasztói igényeket. Jobbnak és gyorsabbnak kell lennünk ahhoz, hogy a valós idejű fogyasztói adatok alapján új piaci lehetőségeket fejlesszünk ki, és felkeltsük az érdeklődést. Emellett segítenünk kell az utazási szakmát abban, hogy csökkentsük a releváns üdülési termékek és ajánlatok létrehozásához és kínálatához szükséges időt.

 

Milyen különbségeket lát az olasz és a magyar piac között?

Igazából már sok-sok éve abbahagytam az összehasonlítást, de a legnagyobb különbség egyértelműen a téli sportokban látható. Az olaszok ugyanis csak kis számban mennek külföldre síelni, hiszen nekik vannak saját sípályáik, hegyeik – számukra ez inkább egy hétvégi elfoglaltság. Ezért a téli sportok marketingje nem volt kiemelkedő Olaszországban.

A magyarok régóta szeretik a téli sportokat, és az olaszokhoz képest sokkal többen választják Ausztriát síelésre vagy rövid pihenésre. Az olaszok viszont imádják az osztrák karácsonyi vásárokat! Nagyon szeretnek Ausztriába utazni, hogy megnézzék ezeket, Magyarországnak viszont megvannak a maga gyönyörű vásárai.

Emellett, úgy gondolom, hogy Ausztria legnagyobb versenytársa mindig a bázisországunk – különösen, ami a rövid pihenéseket illeti. Fel kell ismernünk a magyar nyaralók vágyait és igényeit és tisztában kell lennünk azzal, hogy Magyarországon belül is rengeteg csodálatos úti cél van, amelyekkel versenyeznünk kell. Én magam is nagyon várom, hogy felfedezzem őket.

 

Ha már Magyarországról beszélünk, vannak már utazási tervei augusztusra, most hogy megérkezett az országba?

Amit a legjobban várok, az az ország körbebiciklizése. Most vettem egy új kerékpárt, és úgy hallottam, hogy Magyarországon nagyon jó a kerékpáros összeköttetés, fantasztikus útvonalakkal és tájakkal. Alig várom, hogy két keréken fedezzem fel az országot, két nagy folyójának környékét és persze a Balatont.