Új-Zélandot továbbra is Sárdi Rezső képviseli

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 26. 12:54

Az új-zélandi Kereskedelmi és Külügyminisztérium államtitkára, Brook Barrington megerősítette Sárdi Rezsőt tiszteletbeli konzuli tisztségében Magyarország teljes területén.

Az ismert turisztikai és gazdasági szakembernek tizenkét éves mandátumát hosszabbították meg, így továbbra is képviselheti a szigetországot hazánkban.

Sárdi Rezső komoly szerepet játszott az új-zélandi kormány külpolitikai és kereskedelmi kapcsolataiban, erősítette Új-Zéland hírét Magyarországon a turisztikai, kulturális és oktatási kérdésekben.

Megbízatása alatt számos magas rangú küldöttség járt Magyarországon, és megszületett a megállapodás a két ország között a „Working Holiday" vízum bevezetéséről, amelynek segítségével 2013-óta évente már száz magyar fiatal utazhatott Új-Zélandra egyéves vízummal. 2017-ben ismét száz magyar fiatal látogat majd Új-Zélandra a megállapodás keretében. A két ország között jó kapcsolatok terén mérföldkőnek számít, hogy Magyarország nagykövetséget nyitott Wellingtonban, Új-Zéland fővárosában.

Sárdi Rezső kiemeli: „Számtalan okból kerülhet bajba valaki egy idegen országban. Megbetegedhet, elveszítheti az okmányait, bűncselekmények áldozatává is válhat. A nemzetközi terrorizmus szomorú aktualitást ad annak a kérdésnek, hová fordulhatunk, honnan kaphatunk segítséget külföldön. Ezek mellett fontos, hogy az Új-Zélandra utazó, ott munkát vállalni vagy tanulni kívánó magyar állampolgárok a konzulátus segítségét vehetik igénybe, amennyiben okmányok hitelesítésére van szükség. Így például erkölcsi bizonyítványok, képesítést igazoló okiratok és más hivatalos dokumentumok hitelesítése és szükség esetén fordítása a konzulátus tevékenységi körébe tartozik."

A Magyarországon működő több mint 60 tiszteletbeli konzul által vezetett konzulátusok munkáját nagyban segíti, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium Dr. Suha György személyében miniszteri biztost nevezett ki idén januárjában, akinek a feladatköre a tiszteletbeli konzulokkal történő kapcsolattartás és az intézményrendszer felügyelete. Az elmúlt kilenc hónap odaadó munkássága nagyban hozzájárult a konzuli tevékenység felértékelődéséhez.