A független szálláshelyek felé nyit az Airbnb

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2018. november 13. 15:25

Jelenleg 8800 aktív házigazdát tart számon Magyarországon az Airbnb, amely nyit az egyedi szálláshelyek, köztük a butikhotelek felé - derült ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Boutique Hotel Szekciójának keddi ülésén a Hotel Moments Budapestben.

Bevezetőjében Fáska Gábor, a Boutique Hotel szekció vezetője röviden felidézte a tagozat 2012-es indulásának körülményeit, majd kiemelte, hogy a független, magas minőségű szolgáltatást nyújtó szállodákat tömörítő szekciónak már húsznál is több tagja van, összesen 2000 szobás kapacitással. A tagszállodák minőségét jelzi, hogy a Tripadvisoron a legjobb értékeléssel rendelkező egységek között szerepelnek. Fáska Gábor azt is elmondta, hogy a jövőben szeretnék, ha minél több vidéki butikhotel is szerepelne soraikban.

Fáska Gábor, az MSZÉSZ Boutique Hotel Szekció vezetője

Fotó: Zánkó Tamás

A rendezvényen az Airbnb képviselője, Vladimir Beroun néhány impozáns adattal kezdte a csupán tíz évvel ezelőtt indult közösségi szálláshely-közvetítő bemutatását. Jelenleg több mint 5 millió lokáció (szoba, lakás, szálláshely) szerepel a rendszerükben 191 ország 81 ezer városában.

A rendszer indulása óta 400 millió vendégérkezést regisztráltak, ennek több mint egynegyedét (142 millió) Európában.

Magyarországon jelenleg 8800 aktív házigazdát tartanak számon, Csehországban ezzel szemben 11 ezer ez a szám, a kelet-közép-európai régióban ez a két legfejlettebb piac – avatott be a szakértő.

Vladimir Beroun a szekcióülésen

Fotó: Zánkó Tamás

A régiónkban egy átlagos házigazda évente átlagosan 2800 eurós bevételhez jut az Airbnb-n keresztül, és évente átlagosan 43 éjszakára adja ki az ingatlanját.

Érdekesség, hogy a regisztrált kiadó ingatlanoknak a 76%-a olyan településen található, ahol nem működik szálloda.

Ezután izgalmas részletek hangzottak el a magyarországi forgalommal kapcsolatban. 2017-ben 801 ezer vendég szállt meg az Airbnb rendszerén keresztül hazánkban, ami 44%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az átlagos tartózkodási idő 3,5 nap volt. Meglepő, hogy a Budapesten kívüli úti célok esetében még nagyobb, 54%-os volt a forgalomnövekedés. Hasonló trend figyelhető meg Csehországban is, a szakértő szerint ez azt jelzi, hogy a fővárosok „szaturációja” már elkezdődött a régióban.

Néhány fontosabb adat a hazai airbnb-piacról

Fotó: Airbnb

Az Airbnb-n keresztül hazánkba érkező vendégek nemzetiségét tekintve első helyen a britek állnak, őket az amerikaiak, franciák, németek követik. Érdekes módon ötödik helyen a magyarok, hatodikon pedig a spanyolok állnak.

A cég felmérése szerint a legtöbben azért választják az Airbnb-t, mert „úgy akarnak élni, mint a helyiek”.

A portál a szállásközvetítés mellett több új projektbe is belefogott az utóbbi időben. Ezek közül az egyik az Experiences nevet viseli, és aktivitásokat – kirándulást, művészeti tevékenységet, speciális helyi élmények megszerzését – lehet rajta keresztül foglalni.

További újdonság, hogy az airbnb nyit a butikhotelek és a bed and breakfast-típusú szálláshelyek felé is, ők is regisztrálhatnak a rendszerükbe.

A bővítés oka, hogy törzsvendégeik is idősebbé váltak az elmúlt tíz év alatt, sokan közülük családot alapítottak, így az igényeik is változtak. A független hoteleket is várják tehát soraikba, jelenleg már 300 ezer kereskedelmi szálláshely szerepel a portfoliójukban. A szállodáknak ráadásul nem kell plusz adminisztrációt vállalniuk, mivel az Airbnb-nek több tucat szállodai szoftveres céggel van már megállapodása.

Nagy érdeklődés kísérte a rendezvényt

Fotó: Zánkó Tamás

A jövővel kapcsolatban az is elhangzott, hogy a szállás és az élmények mellett repülőjegyet és mindenféle más, az utazáshoz kapcsolódó szolgáltatást is előbb-utóbb ajánlani fognak, a cél, hogy „elejétől a végéig komplett utazási szolgáltatást” biztosítson az Airbnb – idézte Vladimir Beroun a társaság CEO-ját, Brian Cheskyt.

További érdekes adatok az Airbnb regionális teljesítményéről: https://www.airbnbcitizen.com/visegrad-insights-report/

Kapcsolódó cikkek

Sikeres turisztikai startupok

2018. október 04.