Ahol nincs közlekedési lámpa - Az ezüst és a szalamandra városa - TP 2014- július-augusztus

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2014. augusztus 15. 12:25

Mintha megállt volna az idő, pókhálós, de gyönyörű régi paloták, több száz éves reneszánsz-barokk házacskák és pezsgő, fiatalos miliő különleges elegye Selmecbánya (Banska Stiavnica). Hangulata van, és visszahúz.

A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal tanulmányútjának programja színes volt és európai módon laza: borkóstoló és jam session, malacsütés és bányatúra, libegés lanovkán és cappuccino kortyolgatása egy bájos-romantikus kávézóban, a Dívna Paníban, amelyet rögtön a szívembe zártam régi-új stílusú enteriőrje miatt.

A hajdani, Mária Terézia által alapított bányászati egyetem impozáns épületegyüttese bár nem tipikusan idegenforgalmi látnivaló, mégis emlékezetes: sétálva a patinás, magas folyosókon, felfedezhetjük az Ásványtan szót, így, magyarul leírva. A mamutfenyőkön szaladgáló mókusok háborítatlanul élnek botanikus kertjében, amely ugyancsak megélt már szebb napokat.

Bányavárosból világörökség

Kilencezren laknak ma Selmecbányán, ahol nincs közlekedési lámpa, nincs óriásplakát, viszont van sok-sok lépcső és rengeteg macskakő, meg a Rózsa utca, amelynek mini előkertjeit a Sörgyári capriccióban még lobogó szőke tündérhajával hódító Magda Vasaryová (a színésznő már évtizedek óta politikus, diplomata) kezdeményezésére ültették tele rózsákkal. A halványsárga tearózsákon kívül is több száz virág nyílik a legkülönfélébb kertekben, kisebb zugokban, terecskéken. Séta közben folyton magyar emlékekbe botlunk: Petőfi Sándor például két évig tanult az itteni líceumban.

Amikor még virágzott az ezüstbányászat, harmincezren éltek az UNESCO világörökségének tekintett városban. Ma a bánya – bár még egyik része működik – inkább csak turistalátványosság. Több városi házból közvetlen lejárat vezetett a tárnákba, ahová a város közepén fekvő Kachelman Panziónál vezetővel ma is le lehet menni.

Felfedezésre várva

Azt is megtudtuk, hogy a város – amely elsősorban autóval közelíthető meg – egyre fontosabbnak ítéli az idegenforgalmat. Olcsóbb és drágább szállásokból válogathatunk, összesen körülbelül ezer ággyal tudnak szolgálni.

A Felsőhodrusai-tó partján másfél éve átadott, puritán-skandináv külsejű, négycsillagos Hotel Salamandra igazi haute cuisine-nel vár, hatalmas tányérban illatozik a bársonyos vargányaleves, a tányér széle virágszirmokkal megszórva, a konfitált vaddisznósült omlik, a krémes a legjobb osztrák-magyar cukrászati hagyományokat idézi, valódi tejszínhabbal, remegős sárgakrémmel, fátyolnyi porcukorral.

Az biztos, hogy Selmecbánya még felfedezésre vár. Már csak a Kálvária miatt is, amely a világ legveszélyeztetettebb műemlékei­nek listáján is szerepel.

Lanovkától kastélyig

A környéken is sok a látnivaló, a sportolási, túrázási lehetőség. Hodrusán érdemes megtekinteni a bányamúzeumot, kipróbálni a sípályát és a modern felvonókat, libegni a fedett lanovkán, miközben gyönyörködünk a magasból a hegycsúcsokban, tengerszemként felcsillanó tavakban.

Az egyik legszebb, a betlérivel vetekedő szlovákiai kastély a szentantali, gazdag bútor- és műtárgygyűjteménnyel. Aki Selmecbánya környékén jár, feltétlenül látogasson el oda.