Amire senki sem számított: Best Reisen-vég - A specialista bukása - TP 2013. szeptember

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2013. szeptember 15. 11:16

Ígéretes szezont tört ketté Egyiptom súlyos politikai válsága augusztus közepén. A szakmából mégis kevesen gondolták volna, hogy a 18 éve sikeresen működő Best Reisen az egyiptomi szükségállapot kihirdetése után két nappal úgy dönt, beszünteti utazásszervezői tevékenységét.

Megszólaltattuk a cégvezetőt és a versenytársakat is.

A döntés indokaként az utazási irodai nyilvántartásból való törlés napján, augusztus 16-án az utasoknak írt tájékoztatójában a magyar piacot öt éve sújtó gazdasági válságot, az ezzel együtt járó keresletcsökkenést és kiélezett konkurenciaharcot, de különösen a forgalom nagyját adó egyiptomi és tunéziai úti cél két és fél éve tartó politikai válságát nevezi meg a magyar piacon forgalom tekintetében másodiknak számító Best Reisen.

Kétezer utas maradt hoppon

Augusztus 16-án a Best utasai közül közel 800-an voltak külföldön, főleg Egyiptomban, Törökországban és Spanyolországban, és mintegy 1200 ügyfél állt utazás előtt. A 16-i délutáni törökországi járatot már törölték, a Travel Service gépe csak a kintről hazaindulóban lévő utasokért repült ki.

A törlés utáni héten a Besttel szerződésben álló QBE Biztosító az összes külföldön lévő utast hazahozta, az ő nyaralásuk rendben lezajlott. A még el nem utazott ügyfelek számára a QBE ügyes megoldást ötölt ki (lásd Kármentő versenytársak c. keretes írásunkat).

A biztosítóhoz szeptember 2-ig 620 kárbejelentés érkezett – tájékoztatta lapunkat Horváth Péter, a QBE utasbiztosítási értékesítési igazgatója. A teljes kárlista 741 foglalást tartalmaz, ami több mint kétezer utast takar.

Túlzott elkötelezettség Észak-Afrika irányába

Az 1995-ben alakult Best Reisen a tunéziai, majd az egyiptomi tengerparti nyaralások egyik fő specialistája volt, súlyosan érintette hát, hogy az észak-afrikai terület két és fél éve időről időre lángokban áll. Egy név nélkül nyilatkozó szakmabeli szerint a Best Reisen számára nagy érvágás lehetett, hogy két hagyományos desztinációjának megingása után nem tudott betörni a meglehetősen zárt török piacra, nem kapott elég jó kondíciókat, és mivel lehet tartani attól, hogy Észak-Afrika a következő egy-két évben politikai­lag érzékeny terület marad, érthető, hogy a tulajdonos úgy döntött, nem finanszírozza meg azt a pár hónapot sem, ami a szezonból hátravan, hanem most befejezi.

Ennek ellenére – mondják többen is –, bár a Best Reisent nem tartották tőkeerősnek, nem számítottak a fordulatra. Az iroda csődje sok szakmabeli számára nem tipikus történet, nem olyan, mint például az Aeroviváé volt két évvel ezelőtt, amelynek egyértelmű, előre látható jelei voltak.

– Meggyőződésünk, hogy ellentétben egyes korábbi esetekkel, itt nem csalárd csődről volt szó, hanem a körülmények és a túlzottan egyirányú elkötelezettség sodorta ebbe a helyzetbe az irodát – közölte a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) álláspontját Molnár Gabriella elnök, aki ugyancsak a tartósan negatív észak-afrikai politikai helyzetet tartja a csőd legfontosabb okának. Az ebből adódó forgalomkiesést ugyanis nem sikerült pótolnia a Best Reisennek a közben felvett egyéb desztinációkkal (pl. Törökország, Szicília), hiszen ezekre a területekre más irodák már korábban elkezdtek kedvező árú utakat szervezni.

Az utazásszervező, összhangban versenytársaival csökkenő kapacitással reagált a szűkülő piacra, az idei nyárra tavalyhoz képest erősen csökkentette Egyiptomba, Tunéziába és Törökországba induló saját chartergépei számát.

A nyár augusztus közepéig általában megbízható számokat hozott az utazási irodáknak, Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője például arról számolt be, hogy az egyiptomi forgalmi adatok náluk jelentősen jobban alakultak ezen a nyáron, mint az elmúlt években.

– Egyiptom és Tunézia tekintetében az idei nyár talán már túl késő volt ahhoz, hogy a Best Reisennél ésszerű mértékben kerüljön sor a lekötött kapacitások szűkítésére – véli Komora Zoltán, az IBUSZ vezérigazgatója. Mint ahogy elkésett lehetett a kapacitások látványos átsúlyozása is az észak-afrikai politikai események turisztikai nyertesei, Görögország, Törökország és Spanyolország felé is.

Az utolsó csepp: visszalépett a befektető

Zám Tibor, a Best Reisen cégvezetője szerint a tulajdonos az utolsó pillanatig tárgyalt egy egyiptomi befektetővel, aki augusztus 16-án visszalépett a politikai helyzet miatt. Az új partner belépése az árualap megújulását is hozta volna, ugyanis a Best újra megkapta a Red Sea-hotelek itthoni kizárólagos értékesítési jogát. Zám szerint a Best ezáltal, a politikai helyzet ellenére, stabilizálhatta volna helyzetét, az utasokat manapság – mint fogalmazott – amúgy is csak speciális termékekkel lehet megtartani.

– Az alapvető gondot nem annyira az éleződő verseny, mint inkább az egyre szűkülő piac jelentette – nyilatkozta lapunknak a cégvezető. Az aggasztóan alacsony árakat kínáló, ezért igazi kihívást jelentő versenytársak a jövőben szerinte a légitársaságok lesznek, amelyek az elkövetkező egy-két évben utazásszervezőként fognak fellépni, erre az első példa a Wizz Tours.

A szakmabeliek egyöntetű véleménye, hogy a politikai helyzet mellett biztosan ártott a Best Reisennek a két évvel ezelőtti hurghadai buszbaleset is, amelyben 11 utas vesztette életét a buszsofőr mulasztása miatt, és a Best Reisen saját forrásból állt helyt a biztosítással nem rendelkező 10 szerencsétlenül járt utasért. Az iroda kényes helyzetbe került, hiszen a jogszabályok szerint az utazásszervező ilyen esetekben kötelezhető a kártérítésre. Zám Tibor úgy tájékoztatott: egyelőre nem indult per ellenük, de az ügy hosszadalmas, az utasok eddig a kinti szolgáltató biztosítóival próbáltak egyezkedni.

Elegendő lehet a vagyoni biztosíték

A Best Reisen 1,3 milliárd forintos vagyoni biztosítékának legfeljebb egyharmadát kell igénybe venni, számol Zám. A bejelentéskor már elutazott ügyfelek igénybe vett szolgáltatásai többségében ki voltak fizetve, a többit kell kiegyenlítenie a biztosítónak. IATA-biztosításuk terhére kell még rendezniük a legutolsó BSP-elszámolási időszak befizetési kötelezettségét (kb. 8 millió forintot), illetve a TUI ügynöki biztosítását.

A QBE Biztosító szeptember elején még sem a kifizetetlen szolgáltatásokról, sem a károk nagyságrendjéről nem tudott nyilatkozni.

A Best szinte az összes magyarországi közvetítővel szerződésben állt, szám szerint körülbelül 900-zal, a közvetített forgalmat persze ezek alig egyharmada hozta. Az utaztató emellett nagy hangsúlyt fektetett a közvetlen értékesítésre, néhány szakmabeli szerint nagyobbat is, mint az célszerű lett volna. A teljes kárlistán szereplő 741 foglalásnak is csak egyharmada zajlott ügynökökön keresztül. (A cégnél ebből a célból is folyamatos volt az informatikai fejlesztés.) Az iroda kétféle ügynöki szerződést alkalmazott, az egyik típus értelmében a lemondás, csőd vagy egyéb okok miatt meghiúsult utazások után nem jár jutalék a viszonteladónak, a másik típus esetében viszont igen.

– A Best Reisen jelenleg utazásközvetítői tevékenységet sem végez, a csődeljárás iránti kérelmet készítjük elő – nyilatkozta lapunknak a cégvezető augusztus 30-án. A tulajdonos, Ali Ben Hamrouni érdekeltségébe tartozó másik utazásközvetítő, az amúgy a Best Reisennél egy évvel korábban, 1994-ben alapított Medina Tours továbbra is működik. Az eredetileg szintén utazásszervező Medina tavaly kérte tevékenysége szűkítését, ezt akkor azzal indokolták, hogy feleslegessé vált két utazásszervező párhuzamos működtetése egyazon területre, valamint elképzelhetőnek tartották, hogy egy kedvezőbb gazdasági környezetben újra lehet indítani a Medinánál az utazásszervezést, akár merőben új alapokról is.

 

Kármentő versenytársak

A hoppon maradt Best Reisen-ügyfelek elutaztatása érdekében a QBE Biztosító megállapodott néhány – a Best úti céljaiba charterhelyekkel rendelkező – utazásszervezővel, hogy azok beszámítják a Bestnél befizetett részvételi díjat, ha az utas náluk vásárol külföldi utat. A kármentő akcióban való részvételre először az IBUSZ, majd a Neckermann, a Taurus Reisen, a Kartago Tours, a Robinson Tours és a Personal Tours jelentkezett. Az átfoglalt utasok számáról szeptember elején még nem tudott nyilatkozni a biztosító.

Az IBUSZ-nál mintegy százan jelentkeztek szeptember elejéig, és számuk folyamatosan növekszik. Ők zömében Krétára és Rodoszra foglaltak helyet, de Szicília és a Costa Brava iránt is volt érdeklődés.

A Neckermannt augusztus utolsó napjáig több tucat utas kereste meg. Különösen népszerűek a szeptember 28-i krétai és 29-i rodoszi szezonhosszabbító járatok; ebben az időszakban a magyar piacon a görög szigetek más charterjárattal nem is érhetők el.

A Best volt utasai közül augusztus végén már többen foglaltak a Kartagónál is, különböző úti célokba.

 

Minden irodával megtörténhet

A Best Reisen egyik versenytársa szerint a piacra bizalomvesztő hatása lesz az ügynek, sok utas meginoghat, mert ha az egyik legmegbízhatóbbnak, legstabilabbnak tartott iroda csődbe mehet, akkor bármelyikkel megtörténhet, gondolják.

A Best Reisen csődje nagyon nem tesz jót az amúgy is az online egyéni foglalások irányába eltolódó utazási piacnak – állítja Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője. Pedig ez a csőd is bizonyítja, hogy az utas pénze a kötelező utazási irodai vagyoni biztosíték miatt sokkal nagyobb biztonságban van egy utazási irodánál, mint online foglalás esetén közvetlenül a szolgáltatóknál. Sajnos az utasok egyre kevésbé érzik biztonságban a pénzüket az utazási irodáknál, a cégvezető emiatt kételkedik abban is, hogy a Best Reisen kiesése miatt felszabadult keresletet teljes egészében felszívná a többi utaztató.

Az utazási irodák szövetsége azt igyekszik minden lehetséges csatornán (tv- és rádióinterjúk, újságcikkek) kommunikálni, hogy a Best Reisen csődjét speciális helyzete okozta, és semmiképpen sem várhatók további hasonló volumenű csődök.

 

Divatba hozott last minute

Prónay Gyula, a Best Reisen útjait is értékesítő szegedi Proko Travel ügyvezetője szerint a Best Reisen tunéziai származású tulajdonosának érdeme, hogy itthon rendkívül népszerűvé tette Tunéziát, mint nyaralódesztinációt, valamint olcsó áraival széles rétegek számára elérhetővé a tengerparti nyaralást. Ugyanakkor az elsők között volt, akik tömeges mértékben alkalmazták a last minute intézményét, ami ma is a hazai utazási piac rákfenéje.

 

A gépgazdák töltik a Best-charterhelyeket

A Best Reisen leállása a charterpiacot is érinti, mert több más utazási iroda gépén is voltak lekötött helyei.

A Neckemann gépein négy úti célra, Bulgáriába, Tenerifére, Mallorcára és Rodoszra volt a Best Reisennek kontingense, ezek a helyek gyorsan elkeltek, illetve elkelnek, mivel nagyon sokan szeretnének az utolsó pillanatban, rendkívül olcsón foglalni. Ezért nem is tervezzük továbbadni a helyeket – tudtuk meg Szvoboda János cégvezetőtől.

A Kartago Tours egyrészt bérlő volt a Best Reisen antalyai gépén, másrészt a Best az ő Sharm-El-Sheikh-i gépükön bérelt helyeket. A Best antalyai gépén kiesett 40 fős kapacitást javarészt a Green Travel járatán vásárolt helyekkel pótolták. Kisebb fennakadások az augusztus 17-én induló programok esetében voltak – mondta el Füri Mihályné cégvezető.

Az IBUSZ is könnyen tudta értékesíteni a Krétába induló gépen a Best Reisennek fenntartott 40 helyet – tájékoztatott Komora Zoltán vezérigazgató. A náluk jelentkező volt Best-utasok jelentős része éppen ezekre a helyekre foglalt, és mivel a kapcsolódó kinti programok ki voltak fizetve, azokat vették igénybe.