Be is út, ki is út! – a Kompasszal - Az Adria specialistája - TP 2016. március

Forrás: turizmus.com

 2016. március 15. 13:20

Aki egy kicsit is régebb óta dolgozik a turizmusban, az tudja, hogy a ljubljanai központú Kompas Utazási Iroda hasonlóan régi utazásszervező, mint nálunk az IBUSZ. A 65 éves múltra visszatekintő cég 1991 óta van jelen Budapesten, s a beutaztatás mellett most a kiutaztatásra is ráerősít.

– Mit kell tudni a magyarországi irodáról? – kérdeztük Gregor Povalej irodavezetőt.

– A legfontosabb talán azt hangsúlyozni, hogy egy stabil, biztos lábakon álló, a kiutaztatásban és beutaztatásban egyaránt erős, ma világszerte 20 irodával rendelkező és több mint 500 főt foglalkoztató utaztató magyarországi irodájaként működünk, ennek minden előnyével. Lehet, hogy a budapesti céget sokaknak nem is kell bemutatni, hiszen 1991 óta vagyunk a piacon, ráadásul 1998 óta ugyanabban a Rákóczi úti irodában dolgozunk, ebből is látszik, szeretünk hosszú távra tervezni, és az állandóságot képviseljük, de folyamatos megújulás mellett.

Sokáig a beutaztatásról voltunk ismertek, minden olyan országból érkeztek csoportjaink, ahol irodákat tartunk fenn, ide tartozik az USA, a skandináv országok, Anglia, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, de jelentős a forgalmunk más országokból is, mint például Törökország, és persze a volt Jugoszlávia területe. Ezért a legtöbb budapesti hotellel és számos vendéglátóhellyel régi, baráti viszonyt ápolunk.

De 1994 óta elkezdtünk kiutaztatással is foglalkozni, így a kezdetben 3-4 munkatárssal dolgozó iroda mostanra 10-11 fősre bővült, kiutaztatással 2-3 személy foglalkozik folyamatosan, jelenleg Fábián Szilvia és Teimel Viktor, akik már harmadik éve tagjai a csapatnak.

Idén szeretnénk továbberősíteni a kiutaztatást. A szlovén és horvát kínálat évek óta külön katalógusban jelenik meg, 15-20 ezer példányban, már karácsony előtt. Törzsutasaink kifejezetten várják ezt a kiadványt, és így év elején lefoglalják az utazásukat.

Az értékesítésnek körülbelül fele történik viszonteladó irodákon keresztül, mintegy 30-40 nagyon aktív ügynökkel dolgozunk együtt, de partnereink száma összes­ségében meghaladja a százat.

– Mitől tud a Kompas más lenni, mint a többi iroda, és versenybe szállni egy jellemzően egyéni utazásra berendezkedett és meglehetősen telített piacon?

– Nagyon fiatal és lendületes a csapatunk, jól ismerjük a célterületet, úgyhogy mindenkinek tuti tippeket tudunk adni, hova menjen, mit válasszon – mondja Fábián
Szilvia kiutaztatási referens. – Azért nem árulunk más desztinációt, mert mi az Adria specialistái vagyunk, viszont ezt komolyan is vesszük. Mindig igyekszünk az aktuális igények szerint frissíteni a kínálatot, a szálláshelyek között mindenféle típus szerepel, a családi apartmanoktól az ötcsillagos szállodákig.

Minden utassal személyesen foglalkozunk, ha valami nincs benne sem a katalógusban, sem a weboldalunkra feltöltött bővebb kínálatban, utánajárunk, megszerezzük, sőt igény szerint bármilyen kombinációban csomagot is összeállítunk. De megtesszük ezt nagyobb csoportoknak is, ha a viszonteladó partner ilyen kéréssel fordul hozzánk. A kinti kapcsolatainknak köszönhetően gyorsan, rugalmasan, gond nélkül megszervezünk bármit, ennek köszönhetően visszatérő csoportjaink is vannak.

Főszezonban hétvégenként telefonos ügyeletet is tartunk, ahol a legkülönbözőbb praktikus kérdésekkel fordulnak hozzánk.

Hatalmas előny az is, hogy a hotelekkel anyacégünk szerződik nagy volumenben, a partnerekkel anyanyelvükön tárgyal és intézkedik, ami különösen akkor jön jól, ha az utasnak a helyszínen bármilyen problémája akad, vagy speciális kérése van.

Mivel a Kompas régi név a pia­con, elismert, komoly partnerként tekintenek rá. Ezért nagyon jó árakat és feltételeket tud elérni, például kiemelkedően vonzó gyerekkedvezmények jellemzik gyakorlatilag valamennyi szálláshelyet a kínálatunkban.

– Milyennek látják az idei szezont az előfoglalások alapján?

– Nagyon pozitív és javuló a tendencia az első hónapok alapján, így ebben az évben tényleg érdemes odafigyelni rá, hogy időben foglaljunk, mert a szezonra a kapacitások zöme elkel – tanácsolja Teimel Viktor kiutaztatási referens. – Március végéig még 7 százalékos előfoglalási akció is érvényben van, de úgy tapasztaltuk, hogy a törzsutasok, akik egyébként a saját értékesítésünk 40 százalékát adják, idén a szokottnál is korábban foglalnak.

Ugyanakkor azt is érezzük, hogy 2016-ban a nemzetközi események hatására valószínűleg még inkább felértékelődnek a közeli, biztonságos desztinációk, így Szlovénia és Horvátország is.

Így összességében mindenképpen a forgalom bővülésére számítunk, ennek érdekében tavaly tanulmányútra vittük partnereinket és ezt idén is tervezzük, illetve intenzív Google AdWords és Facebook-aktivitásokkal szólítjuk meg a nagyközönséget. Folyamatosak a fejlesztések is, tavaly modernizáltuk a weboldalunkat, és alkalmassá tettük a rendszerünket az xml alapú információcserére a partnerek felé.

– Milyen érdekességekre számíthat az, aki a Kompasnál foglal?

– Nehéz választani – mondja Gregor Povalej –, hiszen minden évben bekerül a kínálatba valami új, amivel a törzsutasoknak is kedvezünk. Fontos tudni, hogy nem minden szállás jelenik meg a felületeinken, de ha az utas elmondja a kívánságait, akár a legkisebb halászfaluba is tudunk apartmant ajánlani. Nagyon kedvelt a Solaris üdülőfalu Sibenikben, ahol homokos part, több resorthotel és aquapark várja a vendégeket, minden egy helyen. Kiemelkedően jók a gyerekkedvezmények, 12-15 éves korig ingyenes a szállás sok helyen. Egész évben lefedjük Horvátország és Szlovénia egészét, azaz nemcsak a tengerparti sávot, hanem a kontinentális régiókat is.

Hangsúlyozom: a Kompasnál nincsenek apró betűs részek, vagy ha vannak is, azokról részletesen tájékoztatjuk az utasokat. A fő vendégkör nálunk jellemzően a családosok és a párok, elsősorban az ő igényeiket igyekszünk kiszolgálni, de sok egyéb izgalmas program is elérhető, például hajókirándulás az Adrián – a 20-40 személyes hajó minden nap másik szigeten köt ki, éjszaka pedig úton van. De jegyeket is értékesítünk különböző zenei és sporteseményekre, melyekhez természetesen szintén szívesen ajánlunk szállást.

 

Cégtörténet

A Kompas története a volt Jugoszlávia idejére nyúlik vissza, 1951-ben alapították, kezdetben kis szállítmányozó cégként. Gyorsan fejlődésnek indult, a 80-as években már több mint 4000 embernek adott munkát, és egyebek mellett 150 turistabusz, 2250 autó, 11 nagy utasszállító hajó, 90 yacht, 2 síközpont és több mint 30 étterem állt a cég tulajdonában.

A balkáni háború után, Szlovénia függetlenné válásával, 1991-ben a céget feldarabolták, felépítése átalakult. Ma 20 irodával rendelkezik világszerte és több mint 500 főt foglalkoztat, kiutaztatással és beutaztatással egyaránt foglalkozik. Központja Ljubljanában található.

Három éve megvásárolta az Adriatica.net, és a tevékenységeket is felosztották: Adriatica.net brand alatt zajlik az online szállásfoglalás, az Atlas iroda végzi a horvátországi beutaztatást. Az Adriatica.net fő tulajdonosa az Agrokor, melyhez több nagy élelmiszermárka és áruházlánc is tartozik.