Pályázati pénzekre várva

Szerző: Németh Andrea

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. június 15. 12:00

Várhatóan július lesz, mire az első körös TDM-pályázatoknál végleges eredmény születik – hangzott el a Magyar TDM Szövetség májusi országos konferenciáján, Székesfehérváron.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatása szerint a GINOP-1.3.4.-15 felhívásra a 94 regisztrált TDM-szervezet közül 55 nyújtott be eddig pályázatot. Az első beadási napra, ami február 23. volt, 37 pályázat érkezett, március 31-ig pedig további 18. Azóta hárman visszaléptek, a következő határnapig azonban, ami május 31., több szervezet jelezte még, hogy pályázatot nyújtana be.

 

Folyamatban az elbírálás

Nekik mindenképpen igyekezniük kell, mert az eddigi igények már lefedik a rendelkezésre álló kétmilliárd forintos keretösszeg jelentős részét, a beérkezett támogatási igény az NGM adatai szerint az első két kör alapján 1,76 milliárd forint.

Az első körben beadott pályázatoknál már lezajlottak a hiánypótlások és folyamatban van a tisztázó kérdések kiküldése, a döntés-előké­szítő bizottság összehívása csak a válaszok beérkezését követően, június közepére várható, végleges eredmény pedig júliusra. A második körös pályázatoknál még tart a hiánypótlás.

Mint kiemelték, a pályázatokat nemcsak az adott határnapra, hanem folyamatosan várják, a felhívást addig tartják nyitva, amíg a keretösszeg ki nem merül.

 

Mi hogyan kell értelmezni?

Az NGM projektmenedzsere, Nagy Nikoletta előadásával szeretett volna több félreértést is tisztázni, illetve felhívta a figyelmet néhány módosításra.

A változások között fontos, hogy az internetes honlapok keresőmarketingje is elszámolható, és pontosították a támogatás maximális mértékét is: helyi és kiemelt jelentőségű helyi TDM-szervezeteknél az összes elszámolható költség 75 százaléka, térségi TDM-ek esetén az összes elszámolható költség 85 százaléka lehet a támogatás. Az, hogy időközben a turizmus szakmai irányítási rendszere átkerült a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, a pályázatok irányító hatóságában nem hoz változást, ugyanakkor az új rendszer kialakítása és az új szakpolitikai felelősök kijelölése a döntési folyamatban várhatóan átmeneti késlekedést okoz – mondta.

A szakmai problémák között több fontos elemet is pontosított az NGM munkatársa. Ilyen például, hogy a taglétszám növekedése belépési szándéknyilatkozattal is igazolható, az ifa-átadás pedig a projekt benyújtását követő első teljes naptári évtől a fenntartási időszak végéig értendő.

A desztinációfejlesztési stratégia elkészítése előkészítési típusú költségnek számít, de visszamenőlegesen is elszámolható, viszont csak a projekt keretében vállalt képzésre/továbbképzésre adható pontszám, korábban megvalósult képzésekre nem.

Belföldi marketingtevékenység csak a kiemelt helyi TDM-szervezetek által végezhető, a fejlesztésben érintett ingatlannak pedig nem kell saját tulajdonban lennie olyan jellegű beruházások esetében, melyek nem építésiengedély-kötelesek.

 

Gyakori hibák

Jellemző hiba volt az eddigiek során, hogy például nettó elszámoló esetén a projekt költségvetése bruttó módon szerepelt, vagy olyan tevékenységet szeretnének fejleszteni, amelyre az adott pályázatban nincs lehetőség. Sokszor találkoztak elírásokkal vagy hiányos dokumentációval, és gond volt azzal is, hogy a három független árajánlat nem volt megfelelő. Az elutasítások nagyon gyakori oka formai hiba, például nem cégszerű aláírás, vagy hogy nem küldik meg postai úton a TDM-ek a szükséges dokumentumokat.

A helyi szervezetek 20 millió forintra pályázhatnak, a térségiek és a kiemelt helyiek 65 millió forintra, ha viszont a térségi szervezet újonnan belépő helyi szervezettel is rendelkezik, akkor 85 millió forint az elnyerhető támogatás. Bár ennek korrektségét volt, aki vitatta, sokan úgy látják, a plusz 20 millió forint nagy segítség annak a helyi szervezetnek, amelyik önállóan nem tudna pályázni, ráadásul a többlettámogatás együttműködésre ösztönöz.