Észak-magyarországi szálláshelyfejlesztések - Egyedi élmények, attraktív szállodák - TP 2015. február

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: Turizmus Panoráma

 2015. február 15. 14:10

A statisztika és a szolgáltatói visszajelzések egyaránt emelkedésről számolnak be az észak-magyarországi vendégforgalomban. A keresletnövekedés hatására lendületes – bár a néhány évvel ezelőtti boomnál kisebb volumenű – szálláshelyfejlesztés zajlik a régióban.

„Éves szinten 1,8 millió vendégéjszakát regisztrálunk, a forgalom hónapról hónapra, az országos átlagot meghaladó mértékben emelkedik” – ismerteti a belföldi vendégek körében második legnépszerűbb, észak-magyarországi régió adatait Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatóságának (RMI) vezetője. A vendégek 85 százaléka érkezik itthonról, a külföldiek közül a legnagyobb bővülés a lengyel piacot jellemzi (70 ezer vendégéjszaka), őket a szlovákok követik (20 ezer vendégéjszaka).

 

Jól márkázott régió

A szakember szerint a növekedés egyértelműen az egyedi élményeket nyújtó desztinációnak szól, melyben a klasszikus kirándulóhelyek új élményígéretekkel – az aktív turizmusban erősítő Zemplén, a megújult Mátra és Nógrád – alkotnak vonzó mixet. A TDM-szervezeteknek sikerült márkázniuk saját térségüket, a beléjük fektetett pénzek jól prosperálnak. A két-három évvel ezelőtt lezajlott szállásfejlesztési boom szintén sokat tesz hozzá az eredményhez, a házakban hozni kell a tervet, komoly értékesítési verseny folyik. A top 20 szálloda a vendégforgalom 80 százalékát adja.

A szálláshely-lefedettség ugyanakkor nem egyenletes, egyes vonzerőknél (Hollókő, Aggtelek, Mezőkövesd, Tokaj) van még potenciál, a világörökségi helyszínek – erős szakmai háttérmunkával – ráadásul a nemzetközi piacnak is érdekesek lehetnek. „Tokajban elengedhetetlen lenne, hogy az infrastruktúrát a családok igényeihez igazítsák, az attrakciókat az átlagos kereset számára is fogyaszthatóvá tegyék” – vélekedik a szakember.

Az RMI az egészségtudatos régió jelszavával kampányol, hiszen a gyógyiszapot leszámítva az összes gyógytényező (többféle gyógyvíz, gyógyfüvek, jó levegő, mofetta) jelen van. Szeretnék tudatosítani, hogy itt az átlagos üdülésnek is preventív értéke van.

Növekvő érdeklődésről számol be Kiss Zoltán, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége régióvezetője, a Saliris Resort Spa & Conference Hotel igazgatója is. A szállodában tavaly elért 72 százalékos foglaltság 7 százalékos nettó árbevétel-növekedéssel járt együtt, ami egyértelműen az átlagár növekedésének, a keresletvezérelt árrendszer ügyes alkalmazásának köszönhető. A ha­zai vendégek jelenléte markáns, arányuk 83 százalék. „Budapest után meglepő volt, hogy itt három szezonnal kell kalkulálni, az év első hónapja az óriási vízfelületnek köszönhetően nagyon kedvelt, de a november, december is népszerű” – mondja a szállodaigazgató. Hogy a kedvelt időszakok megemelt ára nem riasztotta el a vendégeket, abban a magas házon belüli és régiós aktivitás is szerepet játszott – tette hozzá. A színvonalból sem lehet engedni, ez magyarázza, miért költöttek 300 millió forintot tavasszal a fürdő felújítására, szépítésére.

 

Hollókő új négy csillaga

Az eddig zömében kirándulókat fogadó, a vendégeket éjszakára nehezen megtartó Hollókő életében várhatóan nagy változást hoz a 2015 szeptemberében megnyíló négycsillagos wellness-szálloda. A tervek szerint a Hotel Hollókő nevet kapó szálláshely a világörökségi területen kívül, részben az Ófalu házainak stílusában épül. 67 szobájából 4 lakosztály, a többi superior és standard kategóriájú kétágyas szoba. A 600 négyzetméteres wellnessrészleg háromféle szaunát, medencét, élményzuhanyokat, masszázslehetőséget kínál, de kerékpárkölcsönzőt és szakszervizt is működtetnek majd a falak között. A kínálatot két – 70 és 40 férőhelyes – konferenciaterem, valamint 160 személyes étterem teszi teljessé. A hiánypótló beruházás a Fort-Bau Therm Kft.-hez köthető, összege meghaladja az egymilliárd forintot, ebből 490 millió forint pályázati forrás.

A von Holland Kereskedelmi Zrt. építette Tokajban a nyá­ron megnyílt, 42 férőhelyes, háromcsillagos Tokajvár Hotelt, a pályázati forrással támogatott beruházás értéke meghaladta a félmilliárd forintot. A jól felszerelt, klimatizált szobákat reggelivel kínálják, konyhájuk lehetővé teszi, hogy a rendezvények kiszolgálását házon belül oldják meg. A tulajdonosi kör érdekeltségébe tartozik a helyi Bonchidai csárda és a bodrogkeresztúri Lebuj pincefogadó, abban bíznak, hogy ezek törzsvendégei és a rendezvényekre érkezők is tölteni fogják a szállodát.

A jó borokra, gasztronómiára fogékony vendégeket idén februártól várja a Botrytis Hotel Mádon, többféle kényelmi szolgáltatással, 4 kétágyas szobával és 2 apartmannal. A projekt 263 millió forintos uniós és állami támogatással valósult meg. A butikhotel prémiumszolgáltatásait a vidék hagyományait jól ismerő partnerekkel (Szepsy Pince, Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület, Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet) együtt állították össze, a Gusteau Kulináris Élményműhelyben a vendégek kedvezményes áron kóstolhatják meg a környék újragondolt ételeit. A világörökségi terület vonzó turisztikai célpontjaihoz kisbuszos kirándulásokat szerveznek, a sportolni vágyókat kerékpárral, vezetett dűlőtúrákkal várják.

A miskolci, négycsillagos Lévay Villa Hotelben igény és pályázati lehetőség is volt a bővítésre.
A szálloda 100 millió forintos beruházás keretében újabb szárnnyal bővült, a 8 kétágyas szobával kapacitásuk 75 férőhelyre nőtt. Reggeliztetőt, teakonyhát is kialakítottak. A házban elsősorban üzleti turizmus zajlik, ez a magyarázata a külföldi vendégek magas, 75-80 százalékos arányának.

 

Csipkerózsika-álomból ébredő házak

A 2014-es év az intenzív bővítés éve volt a Harmati Lászlóhoz köthető vállalkozások életében, csaknem másfél milliárd forint értékben valósítottak meg beruházásokat Egerben és környékén. Befejeződött a Hotel Eger & Park felújítása, így a teljes ház négycsillagos lett, s 20 százalékos árbevétel-növekedést produkált. A vállalkozó ezenkívül megvásárolt három, évek óta lakat alatt lévő hotelt, fejlesztésük részben már befejeződött. A hat éve zárva tartó, háromcsillagos egri Minaret Hotel 40 szobával, tipikus belvárosi szállodaként várja újra a vendégeket. A város első négycsillagosa, a vár tövében lévő Unikornis Hotel 38 szobával, wellnessrészleggel, szaunablokkal lépett ismét piacra. 2015-ben pedig megnyitja kapuit a kilenchektáros parkban fekvő Panoráma Hotel is Noszvajon. Folyamatosan fejlesztik az Eger közelében található, 70 lónak otthont adó Mátyus Udvarházat, itt kocsipark, étterem és szálláshely működik.

„Az Eger Park Hotel tízéves lett, ráfért a felújítás, a szolgáltatásbővítés a wellnessrészleg fejlesztését is szükségessé tette. Az évek óta zárva lévő szállodákért sírt a lelkem: a Minaret Eger szégyenfoltja volt, az Unicornishoz és a noszvaji házhoz szoros szálak fűztek, hiszen mindkettőt én építettem. Relatív kis beruházási költséggel sikerült hadba fogni őket, működtetésük felől is nyugodt vagyok. Üzemeltetésükbe más vállalkozásokat vontam be, a családos vendégekre fókuszáló, 41 szobás Panoráma esetében például az Oxigén Hotel & Zen Spa-t, hogy ezáltal is erősítsük egymást” – mesélt motivációiról és a megvalósítás hogyanjáról Harmati László.

 

Duplázott a Shiraz és a Bambara

Az azonos tulajdonosi körhöz tartozó, négycsillagos Bambara Hotel és a Mesés Shiraz Hotel életében 2013 és 2014 a fejlesztés jegyében telt. Az elsősorban a családok és konferenciák kiszolgálására szakosodott Bambarában a szálláskapacitás 50 százalékos emelésével a férőhelyek száma 200-ra nőtt, a családi, szabadidős és wellness-szolgáltatások körét is bővítették, többek között gyermekjátszóval, biliárdszobával, rallypályával. Új barlangfürdőjük a vízfelület arányában a legtöbb élményelemet tartalmazza hazánkban. Kültéren háromlépcsős élménymedence létesült pihenőteraszokkal. A Bükki Rejtélypark (Majomváros) külön projekt keretében épült meg, az elveszett világ hangulatát hét élményudvar kelti életre.

A párokra és a családiasabb tréningekre fókuszáló Shirazban 2014 nyarának derekán adták át a fejlesztéseket. A szálláskapacitás új, keleties hangulatú szobák és lakosztályok révén itt is 50 százalékkal emelkedett. A wellnessrészleg alapterületét 1000 négyzetméterre növelték, és egy 3000 négyzetméteres, marokkói pihenőkert létesült.

A két szálloda vidéki viszonylatban átlagárban és RevPAR-ban is kiemelkedően teljesít, a foglaltság 70 százalék feletti, a hazai vendégek aránya 95 százalékos – tudtuk meg Szepesi Richárd igazgatótól.

 

 


 

Nyit a demjéni fürdő

Várhatóan január végén nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt Demjénben a Barlang- és Élményfürdő. Lapzártánk idején még zajlott az árak kidolgozása és a csomagok össze­állítása. A szomszédos Cascade Resort and Spa vendégei számára kedvezményes belépőjegyet biztosítanak majd a meleg vizű barlangokat rafinált csúszdavilággal kombináló létesítménybe.

 


 

 

Kempingből szabadidőpark

Családi szabadidőparkként születik újjá a miskolctapolcai kemping. A nagyszabású projekt beharangozóját a HELL Energy Magyarország Kft. az Utazás kiállításon tartja. A Hell beruházási céllal vásárolta meg Miskolcon azt a Szent István tér melletti területet, melyre korábbi tulajdonosa szállodát épített volna.