Filmhelyszínek mint utazási motiváció - Máltán forgatták - TP 2016. április

Szerző: Révész Róbert

Forrás: turizmus.com

 2016. április 15. 11:00

Tudják, hogy mi a közös az 1980-as Popeye, a Gladiátor, a Trónok harca, a München vagy éppen a Trója című sikerfilmekben? Eláruljuk: mindegyiket Máltán forgatták, és még sok másikat. A történelmi és kulturális látnivalókban gazdag ország most a 21. század filmrajongó utazóit szeretné megszólítani.

Február végén a Wizz Air járatával látogattunk el Máltára, hogy bejárjuk az itt készült több tucatnyi világhírű nemzetközi és hollywoodi produkció néhány forgatási helyszínét. Az első, még némafilmet (Sons of the Sea) 1925-ben forgatták a szigetországban, a 2016-ban mozikba kerülők közül pedig a 13 óra: Bengázi katonái és a Feltámadott (Risen) c. filmeket.

Állami filmszervezet

A 2000-ben alapított Malta Film Commission (MFC) vezetőjétől, Jean Pierre Borgtól a témáról szervezett sajtóbeszélgetésen megtudtuk, az új produkciók Máltára csábításán túl, fő feladataik között van a filmek adminisztratív támogatása, a helyi szolgáltatókkal és az állami szervekkel (pl. rendőrség) való egyeztetés, új piacok felkutatása (pl. Kína és India), a helyi filmes munkaerő felkészítése, tréningezése, valamint a máltai filmgyártás ösztönzése.

Problémájuk ugyanakkor az itt készülő filmekkel, hogy a vásznon nem Máltaként jelenik meg a helyszín (általában mediterrán országokat helyettesít). Ezért az ideérkező produkciók a 27 százalékos pénzügyi visszatérítésből 2 százalékot csak abban az esetben kapnak meg, ha a filmben Málta „önmagát alakítja”, illetve a főszereplők rövid interjúk keretében elmondatják, hogy milyen jó itt forgatni és mi tetszik nekik az országban.

A kedvező éghajlat és a pénzügyi támogatás mellett azért is szeretik Máltát a filmesek, mert az ország biztonságos, kiterjedt a légi összeköttetése, tapasztalt, több nyelven (angol, olasz, francia) beszélő munkaerőt kínál, nem utolsósorban pedig a nappali forgatásra alkalmas idő akár 14 óra is lehet. A szigeteken könnyű és gyors a közlekedés, a stúdiók nagyon közel fekszenek a fővároshoz. Vallettától északra egy vízi stúdió is rendelkezésre áll 1964 óta, ebben az óriási „tartályban” mindenféle körülményt meg tudnak teremteni: kis és nagy vihart, vagy akár a végtelen érzetét nyújtó tengeri horizontot. Itt forgatták Luc Besson még bemutatás előtt álló The Lake c. filmjét és a Philips kapitányt is Tom Hanks főszereplésével.

Ami pedig a tudatos hozzáállás eredményét illeti, míg 2013-ban 5 millió, 2014-ben 29 millió, addig 2015-ben már 100 millió eurós költést regisztrált Málta a különböző filmprodukciók részéről.

Keresd a forgatási helyszíneket!

A sajtóbeszélgetésen a Máltai Idegenforgalmi Hivatal (MTA) vezérigazgató-helyettese, Leslie Vella és marketingigazgatója, Jimmy Attard  is részt vettek, és lelkesen mesélték, hogy mióta egy minisztériumhoz tartoznak az MFC-vel, mennyire megerősödött az együttműködés a két szervezet között. Tapasztalatuk, hogy a közösségi média térnyerése, az élmények azonnali megosztása, ami alól a filmesek sem kivételek, új utazási motivációt gerjeszt: az emberek ott akarnak lenni, ahol a filmek készültek, ahol a színészek jártak, ettek vagy akár meghaltak. A desztináció népszerűsége pedig visszahat a produkciók helyszínének kiválasztásánál.

Valletta 2018-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz, addigra elkészül a helyi filmmúzeum is, viszont már az idei szezonra kiadnak egy innovatív filmtérképet, amely szinte négyzetméterre pontosan elvezett a forgatási helyszínekre, sőt a nyárra elkészülő alkalmazással le is tölthetjük az odaillő filmrészletet. Ennek megkönnyítésére minden ilyen pontnál lesz wifi is, a filmes helyszínen készülő szelfit így akár rögtön meg is oszthatjuk ismerőseinkkel.

 

Reed, Jolie és Pitt

Oliver Reed angol színész a Gladiátor c. film forgatása alatt Valletta óvárosának egyik kiskocsmájában halt meg szívinfarktusban, egy kemény ivászat után. A kocsma ugyanolyan zarándokhelye lett a turistáknak, mint Angelina Jolie és Brad Pitt kedvenc étterme, ahová A tengernél c. romantikus filmjük forgatása idején jártak rendszeresen, a tulajdonos szívesen mesél róluk.