Ganczer Gábor a Bocuse d’Or-döntő turisztikai hozadékáról és a Sirha jövőjéről

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. június 15. 15:11

Hazai és külföldi szakemberek egyaránt megjegyezték, nem volt még ilyen színvonalú Bocuse d’Or-döntő Európában – mondta Ganczer Gábor, a nemzetközi versenyt jegyző GL Events magyar leányvállalata, a Hungexpo vezérigazgatója, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja, a MaReSz elnöke.

– A budapesti Bocuse d’Or-döntő az előzetes várakozásokat is felülmúló promóciós lehetőségnek bizonyult. Mit emelne ki, mitől volt ez a verseny színvonalasabb, mint a korábbiak, és egyáltalán hogyan lehet ezt mérni?

– A színvonal egyik mérőfoka az, hogyan és milyen körülmények között folyt a rendezvény. A G pavilon tökéletes helyszínnek bizonyult. Három különböző funkciót alakítottunk ki jól elkülönítve: az egyik maga a versenyhelyszín volt a lelátóval, a másik a szponzori vagy VIP Village-nek nevezett rész, a harmadik pedig a Taste Hungary kóstolóudvar, ahol magyarországi vidéki éttermek mutatkoztak be. Ez a három egység olyan tökéletes szimbiózisban tudott együttműködni, ami lenyűgözte a szakembereket, és a dizájn is nagyon magas színvonalú volt mind a három zónában.

A francia szervezők tartottak tőle, hogy nem lesz elegendő néző, ezért csupán 1200 férőhelyes lelátót szerettek volna, mi azonban ragaszkodtunk a nagyobb kapacitáshoz. És nekünk lett igazunk, hiszen a 2000 főt befogadó nézőteret is dugig megtöltötték a szurkolók.

További fokmérő a kísérőrendezvények színvonala, amiben szintén különlegeset alkottunk. Megrendeztük a Nagyra Becsült Séfek Gálavacsoráját (Le Diner Des Grands Chef), ahol két külföldi séf főzött három magyar kollégával. A gálavacsora helyszíne a Pesti Vigadó volt, ahová a 180 vendég nosztalgiavillamossal érkezett. A fogadásra meghívást kaptak a Bocuse d’Or versenyzői és felkészítői, a nemzetközi zsűri képviselői, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjai és számos magyar séf. Azt hiszem, ilyen helyszíneket, ilyen szervezést még nem nagyon láttak a résztvevők.

A második napon tartottuk a győztesek vacsoráját a friss Michelin-csillagos Costes Downtownban. A meghívottak között ott voltak a Bocuse d’Or eddigi nyertesei, az idei verseny résztvevői és a zsűri tagjai, tulajdonképpen a nemzetközi kulinária legjobbjai, köztük több tucatnyi Michelin-csillagos séf.

Kiemelkedő volt a 900 fős gálavacsora is a budai Várban, nagyon színvonalas programmal, fényfestéssel, magyar gasztronómiát és borokat bemutató menüvel. És végül megemlíthetjük a verseny záróakkordját, a Bajnokok Reggelijét, amely egyben a Gourmet Fesztivál nyitánya volt. Ide kifejezetten a Magyarország- és Budapest-promóció miatt meghívtuk azt a harminc külföldi szakújságírót, akik a versenyre érkeztek.

Összességében nagyra értékelték a francia szervezők, hogy nemcsak egy professzionálisan megrendezett versenyt és kiállítást prezentáltunk, hanem mellé nagyon izgalmas kísérőrendezvényeket is.

Hosszú előkészítő munka előzte meg a rendezvény egészét, kik vettek részt ebben?

– A Hungexpo és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia közös ötlete volt, hogy hozzuk ide a versenyt. Közösen írtuk a pályázatot, az Akadémia adta a gasztronó­miai szakmai tartalmat, a Hungexpo a rendezvényszervezés professzi­o­­­nalitásáért volt felelős. El kell mondanom, olyan rendezvényt még nem nagyon láttam Magyarországon, ahol ilyen példaértékű lett volna az összefogás. A Bocuse d’Orra tényleg mindenki a maximumot hozta ki magából: a kormányzat, a főváros, a szponzorok, a Hungexpo, az Akadémia, az éttermek, a borászok és nem utolsósorban a versenyző Széll Tamás, aki megnyerte az európai döntőt.

– Ez volt a slusszpoén. Ugyanakkor végig komoly figyelem kísérte a felkészülést és a versenyt mind a szakma, mind a nagyközönség részéről.

– Ez annak is köszönhető, hogy a francia kollégáinkkal, a Hungexpóval, illetve a Magyar Bocuse d’Or Akadémiával közösen nagyon komoly marketinget és PR-t raktunk a rendezvény mögé. Tulajdonképpen 2013, azaz Széll Tamás sikeres lyoni szereplése óta építjük a brandet Magyarországon. Azóta folyamatosan erről szólnak a hírek, készülnek a műsorok, az újságcikkek, és mindez most csúcsosodott ki.

– Milyen turisztikai hozadéka lehet a versenynek?

– A gasztronómián keresztül hozhat ez sokat az országnak. Azt mondják, körülbelül 7 millió gasztroturista áramlik a világban, akiknél a desztinációválasztás fő szempontja a kulináris érdeklődés. Ebbe a körbe bekerülni hatalmas eredmény. Azt kellett megmutatnunk, hogy aki idejön, az milyen minőséget, milyen izgalmas kínálatot kaphat, és ez az üzenet nagyon jól célba ért. Ezért volt fontos, hogy olyan szakmai látogatókat, újságírókat, bloggereket is fogadtunk, akik multiplikátorként működnek. Véleményformáló gasztronómiai újságírók már a rendezvény óta eltelt rövid időben is nagyon komoly cikkeket írtak a versenyről és a magyar gasztronómiáról. Ennek az eredménye persze nem azonnal mérhető, de a visszajelzésekből látjuk, hogy működik, és vendégeket hoz az országba.

– Beszéljünk kicsit a kiállításról, ami a szakma általános véleménye szerint méltó párja volt a Bocuse d’Ornak.

– A Sirha kiállítást másodszorra rendezzük meg, két éve kezdtük építeni, és most úgy érzem, sikerült kihozni belőle a maximumot. Ilyen színvonalú kiállítást eddig nemigen láttam Magyarországon. Maguk a kiállítók is érezték, hogy most valami különlegeset kell hozniuk. Sok energiát és pénzt áldoztak arra, hogy magas színvonalon mutatkozzanak be, le a kalappal előttük.

A budapesti kiállítás alapvetően a magyar élelmiszerek, alapanyagok, borok, magyar cégek promóciós lehetősége, az ő piacra jutásukat támogatja. Ezért hosted buyer csoportot szerveztünk a szektor fontos szereplőiből (csaknem 40 fő jött 9 országból), akik kifejezetten azzal a céllal érkeztek ide, hogy magyar gyártót, beszállítót találjanak konkrét projektekre. Ebben is nagyon jók voltak a visszajelzések.

– Két év múlva, amikor a Sirha Budapest mellett nem lesz Bocuse d’Or, hogyan lehet megőrizni ugyanezt a színvonalat?

– A továbbiakban is azon fogunk dolgozni, hogy érdekes programokkal töltsük meg a Sirha kiállítást. Nem akarok nagyon előreszaladni, de a GL Eventsnek van több olyan rendezvénye, amit szívesen idehoznánk, ilyen például a Coupe du Monde de la Pâtisserie cukrászverseny, vagy a szuper kreatív séfeket felvonultató Omnivore. De tervezünk egyéb versenyeket, bemutatókat is, amelyek illeszkednek a Sirha koncepciójába, például komoly kávészekción gondolkodunk. Látom az irányt, ahová a kiállítást tovább lehet fejleszteni, megtartva azt a sokszínűségét, amit idén a Bocuse d’Or adott hozzá.

– Mit gondol, nőtt a Hungexpo presztízse ettől a rendezvénytől?

– Remélem, hogy már korábban is jó presztízsünk volt, de úgy érzem, igen, nőtt. Sokan, akik évek óta nem jártak a vásárvárosban, azt mondták, nem is gondolták, hogy erre képes a Hungexpo. Ugyanakkor úgy látom, az elmúlt öt-hat év folyamatos építkezésének köszönhető, hogy ilyen színvonalas kiállításokat tudunk létrehozni, és hogy egyre több nemzetközi rendezvény választja helyszínül a Hungexpót és Budapestet.

 

A Bocuse d’Or és a Sirha Budapest számokban

• A Bocuse d’Or Europe két nap alatt több mint 6000 nézőt vonzott Budapestre, a külföldiek átlagosan 3 napig maradtak a fővárosban.
• Összesen 20 ország csapata érkezett a versenyre, csapatonként 5 fővel.
• Az eseményre 400 sajtómunkatárs regisztrált, kb. 50 százalékuk külföldről.
• A Sirha Budapestre több mint 20 000 szakmai látogató regisztrált, 5 százalékuk külföldről érkezett.
350 kiállító vett részt a rendezvényen, 20 százalékuk külföldről jött a kiállításra.