Geocsodák Nógrádban - Ősi világ határok nélkül - TP 2016. január-február

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2016. január 15. 11:31

Az elmúlt évek infrastrukturális fejlesztéseinek és eszközbeszerzéseinek köszönhetően a Salgótarján környéki geológiai és természeti értékeket összefogó Novohrad–Nógrád Geopark készen áll a turisták fogadására. Népszerűségükön nagyot lendíthet az idénre várt, világörökséggel azonos értékű rang.

Komoly időutazásra hív és évmilliók történetét mutatja meg látogatóinak a világ első országhatáron átnyúló geoparkja. A hatalmas, mintegy 1630 négyzetkilométeres Novohrad–Nógrád Geopark magyar részen 64, a szlovák oldalon 28 települést foglal magában. 2010-ben megszerezték a nemzetközi minősítést, s váltak a Globális Geo­park Hálózat tagjává, idén pedig UNESCO Globális Geopark címet kapnak. (Az elismerés azonos értékű a világörökségi ranggal).

A magát az „Ősi világ határok nélkül” szlogennel hirdető, számos kiemelt geológiai helyszínnel büszkélkedő geopark 2012-ben 614 millió forintos támogatást nyert turisztikai célokat szolgáló fejlesztésre, hogy a nagyközönség elé tárhassa értékeiket. Munkájuk gyümölcse lassan kezd beérni.

A természetről interaktívan

A geopark szívét jelentő, Salgótarján önkormányzatával közösen megvalósított Geocsodák Házát 2015 júniusában adták át a nagyközönségnek Salgóbányán. A modern kor kihívásainak mindenben megfelelő létesítmény interaktív bemutatótermében tableteket, érintőképernyős készülékeket helyeztek el, ezeken keresztül ismerhetők meg a geopark értékei (köztük Salgó és Somoskő vára, a kazári riolittufa-eróziós helyszín, a béri hajlott andezitoszlopok vagy a kishartyáni Kőlyuk-oldal). A térség fő turistaattrakciójának tartott Salgó várát 3 dimenzióban, különböző korokban jelenítik meg a látogatók előtt. Kétszáz személyes színháztermük rendezvényhelyszínként is funkcionál. Salgóbánya szülötte, Zenthe Ferenc emlékszobát kapott a létesítményben, melyhez kilátó és helyi termékeket értékesítő büfé is tartozik. A várakozások szerint a központ évente 12 ezer látogatót szolgál majd ki.

A park kapuja, a Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központ tavaly októbere óta fogad látogatókat, egyszerre a szervezet szakmai, turisztikai és információs központja. Háromnyelvű információs anyagai, túraajánlatai mellett az iskolás csoportokat oktatással és táborozási lehetőséggel, az egyetemistákat kutatási lehetőséggel várják.

Garantált programok

„Ugyan csak néhány értékelhető hónap áll mögöttünk, de jók a tapasztalataink, az egy éve működő információs központban több ezer látogató megfordult. Az eredeti célról, a vendégéjszakák számának növekedéséről egyelőre még korai nyilatkoznunk” – mondta Molnár Katalin, a Novohrad–Nógrád Geo­park Nonprofit Kft. ügyvezető elnöke.

A pályázat során a tevékenységhez szükséges eszközöket (túrakerékpárok, sátrak, zuhanysátrak) is beszereztek, tanösvényeket alakítottak ki, nyomatott kiadványokat és gazdag honlapot készítettek, egységes arculati információs táblákat helyeztek ki. Ezekre építve az idei szezonra garantált programokat, köztük gyalogos, kerékpáros és lovas túrákat készítenek elő, több rendezvényt szerveznek: a Geopark Hetét májusban, legnépszerűbb eseményüket, a Medvesi Fotós Maratont pedig június 3–5 között tartják meg.

„Az idei év legfontosabb célja, hogy ismertté és elismertté tegyük értékeinket a nagyközönség, a szakma és a lehetséges partnerek körében egyaránt. Folytatjuk a kapcsolatépítést, rendezvényeken népszerűsítjük szolgáltatásainkat, lehetőségeinkhez mérten igyekszünk jelen lenni a médiában” – nyilatkozott terveikről az ügyvezető.