Higiénia a mosdóban - Láthatatlan ellenségek

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2013. október 15. 12:42

Nem csak a vendégek komfortérzete, a higiénia szempontjából sem mellékes, mit találunk a mosdóban. A beszerzésekben a költséghatékonyság és a kórokozók megfékezése legyen a két vezérlő elv.

Ahogy az üzemeltetés többi területén, a mosdóhigiéniai rendszerek tekintetében is kiemelt szempont a költséghatékonyság. A kiadások csökkentése azonban nem egyenlő a legolcsóbb termékek beszerzésével – int óva a csak elsőre logikusnak tűnő megoldástól Badar-Szabó Virág, az SCA Tork marketingvezetője. A kiadások csökkentését hosszú távon csak jó minőségű termékektől, ügyes megoldásoktól lehet remélni.

A tekercs veszélyei

Vegyük például az egyik legkényesebb pontot, a toalettet. A WC-papír esetén a tekercses megoldás kézenfekvőnek tűnik, de pazarlásra csábít. A tekercset könnyű megpörgetni, s máris a kelleténél több toalettpapír marad a vendég kezében. Ha pedig nem találja a végét, könnyen végigmatatja az egész tekercset, ami nem feltétlenül higiénikus. A Tork SmartOne® néven futó toalettpapír-adagoló szája ezzel szemben úgy lett kialakítva, hogy egyszerre csak egy papírt ad ki. A megoldás kedvező az üzemeltetés szempontjából, a tapasztalatok szerint 40 százalékos költségmegtakarítás érhető el vele.

A hajtogatott toalettpapírok higiéniai szempontból is mindenképpen jobb megoldást kínálnak a hagyományos tekercsnél. Az adott papírral együtt megjelenik a következő úgy, hogy ahhoz a vendég már nem ér hozzá.

Többnek látszik a hab és a spray

A következő lépés, a kézmosás szintén többféle szempont mérlegelésére ad okot. A trend itt egyértelműen a hab- és a sprayszappan irányába mutat. Előbbi a habgenerátornak köszönhetően felpumpálja a folyadékot, többnek mutatva azt. Míg a hagyományos folyékony szappanokból a felmérések szerint akár három-négyszer is nyom a vendég, a habból egy, maximum két adagot használ. Szintén a mennyiséggel „csal” a spray, mely az egész tenyéren egyenletesen eloszlatja a folyadékot. Egy 1000 ml-es kiszerelés 2500 adagra elég lehet.

Ahol kiemelt higiéniai követelményeknek kell megfelelni, ott jöhet a képbe a többféle hatásspektrumú fertőtlenítő szappan. Ilyet már a habszappanok között is találni.

Mibe töröljelek?

A szakemberek a kéztörlők közül a nagyobb forgalmú helyekre a tekercses megoldást ajánlják. A modern adagolóknál egyedileg szabályozható, mekkora papírt adjon ki a gép, a fogyasztás ezzel kedvezően befolyásolható. Spórolni itt sem a legolcsóbbal lehet, a jobb minőségű, nagyobb nedvszívó kapacitásúakból kevesebb is elég, hogy száraznak érezzük a kezünket.

Legyen szó bármilyen funkciójú papírról, meghatározó a rétegszám, a gyártási technológia, a nedvszívó kapacitás és az érzet. A Tork egyes papírjai levegőátfújással készülnek, a meleg levegőt gyártás közben fújják át a papíron. Ettől vastagabb és puhább lesz, miközben megtartja nedvszívó kapacitását.

A szenzoros a nyerő

Akár szappanról, akár kéztörlőről legyen szó, higiénia szempontjából abszolút nyertes a szenzoros adagoló. Beszerzésénél ugyan mélyebben a kasszába kell nyúlni, az árkülönbség azonban hamar megtérül. Az üzemeltető szabályozhatja, két adagolás között minimálisan hány másodperc teljen el – a kényszerű várakozás sokak kedvét elveszi az újabb adagtól.

A Tork szakemberei minden esetben a zárt rendszereket preferálják. Papíradagolóik kulcsra zárhatók, csak saját márkás töltettel működnek, s a kimeneti nyílás nem túl széles, hogy ne lehessen belenyúlni. Szappanjaik viszont nem utántölthetők. A flakonokban ugyanis a hosszú használat alatt a baktériumok, gombák éppúgy megtelepednek, mint bármi másban, az utántöltés tehát rontja az általános higiéniai színvonalat.

 

Legyen zöld!

A mosdóhigiéniai termékek tulajdonságai és ára mellett a környezettudatosság is egyre fontosabb szempont a vásárlóknál. Az ökocimkés termékeknél a zöld szemlélet az egész gyártási folyamatot végigkíséri, a nyersanyag beszerzési helyétől a gyártás során keletkező hulladékokig. A Tork a papírgyártásnál nem használ klórt, az alapanyagok (köztük a fa) ellenőrzött forrásból származnak. A Tork márka gyártója, a svéd SCA rendelkezik Európában a legnagyobb saját erdőséggel.