Hogyan csináljunk iparvárosból turistadesztinációt? - Miskolcon megéri elveszni

Szerző: Németh Andrea

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. június 15. 11:54

A miskolci TDM-szervezet 2012-es megalakulása óta nemcsak az egykori iparváros korábbi kétes imázsát formálták teljesen át, de a vendégéjszakákban is évről évre kétszámjegyű növekedést érnek el.

E példátlan fejlődés „megfejtése” talán az, hogy a város komolyan vette az összefogást, és nem sajnálja a forrásokat a turizmus fejlesztésére.

Miskolc az elmúlt években hatalmas infrastrukturális fejlődésen esett át. Megújult a belváros, a közösségi közlekedés, sok új üzlet létesült, élhető, kellemes környezettel szembesül az idelátogató, miközben a fejlesztések a vonzáskörzetben is folyamatosak.

 

Fejlesztések városszerte

Az idei tavasz is több újdonságot hozott. Megnyílt az Avalon Park wellness-szállodája és a Lillafüredi Libegő, új programokat kínál a diósgyőri vár, emellett a Lillafüredi Sport- és Szabadidőpark segwaytúrái és elektromos kisbuszos kirándulóprogramjai is színesítik a programlehetőségek körét. Áprilisban a TDM-szervezet is új tematikájú városnézéseket indított, és a gyerekek új tanulási szokásait figyelembe vevő osztálykirándulás-ajánlatokkal jelent meg a Guide@Hand Miskolc alkalmazásra építve.

2017-től a belváros, benne az Avas hegy turisztikai fejlesztése és több más egyéb attrakciófejlesztés is elindulhat.

 

TDM a turizmus motorja

Miskolc jó példájáról Nagy Júlia TDM-menedzsert kérdeztük, aki előrebocsátja: jelenleg az ország legnagyobb létszámú TDM-munkaszervezete az övék, 20 fős létszámmal dolgoznak. Ebbe beletartoznak az információs irodák munkatársai, a Miskolc Boltban és kávézóban, illetve a back office-
ban dolgozók is. Több projekttel, feladattal külön munkatárs foglalkozik, ilyen a Miskolc Pass turisztikai kártya, a tagsággal való kapcsolattartás és a Miskolci Mosolyprogram.

Ez mindenképpen nagy fegyvertény, ahogyan az is, hogy a TDM-szervezet éves szinten mintegy 160 milliós költségvetéssel gazdálkodhat. Az önkormányzati támogatás az idegenforgalmi adóbevétel 40 százaléka, ezt szinte teljes egészében bérekre fordítják. Ha marad belőle, marketingre költik, ha nem, igyekeznek a saját bevételekből forrásokat előteremteni. Az önkormányzati támogatás a költségvetés egyharmadát teszi ki, a kétharmadot saját erőből és a tagdíjakból teremtik elő, bevételt hoz egyebek mellett a Miskolc Bolt és Cafe, a Miskolc Pass és a városi idegenvezetések is.

 

Környezetbarát megoldások

Nagyon fontosnak tartják a szolgáltatókkal való kapcsolattartást. A TDM-szervezetnek körülbelül 70 tagja van, azonban nemcsak velük, hanem a város valamennyi vállalkozójával kommunikálnak, akik bevonhatók a turisztikai termékfejlesztésbe.

Az egész város kínálatát egy termékké formálta a most egyéves Miskolc Pass, amely a szervezet egyik zászlóshajó terméke. Elve, hogy a lehető legkevesebb káros anyagot használjanak fel az előállításához és működtetéséhez, éppen ezért a vendégeknek már nem szükséges a plasztikkártyát megvásárolniuk, elég, ha a telefonjukon, tabletjükön megmutatják az online vásárlás során kapott Smart QR-kódot. Ebben egész Európában egyedülálló a kártya. A Miskolc Passzal ingyenesen használható a közösségi közlekedés is, így a vendégek szálláshelyükön hagyhatják az autójukat, tovább csökkentve a környezetszennyezést.

A környezetbarát megoldásokra nemcsak a TDM, hanem az önkormányzat is kiemelten figyel fejlesztéseiben. Miskolc átpozicionálásánál tudatosan döntöttek egy fenntartható, nagyon zöld és „okos” imázs mellett, ami horizontális elvként jelenik meg. Ebben az újrahasznosítás is fontos szerepet kap, például egy régi bécsi villamosból készülhet mozdony a kisvasút számára.

A sikerekhez hozzájárul, hogy a városvezetés elismeri és partnerként kezeli a TDM-szervezetet, amelynek minden, turizmussal kapcsolatos beruházásnál kikéri a véleményét. Így történt például a hamarosan elbírálás alá kerülő lillafüredi gyógyhely-fejlesztési pályázatnál is, ahol a TDM végezte a gyógyhelyi stratégia elkészítését és a háttérkutatásokat, s részt vettek a projekt szakmai összerakásában is.

 

Mosolyprogram és képeslapfal

Nagy hangsúlyt kap a vendégfogadás színvonalának erősítése, amelynek kulcstényezője a szolgáltatók vendégekkel közvetlenül foglalkozó munkatársainak magatartása. Ennek fejlesztésére tréningsorozatot szerveztek, mely az attrakciók, szállodák, éttermek munkatársait készítette fel az idei turisztikai szezonra, hogy a vendégek mindenhol egységes, magas színvonalú kiszolgálásban részesüljenek. Az is nagyon lényeges, hogy a turizmusban dolgozók jól ismerjék a város látnivalóit és szolgáltatásait, s ajánlani tudják azokat, ezért helyismereti képzések is indultak.

A vendégbarát magatartás fejlesztése jegyében indult el nemrégiben a Miskolci Mosolyprogram is a szolgáltatók összefogásával. Az ebben részt vevő csaknem 100 eladó, jegypénztáros, recepciós, pincér, ügyfélszolgálati munkatárs elhatározta, hogy a legvendégbarátabb magyar várossá teszik Miskolcot, ahol minden vendég kap egy mosolyt, s ahol mindannyian a nevüket, arcukat és vendégszeretetüket is hozzáadják a munkájukhoz.
A Miskolci Mosolyprogram résztvevői május 11-től közös portálon (www.miskolcimosolyprogram.hu) is bemutatkoznak, ezen a felületen a vendégek értékelhetik a munkájukat, olvasni lehet a legvendégbarátabb helyszínekről, a szavazókat pedig jutalmazzák.

A helyi lakosok szemléletformálása szintén cél, részben ezt is segíti a nyár folyamán felállítandó óriás képeslapfal. Arra buzdítják a Miskolcra látogatókat, hogy ajándékért cserébe a saját településükről magukkal hozott képeslapokon osszák meg élményeiket a városban eltöltött napokról, és adják le a Tourinform-irodában, Infopontokon. Ezeket folyamatosan gyűjtik, és egy hatalmas képeslapfal formájában kiállítják.

 

Új lehetőségek

A Miskolci TDM-szervezet is nyújtott be pályázatot a GINOP forrásaira. Az elnyerhető 65 millió forintból kidolgoznak egy komplex turisztikai programot, felfűzve és termékké gyúrva a miskolci helyszíneket, mely által jó lesz majd „elveszni” a belvárosban is. A cél, hogy a belváros a múzeumaival, templomaival, intézményeivel és az Avassal legalább olyan vonzó legyen a különböző célcsoportok számára, mint Miskolc többi városrésze, Miskolctapolca, Lillafüred vagy Diósgyőr.

Nemcsak elismerés, de a marketingben óriási lehetőség is, hogy Miskolc megkapta a European Best Destination címet. A szervezet az Európába érkezőknek igyekszik összegyűjteni az unikális látnivalókat, Miskolc a nemzetközileg is egyedülálló természetes barlangfürdőjével hívta fel magára a figyelmet. Az elismerés segít abban is, hogy a város megjelenjen a nemzetközi piacon és jobb helyen szerepeljen a külföldi online irodák kínálatában.

Szintén új lehetőségeket nyit, hogy a kassai repülőtér bővíti szolgáltatásait új partnerének, a Turkish Airlinesnak köszönhetően, amely június 16-tól indít onnan járatokat Isztambulba. Kassa, amely egyébként testvérvárosa Miskolcnak, eddig a rossz útviszonyok miatt kevésbé került előtérbe, ha viszont megépül az autópálya, félórás autóútra hozná a repülőteret és az oda érkező turistákat.

 

Forgalomduplázás a cél

Miskolcon az első negyedévben számottevően nőtt a vendégforgalom, ami azt mutatja: már télen is egyre többen érkeznek a városba. A KSH adatai szerint a külföldi vendégéjszakák száma szinte megduplázódott 2015 hasonló időszakához képest (14 623 éjszaka, 80 százalékos növekedés), a belföldi vendég­éjszakák száma pedig 11 százalékkal nőtt (48 158 vendégéjszaka). A három hónap alatt realizálódott csaknem 63 ezer vendégéjszaka 14,6 százalékos növekedést jelent. Nőttek a kereskedelmi szálláshelyek bevételei is, összesen 22,1 százalékkal, meghaladva a félmilliárd forintot.

A TDM-szervezet célja nem kisebb, mint a 2014-es 320 ezres vendégéjszaka-szám megduplázása 2020-ig.

 

Kedvezménykártya, honlap gyerekeknek

A TDM hamarosan kiadja a Miskolc Pass gyerekkártyáját, és a családbarát desztináció jelleg erősítésére egyedülálló módon gyerekeknek szóló honlapot is fejlesztenek június végére, rajta kifejezetten a korosztálynak készült információkkal, játékokkal. Már a tervezésbe bevonnak helyi gyerekeket, sőt a grafikát és a tartalmat is gyerekek tesztelik majd.