Zöld kalandok karnyújtásnyira

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. június 15. 11:48

A 2000-es években évi 50 ezer látogató érkezett az Ipoly Erdő Zrt. akkor még egyetlen jelentősebb turisztikai attrakciójához, a Királyréti Erdei Vasúthoz. Az erdészet palettája időközben jóval színesebbé vált, és immár évi félmillió kirándulót vonz a Cserhát és a Börzsöny erdeibe.

Eredményeikről és terveikről Lengyel László közönségkapcsolati vezetőt kérdeztük.

– Több mint tíz éve határozta el az Ipoly Erdő Zrt. a látnivalókat, szálláshelyeket, vendéglátóegységeket össze­fogó komplex ökoturisztikai hálózat létrehozását. Milyen eredménye lett az akkori döntésnek?

– Az egyik legfrekventáltabb helyszínünk, a Királyréti Erdei Vasút évi 100 ezer utazót vonz, kilátóinkat, erdei iskoláinkat, a Katalinpusztai Kirándulóközpontot és annak tanösvényeit évente több mint 50 ezren látogatják, a Nyírjesi Füvészkert és Vadasparkba tízezrek mennek kirándulni. A saját erdei szálláshelyeinken is jól megfigyelhető a vendégéjszakák számának növekedése. A tendencia tehát egyértelműen növekvő, ebben ökoturisztikai hálózatunk fejlesztése, valamint a belföldi természetjárás erősödése egy­aránt szerepet játszik.

– Milyen turisztikai fejlesztéseket valósítottak meg az elmúlt években?

– A Nyugattól-keletig a nógrádi erdőkben címmel, a közelmúltban befejeződött attrakciófejlesztésünk keretében három helyszínen jött létre különleges látnivaló. A Csóványosi kilátó nem csak körpanorámát nyújt, tablói a Börzsöny ismeretében is elmélyítenek. Somoskőn, a Vadasparkunk mellett olyan fogadóközpontot és szálláshelyet hoztunk létre, ahonnan három jó állapotú várrom – és a Nógrád-Novohrad Geopark egyéb látványosságainak – felkeresésére is van lehetőség. Katalinpusztán továbbfejlesztettük a kirándulóközpontot, kiállítások, tanösvények kínálnak egész napos programot, az ideérkezők kerti vasúton utazhatnak, megfigyelhetik a hazai nagyvad fajokat, megismerkedhetnek az erdő életével.
A Bringázz a Börzsönyben programunknak köszönhetően mintegy 100 kilométernyi kerékpározható út várja a bicikliseket, ehhez több helyszínen – például a Nagymarosi Bringaponton – lehet járművet bérelni, több kerékpáros elsősegélyhely létesült.

Idén június elején megnyílik az utazóközönség előtt hazánk egyik legszebb erdei környezetében, a Nagyirtás és Márianosztra között kanyargó erdei vasút. Királyréten pedig múzeumot és turisztikai információs pontot alakítunk ki, megújul a büfé és az ajándékbolt.

– Melyek a leglátogatottabb helyszíneik?

– A leginkább látogatott maga az erdő: a Börzsöny egybefüggő, vadregényes erdőtömbje, a Cserhát gyönyörű lankái, a „Palóc Olim­posz”-ként emlegetett Karancs mind jelentős vonzerő a csendre vágyók számára. Ezért jönnek, így nem elsődleges cél, hogy minél nagyobb tömegeket fogadjunk az egyes helyszíneken. Népszerű a Kemencei Erdei Múzeum Vasút is, a Domszky Pál Erdészház, a Diósjenői Erdei Szabadidőpark, a geopark, valamint váraink. A legrangosabb elismerést jelentő „Az év ökoturisztikai létesítménye” díjjal két tanösvényünk és egy kirándulóközpontunk is büszkélkedhet.

A Királyréten a nosztalgikus Morgó gőzös pöfög, Tobi motorkocsija környezettudatos élményt kínál, éppúgy, mint a zéró helyi kibocsátású napelemes motorvonat. Kemencén szinte mindenféle szerelvény megtalálható, amit a 600 milliméteres nyomtávra gyártottak az országban.

– Milyen szolgáltatásokat kínálnak erdei szálláshelyeik?

– Több helyszínen, összesen csaknem 200 férőhellyel várjuk a vendégeket, hamisítatlan erdei környezetben. A közelmúltban átadott Kútbereki és Pénzásási turistaházak után a Szénpataki és Magas-taxi turistaházak megújítását tervezzük. A kínálat a teljes vertikumot lefedi a kempingtől az elérhető árú, ám színvonalas turistaszállásokon át egészen az egykori vadászkastélyokból kialakított prémium szálláshelyekig. Erdei iskolás szállásainkat baráti társaságok is bátran kipróbálhatják.