Másfél millió kalória és más vonzerők Észak-Magyarországon

Szerző: Elek Lenke

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. június 15. 11:50

Másfél millió kalória címmel régiós gasztrokampány indul Észak-Magyarországon – jelentették be a közelmúltban Gyöngyösön. De nem csak a helyi hagyományos és újragondolt palóc ízek miatt érdemes útnak indulni a Mátra vidékére.

Gondoljuk újra a Mátrát! – ezt a szlogent is adhatnánk a régiós gasztrokampánynak, amelyet – a Gasztroélmények Évéhez kapcsolódva – a Magyar Turisztikai Ügynökség Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága szervez a helyi és térségi TDM-szervezetek bevonásával. A kampány célja elsősorban a régió kulináris kínálatának népszerűsítése, az egészségtudatos hegyvidék imázs erősítése, végső soron természetesen a turisták és a vendégéjszakák számának növelése – mondta el Gyöngyösön Molnár Anita, az MTÜ regio­nális marketingigazgatója.

A helyi termékek fejlesztése, a gasztronómiai kínálata bemutatása, a régió gasztrotérképének elkészítése, valamint a Mátra brand építése mind a térség vonzerejét növeli – fogalmazott Benkő Béla, a Gyöngyös-Mátra TDM turisztikai menedzsere. A kampány keretében speciális étlapok összeállítása révén minden hónapban más és más ételek, étekcsoportok kerülnek terítékre a környék éttermeiben.


Gyöngyös gyöngyszemei

A beharangozóra meghívott újságírók rövid városnézésen láthatták azokat a történelmi és kulturális kincseket, amelyek a jövőben – a gasztroélményeken túl – még inkább Gyöngyösön és környékén tarthatják a turistákat. A Ferences Műemlékkönyvtár a világon egyedülálló Fustus Bibliával és más könyvritkaságokkal, a Mátra Múzeum a hegyvidék természeti értékeinek bemutatásával, az Egyházi Kincstár ötvös remekeivel, az erdei vasút vadregényes útvonalának felfedezésével.

A közelmúltban fejeződött be a Vármegyeháza homlokzati rekonstrukciója. Jelenleg két kiemelkedő projektjük a modern kiállítóteremként és kulturális helyszínként újjászülető régi zsinagóga egymilliárd forintos rekonstrukciója, valamint a Szent Bertalan-templom egyik tornyának kilátóvá alakítása.


Túrázástól kincskeresésig

Maga a régió mind a négy évszakban sokféle élményt kínál. Kékestető, amellett, hogy Magyarország legmagasabb hegycsúcsa, klimatikus gyógyhely, új fejlesztések előtt áll. A Mátrai Gyógyintézet a járó- és fekvőbeteg ellátáson túl egészségturisztikai szolgáltatásokkal is várja az idelátogatókat. Kiemelt fejlesztési irány túrakerékpár- és lovastúra-útvonalak kijelölése, egy nordic walking/via ferrata park kialakítása és a vadászati turizmus fejlesztése. Persze, nem szabad megfeledkeznünk a Mátra mint történelmi borvidék jelentőségéről sem. A számos rendezvény mellett a térség új programja a Füredi Betyár Bazár „kincskereső vásár”, amelyet idén májustól minden hónapban megrendeznek Mátrafüreden.


Összefogtak a turizmusban érdekeltek

A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület 2009 júliusában alakult, és 2014-ben az év TDM-szervezete lett. A nemzeti marketingszervezet által adományozott szakmai díj, a tagok meggyőződése szerint, jelképe az összefogás sikerének. Amire nagy szükség volt, mert a TDM-szervezet a térség turisztikai életét meghatározó fordulópontban kezdte meg munkáját – tudtuk meg Nagy Róberttől, a Gyöngyös-Mátra TDM elnökétől. 2008-ban elmaradt a szolgáltatói infrastruktúra-fejlesztés, és szinte egyszerre zártak be olyan nagy szállodák, mint az Avar, a Bérc, az Ózon. Mindez természetesen hozzájárult a vendégéjszakák és a látogatóforgalom csökkenéséhez.

Az azóta elért eredmények magukért beszélnek: 2010-ben a vendégéjszakák száma nem érte el a 67 ezret, és 34 tagja volt a TDM-szervezetnek, 2015-ben viszont már több mint 150 ezer vendégéjszakák realizáltak, és ekkorra a taglétszáma 77-re nőtt, ebből 35-en szálláshelyet üzemeltetnek.

Az egyesület tavaly együttműködési megállapodást írt alá az Önkormányzatok Mátrai Szövetségével, a Gyöngyösi Kézilabda Klubbal és a Chernel István Sí és Turizmus Klaszterrel. Az együttműködés további céljaként a desztinációban található szálláshelyek fejlesztését, a térség turisztikai értékeinek bemutatását jelölték meg, valamint szeretnék a mátrai síturizmust minél magasabb szintre emelni.