Megérkezett a LOT „Hungarian Airlines”

Szerző: Hegedűs Sára

Forrás: turizmus.com

 2018. július 23. 14:06

A LOT májusban menetrend szerinti, közvetlen járatokat indított Budapestről New Yorkba és Chicagóba. A légitársaság vezérigazgatójával, Rafal Milczarskival beszélgettünk.

Milyen tényezők alapján döntöttek a Budapestet az USA-val összekötő járatok nyitása mellett?

A hosszútávú járatok indítása Budapestről hatalmas mérföldkő a LOT történetében. Tudjuk, hogy ez a lépés meglepte az iparágat, reméljük azonban, hogy társaságunk hamarosan a Magyarországról az USAba utazók első számú választása lesz. A döntés hátterében az a törekvés áll, hogy a LOT ne csupán Lengyelország, hanem egész Kelet-Közép-Európa vezető légiközlekedési vállalatává váljon. A Magyarország és Amerika közötti összeköttettés kiaknázatlanságában hatalmas lehetőség rejlik, ahogyan a Varsóból New Yorkba és Chicagóba közlekedő járatainkra is várakozásokon felüli a kereslet. Budapest, földrajzi helyzetéből adódóan kiemelkedően alkalmas arra, hogy a környékbeli országokból – például Szlovákiából – érkező utasok számára transzfer-központtá váljon, a budapesti repülőtér vonzáskörzetében nyolcmillióan élnek. A lehetőségeinket és a flotta-kapacitásainkat számba véve arra jutottunk, hogy csak előnyünk származhat ebből. Hiszem, hogy a New York-i és a chicagói járatnyitás csak a kezdete a LOT magyarországi történetének. A LOT extra kényelmet kíván biztosítani az utasoknak a New Yorkba és Chicagóba közlekedő Boeing 787 Dreamlinerek fedélzetén.

Rafal Milczarski

Fotó: turizmus.com

Milyen visszajelzések érkeztek a működés első néhány hete során?

Eddig minden a terveknek megfelelően alakul. A lengyel és a magyar személyzet remekül működik együtt, és az utasok is kedvezőnek találják az ajánlatainkat. Eddig pozitív visszajelzéseket kapunk mind a szolgáltatások színvonalára, mind a fedélzeti kínálat minőségére vonatkozólag. A magyarok különleges bánásmódra számíthatnak a világ technikailag legfejlettebb géptípusán, a Boeing 787 Dreamliner-en. Szeretnénk, ha otthon éreznék magukat minden járatunkon.

„LOT, magyar légitársaság” – az első New York-i járat indulása előtt használta ezt a kifejezést, és hangsúlyozta, hogy szeretné, ha a magyarok a LOT-ot magyar légitársaságként kezelnék. Mit tesznek azért, hogy ez valóban így legyen?

Őszintén hiszem, hogy ez hamarosan így lesz. Az állandó budapesti szolgáltatások megteremtésével jobban kötődünk a magyarokhoz, mind eddig bármikor, a mély történelmi barátság pedig köztudott. Nagy reményeket fűzünk a magyar piachoz a szolgáltatásaink bővítésében kapcsolatban a következő években. Ezért is állomásoztatjuk az egyik Dreamlinerünket Budapesten, s ebből az okból döntöttünk úgy, hogy magyar személyzetet is alkalmazunk, hogy a lehető legmagasabb szolgáltatást tudjuk nyújtani utasaink számára. Ízletes és a magyarok által ismert ételek és italok széles választéka, valamint a magyar nyelvű fedélzeti szórakoztató rendszer is ezt a célt szolgálja. Mindezzel szeretnénk bizonyítani, hogy Magyarország Közép és Kelet-Európa legértékesebb piaca a LOT számára.

Milyen terveik vannak a budapesti repülőtérrel, mint LOT-bázissal kapcsolatban?

A LOT számára hatalmas potenciál rejlik a magyar piacban. Nem csupán visszaállítottuk a rendszeres összeköttetést New Yorkkal hét év után, de gazdagítottuk is a kínálatot egy új tengerentúli célállomással, Chicagóval. Eközben elindítottuk a Krakkó–Budapest járatot, amely a LOT hálózatában az első ráhordó járat a budapesti reptérre. Ezeknek a járatoknak a működése alapján vizsgáljuk majd meg a LOT piaci potenciálját és megítélését Magyarországon.

Mi a helyzet a tervezett LOT-váróval a budapesti repülőtéren? Miben különbözik majd a meglévőtől?

A LOT üzleti várója a Budapest Airport non-Schengen területén kap helyet. A LOT Business Lounge Polonez-zel kapcsolatos tapasztalatokra hagyatkozunk, amely nagy népszerűségnek örvend az üzleti utazók körében, és számos díjat nyert a legjobb európai várók között. Utasaink a magyar konyha legkiválóbb fogásait és pihenésre alkalmas körülményeket találnak majd nálunk, különösen egy hosszú, amerikai utazás előtt. A LOT tagja a Star Allience légiszövetségnek, így hamarosan a szövetség tagjainak utasai is élvezhetik a váró előnyeit.

Milyen értékben fektettek be az új budapesti bázisba, és mikorra várják a befektetés megtérülését?

Nem árulhatok el pontos adatokat, de személy szerint kiváló hosszútávú befektetésnek tartom mindezt. Ezeknek a járatoknak a megtérülésében számos tényező szerepet játszik. Minden hosszútávú járat esetében legalább négy-öt évvel kell számolnunk, mire stabilan prosperálóvá válik. Én bizakodó vagyok ezeknek a járatoknak a sikerével kapcsolatban.

Néhány éve úgy tűnt, hogy a LOT is az olyan nagy múltú, középméretű európai légiközlekedési vállalat sorsára juthat, mint a Malév vagy a Sabena. Most pedig a LOT az egyik legdinamikusabban növekvő európai légitársaság. Mi áll az elmúlt évek sikere mögött?

2016 óta olyan stratégiát valósítunk meg, amely egy jövedelmező és átfogó növekedést biztosít a működés különböző területein. Az elmúlt két évben megküzdöttünk minden fillérért. Senki sem hitte igazán, hogy a LOT valaha még jövedelmező és megbízható partnerré válhat. Ennek ellenére sikerült átfordítani a mérleget, a profitunk 2016-ban elérte a 180 millió, 2017-ben pedig a 280 millió zlotyt. 2016 óta 58 új járatot indítottunk és modern gépeket szereztünk be, így mi vagyunk jelenleg Európa legdinamikusabban fejlődő légitársasága. Bízunk benne, hogy az utasok a mi szolgáltatásainkat választják. Ezért is fontos, hogy minél jobban megismertessük a LOT-ot a magyarokkal, és meggyőzzük őket, hogy egy amerikai úthoz a legjobb választás mi vagyunk.

Kit tart legerősebb versenytársnak Európában, illetve a tengerentúlon?

A légiközlekedés európai piacán nagyon erős a verseny. Ezért sem becsültük soha alá sem a fapados légitársaságokat, sem a hagyományos szereplőket az új járatok indításakor. Tekintettel arra, hogy a LOT által nyújtott szolgáltatás hiánypótló és azonnali eredményt hozott, néhány vállalat szintén érdeklődést mutatott a régióban, amit én pozitívan értékelek. Minél több ajánlat verseng a magyarokért, annál inkább garantált a kényelmes utazási módok fejlődése a régióban. Mindazonáltal, biztos vagyok abban, hogy a LOT jelenleg az egyetlen európai légitársaság, amely ilyen széleskörű és „személyre szabott” ajánlatokat kínál a magyaroknak. Önnek széleskörű nemzetközi tapaszalata van a közlekedési iparágban.

Mi volt a legfontosabb kihívás, amellyel szembe kellett néznie, mióta a LOT vezérigazgatója?

Amikor beléptem az irodába több mint két évvel ezelőtt, a LOT borotvaélen táncolt. Most Európa leggyorsabban növekvő légitársasága. Megtiszteltetés, hogy a vezetőséggel együtt sikerült újjáéleszteni a céget, köszönhetően minden LOT-alkalmazott áldozatos munkájának. Büszke vagyok arra, hogy képesek voltunk felépíteni egy erős, prosperáló és jövedelmező légitársaságot. De még sok a teendőnk. Biztos vagyok abban, hogy a LOT Kelet-Közép-Európa vezető légitársasága lesz a következő években. A vasúti közlekedésben szerzett időszak megtanított arra, hogy a közlekedésről globálisan kell gondolkodnunk. Mindezen tapasztalatok hasznosulnak is hamarosan, minthogy a lengyel kormány elfogadta a „Central Communication Port” repülőtér beruházási tervét, amelynek nyitása 2027- ben várható. A közép-kelet-európai régió új reptere várhatóan a kapacitási korlátaikat hamarosan elérő, nyugatabbra fekvő repterek forgalmából is átvesz, s a LOT új bázisaként is szolgál majd. Az „aerotropolisz” Varsó és Lodz között, meglévő és új vasútvonalak csomópontjában létesül, az A1 és A2 autópályák közelében. A beruházás 37.000 új munkahelyet teremt.

Melyek a személyes motivációi a LOT légitársaság vezérigazgatójaként?

Elsősorban a LOT folyamatos növekedése és a pénzügyi stabilitása. A célom, hogy Kelet-Közép-Európa vezető légifuvarozójává váljunk és kihasználjuk a növekvő keresletet, ahol csak lehet. Elégedettséggel tölt el, hogy ilyen sok utas hitt a LOT által közvetített értékekben az elmúlt két évben, hogy bíztak a küldetésünkben, a szolgáltatásaink minőségében és értékelik azt a szenvedélyt, amivel a munkánkat végezzük nap mint nap. Megtiszteltetés vezetni azt a profi csapatot, amely minden nap keményen dolgozik azon, hogy a LOT -ot a legjobb légitársasággá tegye az utasok számára.

Hova készülnek nyaralni a családdal idén?

Az igazat megvallva, a feleségemre hagyom a döntést. Tökéletesen megbízom az intuícióban ezen a téren.

 

Írásunk a Turizmus.com magazin 2018. júniusi számában jelent meg eredetileg.