Megújult az Országos Kékkör - Húzóágazat lehet a zöldturizmus

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2015. december 15. 13:33

„Száz éve nem volt ilyen volumenű fejlesztés a magyarországi természetjárásban” – nyilatkozta Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója a közel hárommilliárd forintból megújult Országos Kékkör kapcsán.

A szakembert az úttörő vállalkozásról és annak folytatásról kérdeztük.

– Hosszú éveken keresztül csak a civil szervezetek és a lelkes erdőjárók foglalkoztak a hazai természetjárással, mely dedikált állami források nélkül próbált életben maradni. Minek köszönhető az elmúlt évek fejlesztéssorozata?

– A Magyar Természetjáró Szövetség 2013-ban írta alá azt a megállapodást a kormánnyal, melynek nyomán megindulhatott a hazai infrastruktúra komplex és tudatos fejlesztése. Ennek nyomán állami támogatásból és uniós forrásból az elmúlt években összesen mintegy ötmilliárd forintnyi összeg áramlott a belföldi turizmus egyik húzóágaként újrafogalmazott természetjárásba. Uniós pályázatok bevonásával további nagyszabású fejlesztéseket tervezünk, mely 2020-ra új alapokra helyezheti a hazai zöldturizmust.

– Mi adja a 2,7 milliárd forintból kialakított Országos Kékkör (OKK) jelentőségét?

– A beruházás valójában nyolc különböző projektet fog össze, amit uniós pályázat segítségével, 21 konzorciumi partner bevonásával valósítottunk meg, a fejlesztések összesen mintegy 210 helyszínt érintettek. Az egyik legfontosabb elem az OKK felmérése, és az ennek nyomán elkészült térinformatikai rendszer elkészítése volt. Az adatbázis óriási előrelépést jelent, a kirándulóknak a túrák megszervezésében, nekünk pedig az infrastruktúra karbantartásában, fenntartásában nyújt segítséget. Lényeges elem volt a táblák és a jelzésfestések arculatának egységesítése, valamint a szolgáltató hálózat kiépítése a túraútvonal közelében lévő szállások, boltok, látnivalók, programok összegyűjtésével. A mintegy 2550 kilométernyi turistaút karbantartására ranger-hálózatot  hoztunk létre 19 állami erdőgazdasággal együttműködve.

Óriási számokról van szó, hiszen a három év során 8 kilátó, 10 turistaház, 109 pihenőhely, 69 esőbeálló és 11 híd létesült vagy újult meg, az ország területén közel 10 ezer indító, útirányjelző és információs táblát helyeztünk ki. A turistaszállásokat, az OKK mentén lévő emlékhelyeket, attrakciókat, élménytúrákat ajánló mobiltelefonos applikációkat fejlesztettünk. A fenti projekt keretein kívül megvalósult Galyatető Turistacentrum és az ottani kilátó szintén az általunk képviselt új minőséget jelenti.

– Milyen további fejlesztésekre számíthatnak a természetjárók?

– Az eddigiekben a hazánkban kanyargó mintegy 25 ezer kilométernyi túraúthálózatnak alig egyharmadát sikerült feldolgoznunk, 2020-ig négy ütemben összesen 15-17 ezer kilométernyi, az OKK mentén vezető szakaszt szeretnénk feltenni az online térképre, valamint a vízitúra-útvonalakat is felmérjük, bővítjük a szolgáltató hálózatot. A Téry Ödön-program több turistaház és kulcsos­ház megújítását célozza öt helyszínen: Badacsonytördemicen, Kisgyónbányán, Szentendrén, Hidegkúton és Galyatetőn, a Vasas utcában.

– A turisztikai szolgáltatások hogyan részesülhetnek a megélénkülő zöldturizmus áldásaiból?

– A számos kedvezményt és szolgáltatást kínáló kártyát a korábbiakkal ellentétben online felületen bárki kiválthatja, ára akár két hétvége alatt megtérülhet. A közeli, tippként ajánlott éttermek, szolgáltatók, múzeumok, kisvasutak, kalandparkok, fürdők és egyéb attrakciók úti céllá válva pluszforgalomra és -bevételre tehetnek szert. Az applikációktól szintén ezt reméljük.

– A természetjárás népszerűsítését a Magyar Turizmus Zrt. is hangsúlyosan kezeli, milyen a két szervezet együttműködése?

– Több ponton nagyon jó. Viszont fontos lenne, hogy a Tourinform-hálózat munkatársai a mostaninál mélyebben ismerjék és ajánlják a kirándulási lehetőségeket, örülnénk, ha a Természetjáró kártyát az irodákban is ki lehetne váltani, ingyenesen használható kerékpáros szervizcsomagjaink is jó helyen lennének náluk. Üdvözítőnek találnánk továbbá, ha a frekventált szabadidős létesítményekben a Tourinformokhoz hasonló, külföldön számos helyen létező információs központok jönnének létre.