Nagyvárad a magyar piac felé fordult

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2016. május 15. 14:59

Újdonságaival, ajánlataival és a magyar piacra szabott terveivel mutatkozott be az itthoni sajtónak a szecesszió városa, Nagyvárad, ahol az elmúlt évek uniós fejlesztései nyomán számos történelmi épület nyerte el eredeti formáját, valamint új attrakciók születtek.

A Turizmus Kft. PR-ügynöksége által szervezett hangulatos, kötetlen sajtóreggeli keretében mutatta be városa és a térség vonzerejét Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere április 28-án Budapesten. A rendezvény előadója volt még Michai Jurca, az Oradea Tourism igazgatója, valamint a Doubletree by Hilton Oradea értékesítési menedzsere, Alina Toie is eljött a kapcsolatépítő eseményre.

Nagyvárad nekünk, magyaroknak elsősorban Ady városa, ahol pezsgő irodalmi élet zajlott a 19. században, ugyanakkor összeforrt Szent László nevével is. A nagyváradi szakemberek előadásaiból azonban egy jóval nagyobb volumenű és számos vonzerővel rendelkező város körvonalazódott ki, amely nemcsak a hátizsákos turistát vonzza, hanem a fesztiválokra, sporteseményekre érkezőket, vagy éppen a wellnessélményekre vágyókat is.

A 2010-ben kezdődő, s mintegy 50 millió eurót kitevő fejlesztések során újult meg a Fő téren álló legendás Fekete Sas palota, mely a város egyik szimbóluma, de régi pompájában várja a látogatót a Szigligeti Színház is, ahol román és magyar nyelven egyaránt láthatunk előadásokat. A Fő teret szabadtéri építészeti múzeumként is emlegetik, mert a nagy európai városok mintájára igen gazdag és összetett építészeti örökséget őriz.

Ugyancsak megújult és számos új funkciót kapott a váradi vár, a középkori Európa jelentős vallási, művelődési, tudományos és katonai központja, és nem utolsósorban a humanizmus korának egyik fellegvára.

Nagyvárad másik nagy projektje a mintegy 20 millió eurós beruházás eredményeként létrejövő Nymphea Aquapark, melyet ez év júniusában nyitnak meg. A vizes komplexum számos előnye közül a két legfontosabb, hogy a belvároshoz közel terül el és szomszédságában három szálloda is található.

Az előadók kifejtették, hogy Nagyvárad környéke is egyre nagyobb vonzerővel rendelkezik a közeli Félix fürdő révén, de egész Bihar-megye, a maga érintetlen közegével, eredetiségével is kedvelt kirándulóhely.