Négy évszakos Mórahalom - Oázis a homokon

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. május 15. 14:56

Mórahalom az utóbbi években sokat tett azért, hogy ne csupán egyetlen fürdőlátogatás erejéig maradjanak a vendégek. Ma már olyan széles a programválaszték, hogy egy teljes heti tartózkodás minden napjára tudnak új élményt kínálni.
A Szegedtől csupán 20 km-re fekvő, mindössze 6000 lelkes dél-alföldi település turizmusát kétségtelenül az itt feltörő, ízületi és idegrendszeri megbetegedésekre javallott gyógyvíz alapozta meg, és a helyiek jól sáfárkodtak ezzel a kinccsel. A Szent Erzsébet nevét viselő gyógyfürdő 2010 óta igazi többgenerációs komplexummá fejlődött, hiszen a gyógymedencék sora mellett 3500 négyzetméteres fedett élményfürdő (külön gyermekrésszel), 3 óriáscsúszda és 11 kabinos szaunapark is várja a családokat, s mindezt egyetlen belépőjeggyel igénybe lehet venni. Nyáron 21, télen 16 medencével szolgálják ki az évi csaknem félmillió látogató igényét.

 

Jubiláló Colosseum

A fürdőbe fedett folyosó vezet az idén áprilisban ötödik születésnapját ünneplő Colosseum Hotelből, így a szállóvendégek télen-nyáron akár fürdőköpenyben átsétálhatnak, és ott korlátlanul élvezhetik a fürdőzés örömeit. A 82 szobás, négycsillagos szállodában azonban házon belül is találunk wellnessrészleget, többféle medencével, szaunavilággal, tradicionális és egzotikus masszázsokkal, fitneszteremmel; míg a felnőttek a koktélmedencében szürcsölgetik italukat, a gyerekek a szomszédos medencében élvezhetik az óriáshullámokat.

Az Accent Hotels által üzemeltetett, gyerekbarát Colosseumban – amely a legnagyobb idegenforgalmiadó-befizető a városban – a nyitás évéhez képest csaknem 4000 forintos átlagár- és 20 százalékos foglaltság-emelkedést regisztráltak 2015-ig, amikor is 70 százalék közeli éves töltöttséget sikerült elérniük. A jubileumi év apropóján hetente változó ital- és masszázsakciókkal kedveskednek vendégeinek, fejlesztési terveik közé tartozik egy új, modern büfépult létesítése a gourmet fogásokat és a Homokhátság ízeit egyaránt felvonultató étteremben, a nászutas lakosztály megúlítása. Követendő jó gyakorlat lehet, amit itt láttunk: a tányéralátét valójában egy információs lap és programajánló a házon belüli és azon kívüli szolgáltatásokról, a helyi és környékbeli látnivalókról.

 

Ökoturizmus feljövőben

A gyógyfürdő mellé az elmúlt években vonzerőként felzárkózott a Nagyszéksós-tó és az ott tanyázó vízibivaly-gulya. A terület értékes állat- és növényvilágát gyalog és két keréken is felfedezhetjük a tó körül kiépített túraútvonalon, amihez bringa helyben is kölcsönözhető. Nyáron a település turisztikai irodája segwaytúrákat is szervez ide, a csónakázótó melletti büfé pedig újdonságként helyi ínyencségeket kínál, például bivalyszalámit.

A helyi termékek felkarolása fontos missziója a Móra Tourist Nonprofit Kft.-nek, irodájában árusítja ezeket, sőt külön he­lyi­ter­mék-kóstoló programot is kidolgoztak. Az egyik helyszín, az önkormányzati beruházással épült Mórahalmi Rétesház szinte zarándokhelye a turistáknak, háziasszonya, Rózsa Klára az édesanyjától tanulta a hagyományos, kézzel húzott finomság készítésének fortélyát, ezt szívesen be is mutatja műhelyében, ahol 22-féle töltelékkel készül a pillekönnyű rétegekből álló tészta. A szervezett bemutatót természetesen kóstoló zárja.

 

Lovas színház és makettpark

Új látványosság a lovascentrum területén található Patkó Lovas Színház, amely az idei, második évadjában már öt különböző darabbal és kilenc előadással jelentkezik. A fedett arénában június 25-én a János vitézzel indul az évad, majd operettet, mucisalt és rockoperát is láthat a nagyérdemű, így a Mágnás Miskát, a Musicalek lóháton című produkciót, az István a királyt, valamint a Gladiátort, mindet a Nemzeti Lovas Színház előadásában.

A kulturális kínálatot erősíti a tavaly tavasszal megnyílt Mini Hungary Park. A kéthektáros szabadtéri múzeum a történelmi Magyarország 1910 előtt emelt becses és beszédes épületeit jeleníti meg a valós földrajzi tájolás szerint: templomok, várak, kastélyok és más műemlékek 1:25-ös méretarányú, kimunkált makettjeit láthatjuk itt, Petőfi szülőházától a Parlamenten át Munkács váráig, összesen félszázat. Érdemes So­mor­jai Ferencet kérni a tárlatvezetéshez, akinek kalauzolása felér több évnyi történelemleckével.

Egyébként a Mórahalmon pihenő vendéget a helyi Tourinform-iroda szinte „kézen fogja": 7 nap – 7+1 kaland címmel minden napra ajánl szervezett programot, a zákányszéki Madárkert felkeresésétől a Tanyamustrán át a határon túli Palicsra és Szabadkára tett kirándulásig. Naptáruk tavasztól őszig, fix időpontokban kínál garantált túrákat, gyalog, kerékpárral vagy idei újításként már lóháton is. Lehet csillagos égboltot lesni, bunkereket felkutatni a kelebiai erdőben, vagy éppenséggel ehető gombák után kajtatni.

Az eredmények magukért beszélnek: míg 2010-ben mintegy 600 szállásférőhelyen 29,4 ezer ven­­dég­éjszakát regisztráltak, 2015-ben közel 1200 vendégágyban már 104 ezer éjszakát töltöttek a Móra­ha­lomra látogatók (tavaly lépett piacra a háromcsillagos Elixír Hotel), vagyis öt év alatt 3,5-szeresére nőtt a forgalom.

 

Egyedi modell

A Móra Tourist Nonprofit Kft. egyedi modell szerint működik, ugyanis – mint Stampf Mariann ügyvezetőtől megtudtuk – a klasszikus TDM-feladatok mellett gazdálkodási tevékenységet is folytatnak: az önkormányzattól ingyenes használatra megkapott ingatlanok hasznosításából származó bevétel plusz forrásokat teremt működésükhöz. Ők üzemeltetik például a Nagyszéksós-tónál lévő kulcsosházat és az erdei iskolát is. Az ügyvezető szerint ez a modell, a vele járó leterheltség ellenére, járható út lehet a forráshiánnyal küzdő TMD-szervezetek számára.

Új kezdeményezésük a magánszállásadók szakmai segítése, mivel a város férőhely-kapacitásának több mint fele náluk található. Az idén útjára indított programsorozat keretében megismertetik őket a helyi attrakciókkal és lehetőségekkel, hogy vendégeiknek is tudják ajánlani azokat.

Régi adósságot törlesztve, szintén ebben az évben indult el Mórahalom önálló turisztikai weboldalának fejlesztése, elkészültéig a fürdő honlapján (erzsebetfurdo.hu) találhatják meg a látogatók a turisztikai információkat.