Nemzeti marketingterv 2016-ra - Gasztroélmények terítéken

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2015. december 15. 13:33

A Magyar Turizmus Zrt. jövő évi marketingtervéről, a gasztronómiának szentelt tematikus évről és a TIMEA néven futó, hároméves keresletösztönző projektről is hallhattunk a szállodaszövetség novemberi közgyűlésén.

A 2016. évi nemzeti marketingterv stratégiai irányairól szólva Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója kiemelte a turisztikai és agrármarketing egymást erősítő jellegét, mely legkézzelfoghatóbban a gasztronómia területén jelenik meg. Ezért 2016-ra a társaság – visszatérve a tematikus évek koncepciójához – meghirdette a gasztroélmények évét.

 

Fedezzük fel a vidék ízeit

A Torkos Csütörtökkel induló tematikus esztendő 4-5 nagyszabású, országos vagy azon is túlnyúló gasztronómiai eseményt ölel fel, amelyeket regionális és külképviseleti szervezésű vagy támogatású, illetve az agrármarketinghez kapcsolódó események sora kísér egész évben. Minden hónapban más és más ételek, ételcsoportok kerülnek majd terítékre a gasztroélmények bemutatása során, figyelemmel a legújabb globális trendekre, illetve a kárpát-medencei, regionális és kistérségi ízekre és hagyományokra egyaránt.

A gasztronómia fókuszba helyezése az MT Zrt. azon stratégiai célját is szolgálja, hogy az eddigieknél nagyobb erőkkel népszerűsítsék a magyar vidék vonzerőit mind belföldön, mind külföldön. Ennek érdekében a társaság szoros együttműködésre törekszik a szakmai szervezetekkel és a szolgáltatókkal, illetve innovatív online kommunikációs hátteret nyújt majd a tematikus év ernyője alá vont eseményeknek.

 

Egyszerűség, áttekinthetőség, tarthatóság

A Magyar Turizmus Zrt. marketingtevékenységének prioritásai a versenyképesség, a minőség és az ár-érték arány növelése, a 2016-os akcióterv alapelvei pedig az egyszerűség, az áttekinthetőség és a tartható tervezés – hangsúlyozta Glázer Tamás, a társaság vezérigazgató-helyettese.

Külpiaci stratégiánk némileg átalakul, hagyományos piacaink mellett a szervezet kiemelten foglalkozik azokkal a térségekkel és országokkal, amelyekben nagy fejlődési lehetőséget lát, mint például Latin-Amerika, az Arab-öböl, Kína vagy Izrael. A megközelítésben alapelv a regionalizáció, ennek szellemében például Spanyolország Portugáliával, Írország Nagy-Britanniával alkot csoportot.

A 2016-os kiemelt központi piacspecifikus kampányok között újdonság lesz a téli keresletösztönző akció mintájára nyáron indítandó Budapest Summer Invitation, valamint a Nyugat-magyarországi Termálút alapján létrejövő, a szándék szerint az orvosi turizmusra építő Kelet-magyarországi Termálút prog­ram (Alföld Spa). A fővárosban a tavaszi és az őszi kulturális fesztivál (BTF, CAFe Budapest), valamint a MICE kap fokozott figyelmet.

A belföldi kereslet- és termékfejlesztési irányai az új attrakciók (pl. Zselic, Majk, Gatyatető, Eger) beemelése a kínálatba, komplex termékek kialakítása, a védjegyrendszer továbbfejlesztése és a vendégbarát szemlélet terjesztése. A keresletet várhatón az olyan országos programok is növelik majd, mint a Zrínyi-, a Bartók- és a Szent Márton-emlékév, a lengyel-magyar kulturális év, valamint a Hazatérés Hete, amellyel a Magyarországról elszármazottakat invitálják hazalátogatásra.

A Balaton márka és a fővárossal közösen megfogalmazandó Budapest brand fejlesztése mellett pedig jövőre az MT Zrt. elkezdi a következő évek nagy nemzetközi sporteseményeink kommunikáció­ját is.

Glázer Tamás kitért a kilátásokra is: az előrejelzés szerint idén 5,9 százalékos vendégéjszaka-növekedés után, 2016-ban – a pesszimista forgatókönyv szerint – további 4,5 százalékos bővülés a célkitűzés.

 

Országimázs és piacra jutás TIMEA-val

Langer Katalin, az MT Zrt. nemzetközi és kongresszusi igazgatója az európai uniós forrásból tervezett országmarketing-tevékenységről tájékoztatta a szállodásokat. A GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) keretében címzetten szereplő 8,35 milliárd forintnyi támogatásra a társaság már benyújtotta TIMEA (Turisztikai Innovációs Marketing Együttműködési Alapprogram) néven futó projektét. Ez az összeg más forrásból még kiegészül 1,3 milliárd forinttal, így a Magyar Turizmus Zrt. a következő három évben összesen 9,8 milliárd forinttal gazdálkodhat pluszban, ennek 85 százalékát külföldi új és feltörekvő piacokon, 15 százalékát belföldön költi majd el. A nemzetközi marketingtevékenység alapja az országmárka ismertségének növelését célzó imázskampány, a második szintet az országspecifikus termékkampányok alkotják, a harmadikat a helyi akciók. Idehaza három niche termék, a senior, az akadálymentes és az orvosi turizmus lesz a kedvezményezett.

A hazai vállalkozók piacra jutását segítő B2B kommunikáció klasszikus elemei – turizmus prémium napok, workshopok, kiállítások – mellett védjegyrendszerrel, szemléletformáló és tudásmegosztó képzéssel (Turizmus Akadémia) is támogatják a szolgáltatókat.