Ötödével csökkentette a jogdíjakat az Artisjus - Háttérzene még olcsóbban - TP 2015. február

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: Turizmus Panoráma

 2015. február 15. 09:37

Ha más adóterhek és elvonások nem is, legalább a zeneszolgáltatás után járó jogdíjak kedvezően alakulnak a szállodáknál és a vendéglátóhelyeknél ebben az évben.

A szállodai jogdíjak szintje egy korábbi megállapodásnak köszönhetően 2015-ben is változatlan (a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének 2014-re és 2015-re sikerült elérnie a díjak rögzítését).

A vendéglátóhelyek jogdíja január 1-jétől átlagosan 19,5 százalékkal csökkent, valamint egyszerűsödött a legtöbb vállalkozás számára nehezen átlátható tarifarendszer. A zeneszolgáltatást is folytató üzletek díjkalkulációja során ezentúl az adott település lélekszámát veszik figyelembe, ezzel megszűnik az eddigi közigazgatási alapú besorolás, illetve a meghosszabbított nyitvatartási idő súlya is csökken.

A díjfizetési hajlandóság növekedését azzal szeretné elérni az Artisjus, hogy kedvezményeket nyújt a zenét szolgáltatni kívánó üzleteknek. Ha ezek bejelentkeznek az Artisjus nyilvántartásába, az üzlet indulásának évében 10 százalékos, majd a következő évben 5 százalékos jogdíjcsökkentést érvényesíthetnek. Ez a kedvezmény azokra az új belépőkre vonatkozik, amelyeknél korábban (legalább 12 hónapon át) nem szólt zene. Az Artisjus úgy nyilatkozott, hogy ezzel a kedvezménnyel a zeneszolgáltatás érdekében eszközölt első beruházás (pl. hangfalak, erősítő) terheit kívánja megkönnyíteni.

Egy másik fejlemény, hogy az Artisjus együttműködési megállapodást kötött néhány háttérzene-szolgáltatóval (lásd keretes írásunkat), ennek értelmében a szerződött üzlet tulajdonosa az adott szolgáltatón keresztül a jogdíjfizetést és az összes ezzel kapcsolatos teendőt el tudja intézni.

Az Artisjus arra számít, hogy a jogdíjcsökkenés és a kedvezmények következtében több vendéglátóhely dönt majd a nyilvános zenefelhasználás mellett 2015-től. Ez reményeik szerint közép- vagy hosszabb távon képes lehet ellensúlyozni a díjcsökkentés hatását.

A háttérzene-szolgáltatók általában további kedvezményeket adnak díjaikból. A mind a szálláshelyek, mind a vendéglátóhelyek körében sok ügyféllel rendelkező Mood Media Hungary tájékoztatása szerint például a klasszikus vendéglátó egységek további kisebb, a szállodák pedig jelentős kedvezményeket kaphatnak, ha igénybe veszik a cég szolgáltatását. A 3G Multimédia pedig arról számolt be, hogy összesen 10-40, vagy akár 50 százalékos kedvezményt is tud nyújtani.

Artisjusszal szerződött háttérzene-szolgáltatók:

• A Mood Media zenei és technológiai kínálata meglehetősen széles, a szatelliten keresztül elérhető zenétől kezdve egészen a Mood Mixes streaming zenei szolgáltatásig.

• A 3G Multimédia saját fejlesztésű digitális technológiáját kínálja a zeneszolgáltatáshoz. Állítólag a teljes világrepertoárral rendelkeznek, és több mint tízéves zenei szerkesztői tapasztalatuk van.

• A Kitto Media divatbemutatók tervezésében szerzett nagy tapasztalatot, múltjának köszönhetően az összes fontos kiadóval kapcsolatban áll.

• A „közösségi zenegépként” funkcionáló Mixgar online alkalmazás.

• A Music Engine hazai vállalata nemrég kezdte meg működését. A cég négyféle készüléke programozható, állítólag a Mahasz (Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége) és az Artisjus által is elismerten jogtiszta zenével.

 


 

Bővülő repertoár a CloudCastingtól

A piacon több éve jelen lévő CloudCasting tájékoztatása szerint az általa képviselt svéd Epidemic Sound újabb zeneműveket léptetett ki Magyarországon a kollektív szerzői jogkezelés hatálya alól, így jelenleg közel 32 ezer zeneszámot tartalmazó repertoárja van. A CloudCasting továbbra is vállalja, hogy ügyfelei helyett kifizeti a feléjük az Artisjus által kiszámlázott szomszédos jogi jogdíjakat. A cégnek itthon jelenleg több száz ügyfele van a szálloda-vendéglátás ágazatban, főleg éttermek, sörözők, de egyre növekvő számban szállodák is.