Pécs titkos kincsei - 10 tipp Pécsett

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2015. december 15. 13:33

Pécs olyan sok rejtett értékkel és izgalmas élménnyel várja a turistát, hogy muszáj több napot rászánni. Íme Pécs, ahogyan mi ajánljuk.

1. Székesegyház és Püspöki Palota

Idén nyáron nyitották meg a látogatók előtt a Püspöki Palotát, a palotakertet és egy eddig elzárt titkos földalatti folyosót. A kertet a pincével és magtárral össze­kötő alagút története a középkorig nyúlik vissza, és egészen különleges szerepet töltött be a 20. század második felében is. A pincealagút nyugati szárnyát ebben az időben nem csak bor tárolására használták: amikor a püspöki rezidenciába és kertjébe számtalan lehallgató készüléket telepítettek, akkor biztonságos földalatti ösvényként is igénybe vették.

Nyártól a székesegyház – amely az egyetlen négy főtoronnyal ellátott templom Magyarországon – délkeleti tornya is látogatható, ahonnan lenyűgöző a panoráma.

 

2. Kiállítás, színház, zene

Európa 2010-es kulturális fővárosában nem maradhat említés nélkül a város gazdag kulturális kínálata, legyen szó múzeumokról, koncertekről vagy akár Magyarország első, 1367-ban alapított egyeteméről.

Pécs híres szülötte, Victor Vasarely halálának 110. évfordulója alkalmából kötelező látnivaló a Vasarely Múzeum, és szintén kihagyhatatlan a Csontváry Múzeum, állandó kiállítása a hazai múzeumtörténetben is kiemelkedő. A zene szentélye a 2010-ben elkészült Kodály Központ.

 

3. Cella Septichora Látogatóközpont

Pécs római kori ókeresztény temetője 2000-ben került felt az UNESCO világörökségi listájára kultúrtörténeti kategóriában. A látogatás során, csaknem 1700 évet utazva vissza az időben, megismerkedhetünk az európai kultúrtörténet szempontjából fontos temetkezési szokásokkal, jelképekkel.

 

4. Zsolnay Kulturális Negyed

Az Európa Kulturális Fővárosa program legjelentősebb fejlesztése a Zsolnay Gyár leromlott állapotú és műemlék épületeinek felújítása lett. Kulturális, közművelődési és oktatási funkciók ide telepítésével pezsgő kulturális negyeddé és rekreációs területté alakították a zömében hasznosítatlan tereket. A mintegy öt hektárt felölelő Zsolnay Kulturális Negyed évi több százezer látogatót fogad, informatív látogatóközponttal, egyetemi közösségi terekkel, vibráló kulturális élettel.

 

5. Muszlim építészeti emlékek

Pécs jelképévé vált Európa legészakibb épségben maradt dzsámija: Gázi Kászim pasa dzsámija ma katolikus templomként működik (helyén eredetileg is templom ált) a Széchenyi téren. Ezzel szemben Jakováli Hasszán pasa dzsámija és a hozzá csatlakozó minaret napjainkban is muszlim imahely.

A muszlim építészet emlékét őrzi a már csak romjaiban fellelhető Memi pasa török fürdője a Ferencesek utcájában. Jövőre, Szulejmán szultán halálának 450. évfordulója apropóján is érdemes lesz felkeresni ezeket a helyszíneket.

 

6. Tematikus séták

Aki kíváncsi arra, hova járt iskolába Babits Mihály, hol voltak Weöres Sándor kedvenc kocsmái, az eredjen íróink, költőink nyomába a Pécsi Múzsa irodalmi sétán, amelynek keretében megismerheti az írásaikat ihlető helyszíneket, felidézve verseket, szerelmi történeteket.

Hasonlóan érdekes a Kerékpáros kalandozás a török kori Pécs városában című túra, ez a Török tükör című regény alapján hívja 16. századi időutazásra a látogatót. Valamennyi bejárható az ingyenesen letölthető mobilapplikáció (Visit Pécs) segítségével is. A www.iranypecs.hu honlapon pedig 3D-s virtuális túra tehető.

 

7. Vonzó városi terek

Pécs mesebeli, hangulatos terei közül a legismertebb a Széchenyi tér, a pécsiek kedvelt találkozóhelye.

Izgalmas élményt ígér a Vásártér is, ahol az év 52 vasárnapján megnyitó vásárban az antik tárgyaktól a háziállatokon át az autócsodákig minden fellelhető, de a legfinomabb lángos is itt kapható.

A város „legmediterránabb” helye a Jókai tér.
A klasszicista stílusú Elefántos Ház nemcsak építészetileg, hanem gasztronómiai múltja miatt is jelentős.

 

8. Sipőcz Ház

Pécs egyik kevésbé ismert titkos kincse a Sipőcz Ház, amely a város legrégibb (1764-ban alapított) patikájának adott új funkciót a hagyományok tiszteletben tartásával. Az 1800-as évek végét idéző bútorzat és a Zsolnay-ivókút adja a keretét az itt működő helyitermék-központnak, de az épületben a gyógyszerészet múltját bemutató patikamúzeum és marcipánkiállítás is megtekinthető.

 

9. Tettyei romok

A Tettye Pécs egyik legfestőibb városrésze, kedvelt kirándulóhely. Három oldalról hegyek ölelik körül, alatta pedig a város terül el. A hely neve a magyarul derviskolostort jelentő „tekke” török szóból ered. A 16. század elején Szathmári György pécsi püspök nyaralót építtetett itt, amely a török időkben a dervisrend birtokába került. A Tettye 4,5 hektáros parkja ma teljes egészében a kikapcsolódást szolgálja, a középkori romok kulturális rendezvényekhez is látványos díszletet nyújtanak.

 

10. Tv-torony a Mecsekben

A Pécstől északra elnyúló Mecsek legmagasabb csúcsa a Zengő (682 méter), de kedvelt kirándulóhely még a Misina-tető, a Kis-Tubes, a Tubes és a Jakab-hegy is. A Misina csúcsán álló, 197 méteres pécsi Tv-torony Magyarország legmagasabb épülete. Az üvegfalú étteremig gyorslifttel lehet feljutni, a felette lévő körkilátó 80 méterre a talajszinttől, így a Misina-tetővel együtt 615 méterrel a tengerszint felett található. Tiszta időben akár a Badacsonyig is el lehet látni.