Pénzügyi innovációk a turizmusban - Út a készpénztől a mobilfizetésig

Szerző: PR

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. június 15. 10:15

Az okos fizetési megoldások ma már költséges beruházások nélkül elérhetők – a turisztikai cégek számára is.

Az innovatív szolgáltatásokra való átállás csak idő kérdése, hiszen rengeteg üzleti lehetőséget rejt magában a gépek közötti kommunikáció (M2M), és persze az, hogy szinte már mindenkinek a zsebében ott lapul egy okostelefon.

A bankkártyás vásárlások töretlen népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt időszakban évente 20 százalékkal emelkedett a kártyás fizetések összege. Az elfogadóhelyek száma ugyanakkor jóval alacsonyabb mértékben, csupán 3 százalékkal bővült.

Magyarországon kevesebb mint 100 ezer bankkártya-elfogadó hely található, még mindig sok az olyan cég, amelyiknél kizárólag készpénzzel lehet fizetni. Idetartozhatnak a kisebb utazási irodák, a néhány apartmant üzemeltető szálláshely-szolgáltatók vagy a vízpartok mellett szezonálisan működő büfék, éttermek is. Az elektronikus fizetés – megfelelő technológia hiányában – eddig „terepen”, például az idegenvezetések során sem volt megoldott, ez azonban már a közeljövőben gyökeresen megváltozhat.

Napjainkban ugyanis már olyan okos szolgáltatások is elérhetőek, amelyekkel a kis- és közepes vállalkozások is könnyen bevezethetik a legmodernebb fizetési megoldásokat.

 

A mobilfizetés evolúciója

Hatalmas technológiai ugrás történt az első mobiltelefonos fizetések óta, ami sokáig az SMS-sel rendezett parkolást jelentette.

Majd jött a virtuális pénztárca, mely immár online pénzügyi kapcsolatot teremtett a vásárló és az értékesítő cég között: fizetésnél a felhasználónak egy megbízható közvetítő oldalon kell megadnia a kártyaadatait. Ide sorolható a
Vodafone Wallet is: az alkalmazás kényelmes és biztonságos, a vásárlónak a kasszánál egyszerűen csak oda kell érintenie a telefonját a PayPass terminálhoz.

A napjainkban egyre népszerűbb érintés nélküli bankkártyák kommunikációját pedig egy rövid hatótávolságú (Near Field Communication) chip biztosítja. Az „egyérintéses” fizetés telefonnal is lehetséges, ehhez NFC-kompatibilis készülékre, illetve egy szintén NFC-képes, biztonsági elemekkel ellátott SIM-kártyára van szükség. Ilyen technológiát használnak az Apple Pay és a Samsung Pay szolgáltatások is.

 

mPOS-terminál a zsebben

A Vodafone új, innovatív szolgáltatása, a ReadyPay egy olyan mobil bankkártya-elfogadó megoldás, amely egy internetre csatlakoztatott eszközből (okostelefon vagy tablet) és egy mobil terminálból áll. A fizetést bonyolító alkalmazást a távközlési vállalat az OTP Bankkal közösen fejlesztette.

 

Milyen cégeknek ajánlott?

A szolgáltatáscsomagban elérhető terminál akár zsebben is elfér, így ideális lehet a mozgásban lévő értékesítők, idegenvezetők vagy olyan kisebb utazási irodák, turisztikai cégek számára, amelyek eddig nem rendelkeztek hagyományos terminállal.

 

Hogyan működik a szolgáltatás?

A tranzakciók az iOS vagy Android operációs rendszerű telefonokra, tabletekre letölthető applikációban kezelhetők: erre az online felületre írható be a vásárlás összege, és innen küldhető a vevő e-mail címére az e-számla. A telefon/tablet a legújabb Bluetooth-technológián keresztül kommunikál a terminállal, amely Mastercard, Visa, egyérintéses és mobiltárca-fizetéseket is tud kezelni. A megoldás a legmagasabb biztonsági követelmények mellett képes elfogadni a bankkártyákat.


Így nyerhet cége a bankkártyával

A bankkártyával vásárlók átlagosan 20 százalékkal többet költenek, aminek egyszerű lélektani oka van: a pénz véges a tárcánkban, míg bankkártya esetén nincs ilyen érzetünk.

A neuro-közgazdaságtan leghíresebb kísérlete bebizonyította, hogy a „kápéban” fizetés tényleg fáj, hiszen aktiválja az agy fájdalomközpontját. A kártyás fizetéseknél a kutatók nem tapasztaltak hasonló reakciót.

 

A ReadyPay további előnyei:

Gyors átállást biztosít: a Vodafone 10 napon belül leszállítja a terminált.

Költséghatékony: alacsony beruházási költséggel jár a terminál megvásárlása, ezen felül kedvező pénzügyi csomagot biztosít a szolgáltató.

Mindent egy kézből: a tranzakciókat külön online felületen tudja nyomon követni, listázni a vállalkozás, így nem kell sok időt eltöltenie az adminisztrációval.

Kis helyen elfér: az mPOS-készüléknek a hagyományos POS-terminálokhoz képest sokkal kisebb a mérete, így kényelmesen elfér egy zsebben, ezáltal könnyen hordozható.

Növeli a versenyképességet: a kártyás fizetés ma már alapvető elvárás a vásárlók részéről.

Környezetbarát: nincs papíralapú bizonylat. (x)