Szulejmán nyomában Szigetváron - Törököt fogtak - TP 2013. október

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2013. október 15. 10:16

Akár történelmi igazságtételként is felfoghatjuk, hogy Szigetvár napjainkban éppen annak a Szulejmán szultánnak köszönheti felvirágzását, aki több száz évvel ezelőtt veszedelembe ejtette. Több mint 25 éves Csipkerózsika-álmából ébredezik a város, javarészt török támogatással.

Grandiózus projekttel készül Szigetvár 2016-ra, Zrínyi Miklós és I. Szulejmán halálának 450. évfordulójára. A városvezetés az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett az oszmán kori építészeti emlékek helyreállításának előkészítésére, valamint a tudományos kutatások elvégzésére. Szándékaik megvalósulása nagy lendületet kapott azzal, hogy mindehhez a török állam anyagi támogatását sikerült elnyerniük.

– Az Ankarában tavaly novemberben megkötött megállapodásunk rögzítette, hogy Törökország támogat három szigetvári projektet: a Szulejmán-türbe megtalálására és a szultán temetkezési körülményeire irányuló tudományos szintű kutatást 50 ezer euróval, a Török ház helyreállítását és látogatóbarát környezetalakítását 70 ezer euróval, míg a várban található Szulejmán szultán-dzsámi rekonstrukcióját és közönség elé tárását 2 millió euróval segíti – nyilatkozta lapunknak Kolovics János, a település polgármestere.

Sírt kerestek, várost találtak

A magyar és török kutatókból álló csapat ez év januárjában, a TIKA (török kormányfői hivatal) támogatásával kezdte meg munkáját. A cél eredetileg Szulejmán szultán temetkezési helyének fellelése volt, a tudósok azonban alaposan „túllőttek a célon”: egy eddig ismeretlen, komplett oszmán kori települést találtak, amelynek hírét szeptemberben jelentették be. Az elveszett város felfedezése azért unikális, mert az oszmánok általában nem hoztak létre saját településeket, hanem a meglévőket vették birtokba. Az írásos emlékekben Turbéknak nevezett városhoz hasonlót még nem találtak a hódoltság kori Magyarország területén. Turbék létrejöttét a szakemberek egyértelműen Szulejmán szigetvári halálához kötik.

Feltárásához azonnal hozzáláttak, s már elkezdődtek a tárgyalások a további munkák támogatásának előkészítéséről. A cél immáron annak a 46 állomásos történelmi tematikus útnak a létrehozása, mely a különleges leleteket felfűzve 4,5 kilométer hosszan vezeti majd a látogatókat a vár maradványaitól egészen a Szigetvár mai határán kívül található, oszmán kori romokhoz. A turisztikai programban a vár koncentráltan szerepel, a jelenlegi múzeum mellett látogatóközpont épül a megszokott tájékoztató funkciókkal. Az eddigieknél jobban láthatóvá tett dzsámi szintén kuriózum lesz.

Az első eredmények

Közben már megvannak az első eredmények. A tavalyi UNESCO-s felújítás keretében elkészült az úgynevezett gyilokjáró – a várfal tetején a török idő óta nem lehetett körbejárni. Átadták és a látogatók elé tárták a Török házat, mely az egyetlen, teljes egészében fennmaradt lakóház ebből a korszakból.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a város csak a múltba tekint. A tavaly befejeződött belvárosi rehabilitációs program keretében megszépültek a közterületek.
A Makovecz Imre által tervezett, ám 1987-ben félbehagyott Vigadó Kulturális Központ kivitelezését is befejezték. A 150 férőhelyes színházteremmel rendelkező épületnek kulturális szerepet szánnak.

Gyógyhely lehet

A kínálat fontos eleme a kiváló minőségű gyógyvízre építő Szigetvári Gyógyfürdő. A létesítmény több egymást kiegészítő egységből áll, kinti és benti termálvizes medencéket, élménymedencét, gyógyfürdői szolgáltató részleget, nyári strandfürdőt és uszodát foglal magába. A gyógyászaton elérhető a nyolc klasszikus, OEP-támogatott kezelés, a szakorvosi felügyeletet minden hétköznap biztosítják. A wellness-szolgáltatások körét a téli szezonra új infraszaunával bővítik, és többféle masszázs is elérhető.

– Miközben a családbarát szolgáltatások bővítésén is gondolkodunk, elsősorban a gyógyászati vonalat szeretnénk erősíteni – tájékoztatott Mátyás Gergő, a létesítményt üzemeltető Sziget-Víz Kft. ügyvezető igazgatója. Hogy rangot szerezzenek a dél-dunántúli fürdők között, elindították a gyógyhellyé nyilvánítás folyamatát, az elbírálás ez év végére várható. Emellett a Pécsi Tudományegyetem munkatársaival közösen a víz szervesanyag-tartalmára vonatkozóan végeznek vizsgálatokat.

Rákapcsolt a TDM

A két éve alakult, tevékenységét azonban csak a múlt évben megkezdő, 26 tagot számláló Szigetvári „Zrínyi 1566” Turisztikai Egyesület tevékenysége jól mérhető a városi rendezvények számának növekedésében. Új elemként jelentkezett az idei kínálatban az augusztus 20-i programsorozat, illetve az Országos Halfőző Verseny, s minden eddiginél nagyobb szabású volt a hagyományos, szeptember eleji Zrínyi Napok. Az egyesület mobil színpadot vásárolt a rendezvények költségeinek csökkentésére.

A turisztikai egyesület elnökeként is tevékenykedő Mátyás Gergő elmondta: Szigetvár 2014-ig tartó turizmusfejlesztési koncepciója fontos célul tűzte ki a vendégéjszakák számának növelését, a jelenlegi, jellemzően két nap/egy éjszakás tartózkodás meghosszabbítását. A külföldiek elsősorban testvérvárosaikból, Horvátországból, Romániából, Finnországból, Németországból, Japánból és Törökországból érkeznek. Számottevő a Pécsről kiáramló turizmus is.

Marketinganyagaik közül már elérhetők a tagok helyzetbe hozását segítő leporellók, s most készül a látnivalókat bemutató imázskiadvány.

A városvezetés tudatos, elhivatott és eredményes turizmusfejlesztési tevékenységének elismeréseként Szigetvár idén elnyerte a Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Marketing Igazgatósága által adományozott „Az év turizmusbarát települése” címet.

 

Új szálláshelyek a láthatáron

Jelenleg csupán két szállodája van Szigetvárnak, a két éve felújított, 24 szobát és wellness-szolgáltatásokat kínáló Hotel Kumilla*** és a Hotel Oroszlán**, melyek a panziókkal és vendégházakkal kiegészítve egyelőre lefedik a keresletet. Az új fejlesztések nyomán várható látogatószám-növekedés azonban megalapozottá tehet további szálláshely-beruházásokat. A polgármester beszámolója szerint külső befektető bevonásával jó esély van a vár falain belül található, félkész hotel négycsillagos szálláshellyé fejlesztésére, illetve egy másik magas kategóriájú szálláshely építéséről is folytatnak tárgyalásokat.

A palettát színesíti a Mecsekerdő Zrt. által üzemeltetett Sasrét Vendégház, melyen idén az eddigi legnagyobb átalakítást végezték. A csaknem 100 millió forintos beruházás keretében a 21. század elvárásai szerint újították fel az épületet, 18 szobát, így 37 férőhelyet, korszerű konyhát és hozzá tartozó éttermet, teraszt és szaunát alakítottak ki, napkollektorokat állítottak üzembe. A ház környezetében működő, hétvégenként közlekedő kisvonat, a „Zselici Csühögő”, a tanösvény, az ősbükkös, a pihenőpark és a környező erdők tartalmas, aktív kikapcsolódást kínálnak.

Gasztrotipp

A Szigetvárhoz közeli mozsgói szőlőhegyen több száz éves pincével büszkélkedő Ebner Borászatban saját boraikból egyedi igények alapján összeállított borkóstolókat, borvacsorákat tartanak. Konferenciákhoz és más összejövetelekhez 200 férőhelyes, klimatizált rendezvénytermet és 130 férőhelyes, panorámás termet ajánlanak, és panziójukban 11 kétágyas szoba is található.