Ha május, akkor nyit a Balaton

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. május 02. 15:01

Idén már harmadszorra rendezi meg május 1–16. között a Balatoni Regionális TDM Szövetség a helyi és térségi TDM-szervezetekkel karöltve a tavaszi Nyitott Balaton akciót, számtalan aktív, kulturális és gasztronómiai programot kínálva.
Az akcióhoz, az előző évhez hasonlóan, idén is mintegy háromszáz szolgáltató – 170-200 szálláshely és 100-120 vendéglátóhely, köztük éttermek, pincészetek, cukrászdák – csatlakozott.

A Nyitott Balaton életre hívásával új kereslet generálása, a tó nyári szezonon kívüli turizmusának megalapozása volt a Balatoni Regionális TDM Szövetség egyik célja. A másik pedig, hogy összefogásra bírják a régió szolgáltatóit, ez meg is valósult, egyre több vállalkozó lát fantáziát az akcióban – mondta el érdeklődésünkre Semsei-Inal Orsolya, a Balaton Turizmus Szövetség titkára.

 

Korai szezonnyitás

A balatoni egyesületek és önkormányzatok minden eddiginél több programot kínálnak idén májusban, és egyéb módon is támogatják az akciót. A köztudatba pedig egyre inkább bekerül, hogy a tó körül májusban is nagyszerűen el lehet tölteni az időt. Azzal már az elején számoltak, hogy a programsorozathoz kapcsolható vendégéjszakaszám-növekedés csak lassan, három-négy év alatt fog beindulni. A legtöbb érdeklődő egyelőre egy napra érkezik a programokra, de a tendenciák alapján remélhető, hogy jövőre már a júniusban szokásos vendégéjszakaszámot regisztrálhatja a régió a tavaszi időszakban (márciustól májusig), méghozzá jellemzően a minőségi szálláshelyeken. Ebből a szempontból előnyös, hogy egy hosszú hétvége bele szokott esni a kampány időszakába – idén például a pünkösdi hétvége, május 14–16-án.

 

Kedvezmények, pluszok

A szálláshelyek az akció ideje alatt helyi termékeket (bor, méz, lekvár, levendulás termékek, sütemények) készítenek be a szobákba, ezenkívül a részt vevő szálláshelyeken legalább egy éjszakát eltöltő vendégek megkapják a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kedvezményes belépőjegy-vásárlásra feljogosító lapját.

A kampányhoz 17 kerékpárkölcsönző is csatlakozott, ezek 50 százalékos árengedményt adnak díjaikból.

 

Elôtérben a gasztroprogramok

A programok sora már április 30-án, szombaton, egy nulladik nappal elindul, aznap zajlik ugyanis a Balaton fagyijának zsűrizése több helyszínen. Tavasszal főleg az aktív kikapcsolódási lehetőségeket helyezik előtérbe a szervezők, de most, csatlakozva a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett Gasztroélmények Évéhez, sok gasztronómiai programot is kínálnak. Április utolsó hétvégéjén tartják többek között a XXV. Jókai Napokat és ezzel párhuzamosan a jól ismert Jókai-bableves főzőversenyt Balatonfüreden, a badacsonyi Bortriatlon rendezvényein pedig személyesen ismerkedhetnek meg a vendégek Badacsony legkiválóbb nedűivel. Balatongyörökön a palacsinták széles skáláját, Tihanyban a kiváló aromájú pálinkákat, Balatonfenyvesen a bodza ehető és iható variációit kóstolhatjuk meg, Balatonföldváron pedig Ki mit süt? versenyre hívják az érdeklődőket a Kultkikötő Piknik keretein belül, ahol a legjobbak gaszroélményeket nyerhetnek a környékbeli vendéglátóknál.

Az aktív programokra vágyók a Mandula- vagy a Nezdei kézfogó teljesítménytúrának vághatnak neki, míg a Tour de Balaton bringatúra május 14-én lesz.

A Balatoni Regionális TDM Szövetség számos formában népszerűsítette a programsorozatot, többek között citylight plakátokon, a közösségi médiában, rádióinterjúkban és a helyi tévék műsorában, az országos és térségi utazási kiállításokon, de április 23-án, a VI. Országos Rendőr- és Tűzoltónapon is tartottak bemutatót a lehetőségekről.

A Nyitott Balaton programjai, a részt vevő szolgáltatók és a régió több ezer kilométer hosszú kerékpáros túraútvonala itt érhető el: www.nyitottbalaton.hu, www.balatonbike.hu.