Természetesen közel - 10 tipp a Velencei-tónál - TP 2015. július-augusztus

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2015. július 15. 15:58

A tó atmoszférája feltölt, kisimítja a megtépázott városi idegeket. Mi a titka? Sok van, íme közülük 10 tipp – „ahol két kerék több, mint elég”.

1. Tókör a teljesítményért

Ha több mint két napra maradunk, már beleférhet a programba a kerékpáros tókerülés, a jól kiépített bringaút mentén kerékpáros pihenők, szervizek, kölcsönzők is vannak. A 30-35 kilométeres túra kényelmesen teljesíthető, de jó tempóval sportértéke is van. Ha valaki rászán egy teljes napot, a körtúrára felfűzhetők a tó környékének fő látnivalói, egy kis strandolás, meg persze néhány kellemes cukrászda vagy hangulatos terasz.

 

2. Fürdőzés, mert egészséges

Kevesen tudják, hogy a Velencei-tó ásványi anyagokban (nátrium és magnézium) gazdag, vize felfrissíti, regenerálja a kimerült szervezetet, és reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas.

A pezsgő, fiatalos beach hangulatra vágyóknak a tavaly átadott Velence Korzón és Szabadstrandon a helyük, a vízi sportok kedvelői próbálják ki a wakeboardot a Venice Beach Cable Parkban, a velencei Tóbíró Strandon.

 

3. Sétahajózás a tavon

A hajójáratok Pákozdról, Agárdról és Velencéről fő szezonban (július 1-jétől augusztus 23-ig) naponta közlekednek, némelyik többször is, minimum 6 fizető vendég esetén. A túrák jellemzően 45 percesek, van olyan, amelyik az esti órákban indul, ha épp naplemente idején szeretnénk a vízen ringatózni.

 

4. Kenutúra a Csillárka tanösvényen

A túra résztvevői hétszemélyes csapatkenukban, vezetővel, másfél óra alatt eveznek végig hazánk egyik legszebb, legizgalmasabb tanösvényén, miközben megismerkednek a tó élővilágával. Az útvonal változatos élőhelyeken vezet keresztül: nyílt vizeken, nád- és iszapszigetek között, nádi ereken, ösvényeken.

 

5. Agárdi Gyógy- és Termálfürdő

Ha épp nem kedvez az időjárás a szabadtéri fürdőzésnek, a vízről akkor se kell lemondani az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőnek köszönhetően. A létesítményben kültéri és beltéri gyógy- és élménymedencék, balneokezelések, szauna és játszótér is rendelkezésre áll.

 

6. Kóstoló az Agárdi Pálinkafőzdében

Az agárdi Sreiner-tanyán, közvetlenül a gyümölcsöskertek és a fürdő szomszédságában található a híres Agárdi Pálinkafőzde. Látogatócentrumában a palackos pálinkák teljes választékával, kóstolóprogramokkal, előzetes bejelentkezés esetén kiváló ételekkel várják az egyéni látogatókat, rendezvényeket, konferenciákat egyaránt.

 

7. Pákozd-Sukorói Arborétum és Szabadidő Park

A 960 hektáron elterülő Arborétumban a tókörnyék élővilágát interaktív kiállítás mutatja be. Az útvonal mentén tanösvényt, hangulatos kis tavat, családi, baráti piknikezésre alkalmas részeket, a gyerekek számára épített „élményvárat”, sportterületet, ivóvízvételi lehetőséget és tűzrakóhelyeket találunk, a 150 férőhelyes fedett szín kulturális rendezvények otthona.

 

8. Nadapi Szintezési Ősjegy és Pákozdi-ingókövek

Nadapon van a térképészet és az építészet egyik legfontosabb meghatározójának, a magasságmérésnek magyarországi fő viszonyító pontja, a Nadapi Szintezési Ősjegy. Azért itt, mert a Velencei-hegység a Kárpát-medence legöregebb és legstabilabb képződménye.

Pákozd szomszédságában pedig a magyar Stonehenge-ként is emlegetett ingókövek érik meg a látogatást, a hatalmas, különös alakzatú gránittömbök úgy hevernek szanaszét, mintha egy dühöngő óriás dobálta volna szét őket.

 

9. Madárdal tanösvény

A Dinnyésről induló Madárdal tanösvény 3 km hosszú Müller István túráján megismerkedhetünk a tó gazdag madárvilágával és vízi élőlényeivel, táblák és szöveges magyarázatok, festmények segítségével.

 

10. Naplemente egy pohár itallal

A velencei, gárdonyi, agárdi tóparton több hangulatos büfé, kiskocsma, kávézó is található, teraszokkal, barátságos kiszolgálással és árfekvéssel. Az egész napos jövés-menés után zárjuk itt a napot egy pohár itallal a kezünkben. Káprázatos színekben játszik naplementekor a tó és az ég alja, remek fotótéma, romantikus kulissza.

 

Vonat + bicikli

Hadd beszéljünk rá mindenkit, hogy hagyja otthon az autót, és bátran szálljon vonatra kerékpárral. A Budapestről kevesebb mint egyórás úton a kényelmes, légkondicionált elővárosi vonat külön biciklitárolókat biztosít, alig több mint 200 forintos biciklijegy fejében. Cserébe a saját kerékpár hatalmas szabadságot ad lent a tónál, a települések, strandok, látnivalók közötti mozgásban, a jól megérdemelt jéghideg fröccs elfogyasztásáról nem is beszélve.