Dolce vita Bracon

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. június 15. 11:25

Akinek horvátországi nyaralása nemcsak fürdésből és napozásból áll, hanem a természeten, a kultúrán és a gasztronómián keresztül a helyi sajátosságok felfedezéséből is, az nyugodt szívvel választhatja úti célul Brac szigetét – lenyűgöző látnivalókra fog bukkanni.

Horvátország harmadik legnagyobb szigetére Spliten keresztül, komppal lehet leggyorsabban eljutni: a főszezonban óránként induló vízi monstrumok mintegy 50 perc alatt érnek Brac „főváro­sába”, Supetarba, útközben pedig kigyönyörködhetjük magunkat a távolodó szárazföld Split és Omis közti pazar hegyvonulatában.

Brac első számú vonzereje a sziget déli partján elterülő Aranyszarv (Zlatni Rat) nevű strand, melyet nemcsak Horvátország, de a világ legszebb plázsai közt is jegyeznek. Az apró kavicsos hosszú földnyelv a sziget szimbóluma is egyben, különlegességét az adja, hogy formája – kitéve az időjárás és az áramlatok szeszélyeinek – akár óráról órára is változhat. Az Aranyszarv minden korosztályt csábít az egész napos fürdőzésre, sekély vize a kisgyermekes szülők álma, de az öbölben működő búvárklubok és szörftelepek révén az idősebb generáció is kiválóan szórakozik itt, nem is beszélve az esti órákról, amikor strandbulikat rendeznek a fiatalok a kavicsfövenyre kitelepült bárokban.

De még a világ legszebb tengerpartja mellől is érdemes elindulni a vidék felfedezésére, és ha Brac szigetén így teszünk, nem fogunk csalódni.

 

Csak itt látható!

Murvica híres Sárkánybarlangja (Drakonjina) a XV. századba vezeti vissza a látogatót, s a kor barlangkolostori életének ritka bizonyítéka.
A húsz méter hosszú barlangban egy picinyke templomot találunk kőből faragott oltárral. Nevét a falba vájt sárkányalakról kapta, melyet a többi szimbólummal maguk a papok véstek a kövekbe.

A sziget egyik legszebb kirándulóhelye a hajdanvolt Blaca-kolostor (Pustinja Blaca) a ma már lakatlan Dragovode település mellett, egy meredek, festői sziklaszirt alatt, ahová szinte csak gyalog lehet eljutni. A napjainkban múzeumként funkcionáló különleges épületegyüttes – a XVI. században a törökök elől menekült papok éltek itt – sok ritkaság otthona, köztük egy teleszkópos csillagvizsgáló a második legrégebbi Európában.

A sziget központjában fekvő bájos falucskát, a braci grófok hajdani székhelyét, Nereziscát és környékét is érdemes felkeresni: többek közt román kori temploma (a közeli Jurjev-hegyen) és kalácsra hasonlító sziklaformációja (Kolac) várja, hogy pózoljanak előtte.

 

Gasztro- és egyéb túrák

Egyszerre leszünk gourmet-k és sportemberek, ha bevállaljuk a sziget Dolce vita névre keresztelt, egyedi gasztrosétáját. A körülbelül 6 km hosszú gyalogösvény, mely mindamellett, hogy gyönyörű természeti környezetben vezet minket, megismertet a sziget konyhaművészetének javával, de még kulturális feltöltődést is ígér. A Supetar fölött kezdődő út mentén öt hagyományos étterem (konoba) és falusi gazdaság, valamint két művészeti galéria és egy családi borospince várja az érdeklődőt, mindegyik valami eredetit, csak rá jellemző specialitást kínál, legyen az olívaolaj, sajt, bárányétel, pálinka, bor, különleges édesség vagy kőből készült emléktárgy. A gasztrotúra Dojni Humac és Dracevica környékén ér véget, mindkét településen érdemes kicsit elidőzni, magunkba szívni a braci építészet és életmód utánozhatatlan stílusát.

S ha a gyaloglásból nem volt elég, ott van még a Micra várost is érintő olívaösvény, a Splitskából induló Herkules tematikus út – ahol a régi kőbányák közt sziklába vésett Herkules-dombormű fogad–, vagy a nagyobb léptéktű, 12 állomásból álló Vidova Gora tanösvény, melynek végállomásáról, a sziget csúcsáról felejthetetlen kilátás tárul elénk az Aranyszarvra és a közeli Hvar-szigetre.

 

Tanulmányúton a Gruber-reisennel

A braci kínálatot a Gruber-reisen magyarországi képviseletének tavaszi tanulmányútján térképezhette fel mintegy 30 viszonteladó partner és a szaksajtó képviselői.

A meghívottakat az utazási iroda egyik kiemelt terméke, a Bretanide Sport & Wellness Resort látta vendégül. A cég zászlóshajójának számító szálloda és 27 lakosztálya a helyi besorolás szerint négycsillagos minősítésű, míg 260 standard szobája háromcsillagos. A 3 konferenciateremmel, 3 étteremmel, valamint wellnessközponttal, medencékkel és sportolási lehetőségek arzenáljával rendelkező komplexum Bol településen, az Aranyszarv strand mellett található.

A Gruber-reisen braci kínálatát fedi le – szintén az Aranyszarv körül – a Bluesun-lánc négycsillagos háza, az Elaphusa, valamint a háromcsillagos Bonaca és Borak hotelek, de az iroda Supetaron is kínál minőségi szálláshelyet a háromcsillagos Velaris Resort standard szobáival.

Az osztrák tulajdonú és székhelyű Gruber-reisen – mely családi vállalkozásként indult 1968-ban Grazban – 2016. január 4-én kezdte meg magyarországi tevékenységét Csákány Csaba vezetésével.

A tour operator fő profilja az egyéni, autós utazók kiszolgálása, a hazai képviselet is erre fókuszál, többnyire Horvátországban, Olaszországban és Szlovéniában kínálnak leginkább középkategóriás szálláshelyeket. A februárban megjelent magyar nyelvű katalógusukban felsorakozó mintegy 300 szálláshely között szállodákat, apartmanokat éppúgy találunk, mint magánházakat, s elsősorban tengerparti területeken. Eurós árakon értékesített termékeik mind kategóriában, mind minőségben az egykori Terra Reisen korábbi árualapjához hasonlítanak. Az anyacég állományában, annak country menedzsereként dolgozó Csákány Csaba munkatársa a call centert is üzemeltető Guba Tímea.

 

Tudta-e?

• Bracon nem kevesebb, mint 218 cseppkőbarlang található.

• A sziget az Adria legnaposabb részén fekszik, évi több mint 2700 órát süt a nap.

• A hegyének, a Vidova Gorának Sutvid nevű csúcsa (780 m) nemcsak Brac, de az összes adriai sziget legmagasabb pontja is egyben.

• A spliti Diocletianus-palota, a Fehér Ház, a Reichstag és a mi Parlamentünk közös vonása, hogy mindegyik építésénél braci márványt használtak.

• Bracon légikikötő is van, mely kis férőhelyű magánrepülőket és nemzetközi járatokat egyaránt fogad, 1992-től.

• A szigeten mintegy egymillió olajfa van, Horvátország legnagyobb olajfa-termesztő területeként tarják számon.

• Bol városka dominikánus kolostorának legféltettebb kincse a reneszánsz nagymesterének, Tintorettónak egyik alkotása (Madonna a gyermekkel és a szentlélekkel).

• Pucisca nevű településen működik Horvátország egyetlen kőfaragó iskolája.