Vitézy és az V. kerület is megregulázná a segwayezőket

Forrás: turizmus.com

 2017. július 19. 20:42

Egyre több lakossági panasz érkezik a belvárosi önkormányzatokhoz a járdákat ellepő, segwayező turistacsoportok miatt. Most a volt BKK-vezér is kiakadt rájuk, az V. kerület pedig szabályozást sürget.

„Engem a beerbikeoknál sokkal jobban zavar ez az új jelenség: a belváros járdáit ellepő segwayes turistacsoportok, ahol ráadásul az idegenvezetőn kívül a többiek kezelni sem tudják ezt az eszközt, rágyorsítgatnak, ijesztegetik a gyalogosokat és néha nekik is mennek. A Lánchíd járdáján egész szürreális volt a minap, ahogy agresszívan kerülgették és letolták maguk előtt az embereket" – írta Facebook-posztjában Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) volt vezérigazgatója, jelenleg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója.

Segwayezők a Lánchídon

Fotó: Facebook / Vitézy Dávid

Vitézy rámutatott: a segway 20 km/óra sebességre képes elektromotoros közlekedési eszköz, semmi keresnivalója a járdán. A legtöbb országban robogóként kezelik a szabályozásban, itthon azonban megengedőbb a jogalkotó és egyelőre gyalogosként közlekedhetnek. Ausztriában csak kerékpárúton vagy közúton közlekedhetnek – szerinte itthon is itt az ideje ezt meglépni, főleg a sűrű belvárosi területeken.

A Fővárosi Turisztikai Kerekasztal legutóbbi, június végi ülésén Belváros Lipótváros Polgármesteri Hivatalának képviseletében Tóth Sándor vetette fel az egyre nagyobb ütemben terjedő, KRESZ által nem besorolt turistajárművek – segway, elektromos roller, riksa – elterjedésének problémáját. Az V. kerületi önkormányzathoz egyre több lakossági panasz érkezik, de sokszor a többi turisták élményét is rontják, például sétálóutcákon való közlekedéssel, egyre több balesetveszélyes helyzetet okozva – mondta.

A kommunikációs igazgató szerint elterjedésük egyik oka, hogy Prágából ki lettek tiltva és így sok olyan cég jelent meg Budapesten, amelyeknek nincs bejelentett székhelye, sokszor magyarul sem beszélnek, és turisztikai szaktudás nélkül tartanak túrákat. Hangsúlyozta, nem szeretnék ezeket a közlekedési eszközöket kitiltani a kerületből, a beerbike-okhoz hasonlóan, de nagyon fontosnak tartják, hogy a tevékenységük és közlekedésük minél hamarabb szabályozva legyen. Megoldásként Tóth Sándor a segwayek problémájára a hop-on hop-off városnéző buszokhoz hasonló rögzített útvonalat javasolt, vagy önkormányzati érvényű szabályozásokat.

A javaslatra Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője akkor azt mondta: mindenképp egységes, fővárosi szintű szabályozásra lenne szükség és nem helyi (kerületi) érvényűre.