A titokzatos bőrönd, ami senkinek nem hiányzott az Atrium Hyattban

Forrás: turizmus.com

 2022. március 07. 19:11

Turizmussztori sorozatunkban ezúttal Csordás Imrének, az Atrium Hyatt (ma Sofitel Budapest) korábbi front office menedzserének történetét osztjuk meg olvasóinkkal.

A 80-as években viszonylag sok, kis létszámú német csoport érkezett autóbusszal az Atrium Hyatt szállodába. Egy alkalommal, a csoport érkezésekor annak rendje és módja szerint a londinerek a buszból behordták a csoport bőröndjeit a szálloda halljába és elkezdték a névlista alapján felcímkézni, majd a szobákba vinni.

Egy közepes nagyságú bőrönd azonban ott maradt a szállodai hallban. Nem volt rajta se név, se címzés. A bőröndöt a londinerek felvitték a csoport összes tagjához, s megmutatták. Minden vendég azt mondta, hogy az nem az övé.

"Megkértem a fiúkat – meséli Csordás Imre –, hozzák be az irodába, kinyitjuk és megnézzük, hogy ki a tulajdonosa. A bőröndöcske az íróasztalomon landolt, és sikerült azonnal kinyitnunk, mert nem volt bezárva. Elállt a lélegzetünk és szótlanul meredtünk a kis bőrönd tartalmára. Egy valóságos ékszerdoboz volt, tele arany ékszerekkel és csillogó gyémántokkal!Mivel a bőröndben semmiféle azonosításra szolgáló információt nem találtunk, megkérdeztük az autóbusz német gépkocsivezetőjét, hogy honnan hozta Budapestre a csoportot és hogy hol laktak utoljára. Azt mondta, hogy Budapest előtt Münchenben a Hotel BayerischerHof-ban laktak. Ekkor felhívtam a BayerischerHof szállodát és megkérdeztem a front office-ban dolgozó német kollégát, hogy nem keres e valaki a vendégeik közül egy hiányzó bőröndöt. Azt válaszolta, hogy de igen, keresnek egy bőröndöt, ami aznap reggel a csoportok elutazása alkalmával tűnhetett el. A vendég, akinek bőröndje eltűnt jelenleg Lisszabonban van, és ott keresi a kisméretű bőröndöt.

Elmondtam, hogy nálunk van, és kérem a vendéget, hogy hívjon fel Lisszabonból telefonon, hogy azonosítani tudjuk. A vendég egy jó óra múlva felhívott, azonosította bőröndöt és annak tartalmát, ami után mondtam neki, hogy az Budapesten van a mi szállodánkban. Közölte velem, hogy hamarosan eljönnek a bőröndért és megígérte, hogy komoly jutalomban fognak bennünket részesíteni a becsületességünkért.Másnap délelőtt az NSZK (fiatalabbak kedvéért: Német Szövetségi Köztársaság, másképpen Nyugat-Németország – a szerk.) budapesti nagykövetségéről is felkeresett bennünket egy tisztviselő, akinek az volt a kérése, hogy megnézhesse a bőrönd tartalmát és arról egy listát készíthessen, amit meg is tett, majd elment.

A bőrönd tulajdonosa egy idős, látszatra is jómódú házaspár egy hét múlva eljött a "kincsesládáért". A recepció irodájában egyeztették a bőrönd tartalmát, megállapították, hogy abból semmi sem hiányzik. Adtak egy írásbeli nyilatkozatot, hogy azt hiánytalanul átvették. Szóban köszönetet mondtak nekünk, és eltávoztak. A telefonon beígért jutalomról sajnos elfeledkeztek...(Így igazolódik be, hogy igazán csak a gazdag emberek tudnak vigyázni a pénzükre – a Szerk.)

*

Ha Önnek is van egy jó sztorija a múltból, küldje el a blog@turizmus.com címre. Szerkesztőségünk fenntartja a jogot a válogatásra annak érdekében, hogy csak hiteles és senki emlékét, vagy személyiségi jogait nem sértő történeteket közöljön.