Egy váltás fehérneműt és minden értéket a kézipoggyászba!

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2022. május 23. 12:32

1983-ban, 28 évesen volt olyan szerencsém, hogy három hetet tölthettem Mexikóban egy továbbképzés keretében. Tanulságos volt. De nem csak a tanfolyam miatt. Egy életre megtanultam, mi mindenre lehet számítani egy átszállásos repülőút során.

Akkoriban még nem volt Turizmus Kft., én sem voltam ügyvezető, hanem egy nagy kiadóvállalat alkalmazottjaként, mondhatni, kezdő újságíróként dolgoztam az akkor még Idegenforgalom című havilapnál.

Leírhatatlan izgalommal vártam életem első – s akkor még úgy gondoltam, utolsó – mexikói útját. A Turisztikai Világszervezet Ifjúsági Tagozatának nemzetközi tanfolyamára tartottam a Mexikóvárostól mintegy 100 kilométerre fekvő Oaxtepec városának ifjúsági üdülőjébe. Magyar fogalmak szerint leginkább a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumhoz lehetne hasonlítani.

De ne szaladjak előre. Oda kellett jutni. A 80-as évek közepén az volt a szabály, hogy a vállalatoknak kötelező volt a Malév comfort osztályára (mai fogalmaink szerint business classra) jegyet vásárolni. Ja, és az is természetes volt, hogy a munkaadó utazási ügyintézője gondoskodik a jegyekről, no meg a vízumokról. Ez volt a szerencsém és a vesztem is egyben.

Az ügyintéző ugyanis a teljes útra business jegyet vásárolt. Mesésen hangzott: odafelé Budapest – London – Houston – Mexico City, visszafelé Mexico City – Párizs – Budapest. A hölgy ugyanakkor „elfelejtette", hogy az USA-ba akkor is kell(ett) tranzitvízum, ha nem lépek be az országba, de tranzitutasként átszálltam (volna). Persze, Ferihegyen a bőröndömet felvették végig...

Biztonsági ellenőrzés a Ferihegyi repülőtér 2-es terminálján 1985-ben

Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Londonban – USA átutazó vízum hiányában – nem engedtek felszállni a gépre. Viszont, business utas lévén segítettek találni olyan légitársaságot, amelyik USA-leszállás nélkül repül Mexikóba. Ez volt az Ibéria. Át is bookoltak: Londonból elrepültem Madridba, ott elvittek egy szállodába, s másnap elreptettek Mexikóba. Csakhogy nálam nem volt egy váltás fehérnemű sem a kézipoggyászban, úgyhogy este kimostam, reggel pedig még nedvesen felhúztam. Azóta akkor is van fehérnemű a kézipoggyászomban, ha csak Bécsig repülök.A bőröndöm persze nem érkezett meg Mexikóvárosba, hiszen nem szálltam fel arra a gépre, amivel a poggyásznak is mennie kellett volna. Sebaj, a házigazdák telexeztek (akkor még nem volt sem e-mail, sem mobiltelefon) Budapestre, Londonba, Madridba, s a biztonság kedvéért még Houstonba is, ha megtalálják a bőröndömet, küldjék utánam...  Hiába.

Három napig rendre bementem a mexikóvárosi reptérre, azután feladtam, és a magyar követséghez fordultam anyagi segítségért. Akkor még nem volt hitelkártyám, minimális napidíj lapult csak a zsebemben, a „dugi pénzem" pedig a bőröndömben lapult, a zakóm zsebében. Azóta – persze nincs is már szükség ilyesmire – semmilyen értéket nem pakolok a feladott poggyászba.

A követségen kapott kis pénzből vásároltam néhány pólót, meg néhány váltás fehérneműt, de így is kilógtam a világ minden tájáról érkezett, és legalább a vizsgán és a záróünnepélyen öltönyben virító társaim közül, hiszen én az utazó farmerben és tornacipőben csináltam végig a három hetet. Meg is jegyezték – komolyan elismerően –, nem is tudták, hogy ilyen lazák a magyarok...A kaland itt még nem ért volna véget, ha nem fogok gyanút, és nem kérdezem meg az Air France irodájában, nem kell-e véletlenül tranzitvízum Párizsban is?! Hát persze, hogy kellett (akkoriban szó nem volt EU-tagságról), hiszen a tengerentúli járat a Charles de Gaulle-ra érkezett, a budapesti viszont az Orlyról indult, ergo, át kellett buszoznom Párizson. Szerencsére a francia követségre csak kétszer kellett bebumliznom, hogy bepecsételjenek egy vízumot, s már repülhettem is haza, az Air France business személyzetének legnagyobb megrökönyödésére tornacipőben és farmerben. Erre nem volt szabályzatuk, miközben a check in-nél egy ránézésre is jómódú utassal hosszúnadrágot vetettek ki a bőröndjéből, nehogy már shortban akarjon felszállni, hiába volt rajta olyan óra és egyéb cucc, amiből a személyzet éves jövedelmét kifizethette volna. Hazatérve Ferihegyen megtaláltam a bőröndömet, amely – mint utóbb kiderült – el sem mozdult Budapestről, benne a zakómba rejtett 300 (!) dollárral. Mondom: egy váltás fehérneműt, és minden értéket a kézipoggyászba!