Földrengés? Oda se neki!

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2022. június 27. 11:30

Acapulco, ABTA-kongresszus, 1989. A nyitófogadás utáni első éjszakán, hajnali fél 2-kor arra riadtam fel, hogy jön-megy velem az ágy a 14. emeleti szobámban, az óceán felől pedig valami furcsa morajlás hallatszott. Soha nem éltem még át földrengést, mégis rögtön tudtam, hogy ez a pillanat is eljött.

Nosza, futás le a lépcsőn, azonnal beugrott, hogy ilyen esetben a lift ellenjavallott. A lépcsőházban lezúduló vendégsereg ijedségét hatásosan fokozta, hogy a lépcsőfordulókban amúgy panorámát nyújtó üveg táblák recsegve ropogva törtek ki, s zuhantak le.

A lobbiban izgatott emberek, néhány idősebb hölgy azonnal ki akart csekkolni, s taxit követelt, hogy elrepülhessen. A recepciósok azonban csitították őket, mondván, ha valami zárva van ilyenkor, az a repülőtér, és különben is, ilyen földmozgás náluk havonta van, s már-már unottan számolták tovább a napi bevételt. No meg, ajánlották, hogy aki fél, az igyon meg egy tequilát...Másnapra nyoma sem volt az óceán éjszakai rosszalkodásának, az üvegcserepeket is összeszedték, s akik aznap érkeztek, nem is értették, néhányan miért nem mennek fel a szobájukba, s miért alszanak éjszaka egy tengerparti nyugágyban.

De a sok száz brit utazási irodás akkor még  nem sejthette, hogy vár még rájuk egyéb megpróbáltatás is.

A kongresszus hivatalos nyitónapján, a város kongresszusi központjában az urak sötét öltöny-nyakkendő, a hölgyek sötét kosztüm szerelésben várták, hogy a program szerint házigazdaként köszöntse őket Guerrero állam kormányzója. Aki viszont késett. Sebaj, került egy zenekar, hogy hamisítatlan mariachi zenével szórakoztassa az egyre türelmetlenebbé váló, és az akadozó légkondicionálás mellett egyre elgyötörtebb tömeget.
Úgy másfél óra elteltével a zenekar közölte, hogy ők nagyon sajnálják, de lejárt a szerződött idejük, és levonultak a színpadról.

De még mielőtt botrány tört volna ki, megérkezett a kormányzó.
Mosolyogva, rövid ujjú, virágmintás ingben, javasolta, hogy mindenki nyugodtan vegye le a zakóját, blézerét, és halaszthatatlan elfoglaltságra hivatkozva jó munkát, eredményes tanácskozást kívánt, majd, mielőtt a britek felocsúdhattak volna, már távozott is.

A sokat látott ABTA- (Brit Utazási Irodák Szövetsége) tagok azóta is az egyik legendás kongresszusként emlegetik a 33 évvel ezelőttit.

*

Ha Önnek is van egy jó sztorija a múltból, küldje el a blog@turizmus.com címre! Szerkesztőségünk fenntartja a jogot a válogatásra annak érdekében, hogy csak hiteles és senki emlékét, vagy személyiségi jogait nem sértő történeteket közöljön.

Kapcsolódó cikkek